Την πρόταση του για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα επανέφερε στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να επαναφέρει την πρότασή της μετά και την ξεκάθαρη θέση που πήρε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκαρντ, η οποία είπε ότι «είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί για όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας» απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να απαντήσουν εάν η ΝΔ θα υπερψηφίσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Στην Ελλάδα οι αυξήσεις στη βενζίνη, το πετρέλαιο και τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη. Το μόνο που μένει πλέον στον πρωθυπουργό είναι να υπερψηφίσει την τροπολογία που επανακαταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Η πρόταση για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατατέθηκε στο σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της από 28.1.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας” (Α΄14)».

Οι προτάσεις αφορούν:

-τη διάταξη του άρθρου 1: η μείωση αφορά σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως το φυσικό αέριο, η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης και ισχύει για την περίοδο από την ψήφιση του νόμου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

-την διάταξη του άρθρου 2: προβλέπεται η μείωση των συντελεστών του ΕΦΚ στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της ΕΕ, για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φωτιστικό πετρέλαιο, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης, κατά την περίοδο από την ψήφιση του νόμου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.