Με μια άτυπη «task force» υπουργών και επιτελών του, με διαρκείς επαφές με πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με στοχευμένα μέτρα άμεσης και έμμεσης αύξησης των εισοδημάτων των πολιτών επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας. Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλά τους τόνους, δείχνοντας τόσο προς την κατεύθυνση των επιδοτήσεων που έχουν δοθεί τους τελευταίους μήνες όσο, παράλληλα, και προς την ανάγκη να τηρούνται οι αναγκαίες ισορροπίες και σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, που θα φέρει την Ελλάδα σε δυσχερή θέση έναντι των εποπτευουσών ευρωπαϊκών δομών.

Σε διαρκή επιφυλακή για τα φλέγοντα θέματα της ενέργειας και της ακρίβειας βρίσκονται ο πρωθυπουργός και η άτυπη «task force» του Μαξίμου


«Η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και των ξένων επενδυτών κερδίζεται δύσκολα, αλλά χάνεται εύκολα», επισημαίνει ταυτόχρονα στα «Π» συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μείνει η χώρα εντός του στόχου, για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και παράλληλα να συνεχίζει να δανείζεται κατά το δυνατόν φθηνά από τις χρηματαγορές. Η ψήφος εμπιστοσύνης από τον Τζέιμι Ντάιμον της J.P. Morgan, που δήλωσε «ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχετε πετύχει στην Ελλάδα», και από τον Φίλιππο Ταντέι της Goldman Sachs, που τόνισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ελλάδα «είναι ίσως η πιο σταθερή χώρα στη Νότια Ευρώπη», εκτιμάται ότι λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την προσέλκυση επενδυτών και κεφαλαίων που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Η ανάγνωση που γίνεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πως πρόκειται για έναν αγώνα αντοχής, για τον οποίο θα χρειαστούν οι απαιτούμενοι δημοσιονομικοί πόροι


«Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τις όποιες πρόσθετες κινήσεις έχει κάνει για ανακούφιση κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται στήριξη από την κυβέρνηση τις έχει κάνει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των αυξήσεων διεθνώς στις τιμές ενέργειας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε αποδείξει, όμως, ότι και βραχυπρόθεσμα έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, την παραγωγή, όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, με έκτακτες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πολύ απότομες αυξήσεις που είδαμε τους τελευταίους μήνες στις τιμές του φυσικού αερίου, που έχουν συμπαρασύρει, προφανώς, τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος».

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει ήδη από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο τη συγκρότηση ενός Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που καλύπτει μέρος των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές και από το οποίο έχουν ήδη δοθεί σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ.

Χρ. Σταϊκούρας, Θ. Σκυλακάκης και Κ. Σκρέκας είναι σε συνεχή επαφή με τον Γρ. Δημητριάδη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό

Εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες

Οι αναλύσεις που φτάνουν τις τελευταίες ημέρες στο Γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, για ενάμιση μήνα ακόμα δηλαδή, οι τιμές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Οι ίδιες αναλύσεις σημειώνουν ότι εντός του δεύτερου τριμήνου του 2022 θα φανούν κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης, τα οποία θα γίνουν πιο ορατά μέχρι το τέλος του έτους. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για το 2022, παρά την αποκλιμάκωση, θα κινηθεί σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τα χρόνια προ πανδημίας.

Συνεπώς, η ανάγνωση που γίνεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πως πρόκειται για έναν αγώνα αντοχής, για τον οποίο θα χρειαστούν οι απαιτούμενοι δημοσιονομικοί πόροι. Οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Κώστας Σκρέκας, έχουν αναλάβει τη σύνθετη αυτή άσκηση, όντας σε διαρκή επαφή με τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και συμμέτοχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προετοιμάζει μάλιστα μια σειρά από προγράμματα τα οποία θα επιτρέψουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν εμμέσως το κόστος θέρμανσης και ψύξης: Το νέο «Εξοικονομώ», για ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών σε όλη τη χώρα, που πήρε δεύτερη παράταση για υποβολή αιτήσεων, το διακριτό πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις που είναι στα σκαριά και το οποίο θα «προικοδοτηθεί» με σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και η διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, με στόχο να εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτάρκεια, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης.

Αδ. Γεωργιάδης και Ν. Παπαθανάσης έχουν τακτικές συνομιλίες με εκπροσώπους και φορείς της αγοράς


Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά

Παράλληλα, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης, αντίστοιχα, έχουν τακτικές συνομιλίες με εκπροσώπους της αγοράς και φορείς, ιδίως δε με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για τον έλεγχο και τη συγκράτηση των τιμών. Παράλληλα, έχουν ζητήσει και υλοποιούνται εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για να διασφαλιστεί ότι η κάθε αύξηση των τιμών δεν είναι αποτέλεσμα αισχροκέρδειας, με τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) να παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.

Ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος αποτελεί ούτως ή άλλως κομμάτι της άτυπης αυτής «task force», ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες έναν πιο «επιθετικό» ρόλο, να αυξήσει δηλαδή στοχευμένα την παρουσία του στα ΜΜΕ, προκειμένου να εξηγήσει τις κύριες παραμέτρους της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και να δώσει απαντήσεις στο αίτημα που ακούγεται από διάφορες πλευρές για τη μείωση του ΦΠΑ. «Μια προσωρινή μείωση ΦΠΑ δεν θα είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο. Είναι πολύ πιθανό να την απορροφούσαν οι επιχειρήσεις. Είμαστε σίγουροι, δηλαδή, ότι θα δοθεί πίσω στον καταναλωτή; Και μετά, όταν θα έρθει η ώρα να το πάρει κανείς πίσω, τι θα γίνει;», ανέφερε ο κ. Πατέλης, προσθέτοντας ότι μια μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων θα είχε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. «Έδειξε», δε, προς τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ως προς τη φιλοσοφία της πολιτικής και τα έμπρακτα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την έμμεση αύξηση του εισοδήματος των πολιτών.