Στον ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπου μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «για τη συμμετοχή μας σε μία κυβέρνηση συνεργασίας θα αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος». 

Ξεκινώντας, ο ίδιος εξήγησε γιατί άργησε να αποδεχθεί την πρόσκληση του ΣΚΑΙ για συνέντευξη λέγοντας ότι τα ΜΜΕ έχουν μεροληπτική στάση απέναντι στο κόμμα του. «Σχεδόν όλοι οι σταθμοί διαμορφώνουν μια μεροληπτική στάση, ότι δεν υπάρχει άλλη φωνή. Το πρόβλημα στην χώρα σήμερα είναι ότι διαμορφώνεται ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο όπου όλοι οι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας έχουν πρόβλημα πλουραλισμού», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε σχέση με τη στοχοποίηση δημοσιογράφων από το ίδιο του το κόμμα, ανέφερε ότι: «Όταν ο δημοσιογράφος ασκεί κριτική πρέπει να είναι έτοιμος να ακούσει κριτική. Η στοχοποίηση δεν με εκφράζει προσωπικά ούτε και τον ΣΥΡΙΖΑ».


Για την ακρίβεια και την ΔΕΗ

Σε σχέση με το «καυτό θέμα» της ακρίβειας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο που έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Μητσοτάκη να αντιληφθεί το μέγεθός του. Το υποτίμησε. Δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας το οποίο δεν θα είναι προσωρινό με αποτέλεσμα να υπάρχει για πολλούς συμπολίτες μας υπαρξιακό ζήτημα». Σημείωσε ότι δεν έγιναν θεσμικές παρεμβάσεις: «Εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Είναι λάθος ο τρόπος διαχείρισης, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν θα επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ, σε περίπτωση που ξαναβγεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα υπήρχε εντολή να «παγώσουν» τα τιμολόγια.

Αναφορικά με την στάση της κυβέρνησης σχολίασε ότι «η κυβέρνηση έχει μια αντίληση για το πώς λειτουργεί η οικονομία «αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί και το κράτος δεν παρεμβαίνει. Αυτή είναι η αντίληψη Μητσοτάκη, αλλά δεν ξέρω αν είναι η αντίληψη της Δεξιάς, γιατί ένα κομμάτι της ΝΔ δεν ασπάζεται αυτή την αντίληψη».

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση η ΔΕΗ θα ανακτήσει το “Δ” (σ.σ. δημόσια) στη λειτουργία της, ανεξαρτήτως με το τι θα γίνει με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα υπάρξει εντολή να παγώσουν τα τιμολόγια, θα ενεργοποιηθεί η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γίνουν έλεγχοι. Πρόσθεσε ότι εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πέρα απ’ το να υπάρξει και ισχυρή επιδοματική στήριξη, ενώ σχολίασε ότι «θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη αν είχαν επιλεγεί άλλες πολιτικές» εξήγησε.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού


Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ανέφερε ότι δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης που δεν την θελει, αλλά ενα λόμπι ισχυρό επιχειρηματιών που είναι προσανατολισμένοι στην αύξηση του κέρδους και στην μείωση του μισθολογικού κόστους.

«Προφανώς και θα στηρίξω αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, αν το αποφασίσει η κυβέρνηση. Αυτό που λέω είναι πως είναι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε φοροελάφρυνση, αλλά αυτά που δίνει η κυβέρνηση είναι πολύ λίγα και για λίγους. Εμείς ως κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019 δεν προλάβαμε να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις. Δεν πρόλαβε να δει ο μέσος πολίτης αλλαγή στην τσέπη του», σημείωσε.

Για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ


Για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το συνέδριο του κόμματος, τόνισε πως δεν επιθυμεί να γίνει «προεδρικό». «Σε καμία περίπτωση. Το όραμά μου είναι να γίνει και το πιο δημοκρατικό κόμμα. Προεδρικό κόμμα σημαίνει αυτό το οποίο βλέπουμε από τα μεγαλύτερα κόμματα όπου υπάρχει ενός ανδρός αρχή. Είναι καινοτόμο το να εκλέγεται ο Πρόεδρος από τα μέλη». Υποστήριξε ότι έχει διαφορά να ψηφίζουν μόνο μέλη όπως θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι φίλοι, όπως έκανε το ΚΙΝΑΛ.


«Τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός και τους ηγέτες τους επιλέγει ο λαός», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν θα φύγει από την ηγεσία αν χάσει τις εκλογές.

Για Παύλο Πολάκη

Για τις απόψεις του Παύλου Πολάκη είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα βαθιά δημοκρατικό και θα ακούγονται όλες οι απόψεις. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη αντί να με ρωτάει μέσω δημοσιογράφων, να έρθει εδώ να κουβεντιάσουμε. Ο Παύλος Πολάκης έχει τη διαδρομή του, δεν συμφωνώ πάντα με όσα λέει, αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα λουλούδια ανθίζουν, όπως έλεγε ο πρόεδρος Μάο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Για εκλογές και εκλογικό νόμο


«Για τη συμμετοχή μας σε μία κυβέρνηση συνεργασίας θα αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος», είπε ερωτώμενος στο τι θα γίνει σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει εκ νέου τις εθνικές εκλογές.

«Πολλές χώρες κυβερνούνται με την απλή αναλογική και με κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτό μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα. Η διαχωριστική γραμμή είναι αυτή που λέει η οικονομία αυτορρυθμίζεται και αυτή που θέλει ένα δίκαιο κράτος. Η κάθε ηγεσία των κομμάτων θα πρέπει να τοποθετηθεί. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι καλή αλλά όταν έρθει η ώρα της κάλπης, θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη στάση. Δεν με προβληματίζει η άνοδος του ΚΙΝΑΛ. Για εμάς αντίπαλός είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του. Μέσα στην πανδημία έγιναν κοσμογονικές αλλαγές, έγινε σαφές ότι δεν μπορεί η αγορά να λειτουργήσει χωρίς παρέμβαση από το κράτος, κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει διάρρηξη κοινωνικού ιστού», ανέφερε.


«Οραμά μου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το πιο δημοκρατικό κόμμα. Αν τεθεί θέμα συνεργασίας μετά τις εκλογές, θα το αποφασίσουν τα μέλη. Δεν θα τις χάσουμε τις επόμενες εκλογές» πεόσθεσε.

Αναλυτικά η συνέντευξή του