Με αντιπαραθέσεις και εντάσεις ξεκίνησε η συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής, με την οποία πέφτει και επίσημα αυλαία της Εξεταστικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για να διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στην καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τον κοροναϊό και τις δημοσκοπήσεις.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα - Παλιούρα ανέφερε πως οι μάρτυρες που κατέθεσαν και τα έγγραφα που κατατέθηκαν απέδειξαν ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ενημέρωσης των πολιτών η επιλογή της απευθείας ανάθεσης ήταν ενδεδειγμένη.

«Αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο, πως με την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής», είπε η κ. Παπακώστα, «απεδείχθη, πέραν πάσης αμφιβολίας, η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για τις υπό κρίση υποθέσεις , ενώ για μια ακόμη φορά , κατέπεσαν παταγωδώς, ως χάρτινος πύργος , όλοι οι ψευδείς ισχυρισμοί της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο, ότι μοναδικός της στόχος δεν ήταν άλλος από την πολιτική στοχοποίηση, σπίλωση και δίωξη των πολιτικών της αντιπάλων, προκειμένου να επανακάμψει δημοσκοπικά και πολιτικά… Δυστυχώς όμως για εσάς και ευτυχώς για εμάς. Όσο εσείς θα υφαίνεται σκάνδαλα. Εμείς θα τα ξυλώνουμε. Όσο εσείς θα στοχεύετε στην σπίλωση και την στοχοποίηση των πολιτικών σας αντιπάλων. Εμείς θα σας αποδομούμε με μοναδικό ουραγό την πίστη μας στους θεσμούς και στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Όσο εσείς θα ποντάρετε στο ψέμα, την πόλωση και τον διχασμό. Εμείς θα επενδύουμε στην αλήθεια , στην σύμπνοια και στην ενότητα αυτού του πολύπαθου λαού».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, υποστήριξε πως «παρά τις αντιθεσμικές προσπάθειες της ΝΔ, προέκυψαν πεντακάθαρα στοιχεία, για την επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση. Απουσιάζουν όμως εσκεμμένα από το πόρισμα των συναδέλφων της ΝΔ, εκθέτοντάς τους βαρύτατα».

«Οι πολιτικές σας ευθύνες που εκμεταλλευτήκατε την πανδημία ως ευκαιρία είναι απαράγραπτες και θα σας τις αποδώσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές. Προτείνουμε δε με το πόρισμά μας τη διαβίβαση όλων των στοιχείων που έχουν προκύψει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου εκείνες να ερευνήσουν περαιτέρω με πλήρη τρόπο και σε πλήρη έκταση όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη αναδειχθεί και ενδεχομένως θεμελιώνουν την ύπαρξη και ποινικών ευθυνών», υπογράμμισε κλείνοντας την τοποθέτηση του.

Οι τόνοι ανέβηκαν στην Ολομέλεια όταν στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος απευθυνόμενος στα έδρανα τους λέργοντας «Ποιοι μιλάνε; Εκείνοι που έχουν στις τάξεις τους την κ. Χριστοδουλοπούλου που ονειρεύεται πρασινοροζοφρουρους… Τον κ. Πολάκη που θέλει να κάνει κατάληψη στους αρμούς της εξουσίας. Εμείς τον κ., Λιβανό είχαμε το θάρρος και τον αποπέμψαμε. Έχετε το θράσος και μιλάτε για θεσμούς;» ενώ πρόσθεσε ««η καμπάνια είχε στόχο να σταματήσει τη συνωμοσιολογία από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που έλεγαν για ξεσκαρτάρισμα των εμβολίων».

Από Κινήμα Αλλαγής ο αγορητής του κόμματος, Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι «ως προς το πρώτο σκέλος εξεταστικής δεν μπορεί να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός της συμπολίτευσής ότι δεν υπήρξε αθέμητη παρέμβαση στον κατάλογο των ΜΜΕ», και συμπλήρωσε «από την άλλη δεν αποδεικνύεται ούτε η απόπειρα χειραγώγησης για την οποία φωνάζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι μια αντιπαράθεση πινγκ πονγκ με την ηχηρή σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των αποζημιώσεων της κυβέρνησης Καραμανλή για τις πυρκαγιές του 2007. Δεν τολμάτε ούτε το όνομά του να πείτε».

«Προέκυψαν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης», ανέφερε η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ, ενώ από την Ελληνική Λύση μίλησε για επιτροπή express η οποία δεν προχώρησε σε βάθος έρευνα. «Αυτοαθωώθηκε η ΝΔ, υπήρξε συγκάλυψη εξαρχής γι αυτό και αποχωρήσαμε», είπε από το ΜέΡΑ25 ο Κλέων Γρηγοριάδης.