Στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» βρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων και για τις συνομιλίες με τον υπόδικο Μένιο Φουρθιώτη, την υπόθεση με πρωταγωνιστή το Στέλιο Λιβανό και το ζήτημα της ακρίβειας.

Τι είπε για Λιβανό

Αναλυτικές απαντήσεις για την κυβερνητική αντίδραση στο θέμα Λιβανού – Δούκα έδωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, «ο κ. Λιβανός, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν ανταποκρίθηκε με γρήγορα αντανακλαστικά στα όσα ακούσθηκαν, τα οποία προφανώς ήταν απαράδεκτα και προσβλητικά, δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και δεν ανταποκρίνονται στην προσπάθεια της τότε κυβέρνησης. Για λόγους αρχής ο πρωθυπουργός, που έχει και την απόλυτη Συνταγματική αρμοδιότητα, αποφάσισε να κάνει δεκτή την παραίτησή του».

Ακόμη,, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως υπάρχουν δύο διαστάσεις: Αφενός, η ηθική διάσταση, όπου «δεν είναι δυνατόν όταν έχεις νεκρούς, ακόμη και καταστροφή περιουσίας, να διαχειρίζεσαι την κατάσταση με τον τρόπο αυτό». Αφετέρου, η πραγματική διάσταση, «που αφορά στην άμεση, γρήγορη, ενίσχυση των ανθρώπων για τα άμεσα έξοδά τους».

Δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του εκλογικού νόμου

Παράλληλα, αναφορικά με τα σενάρια που ακούγονται για τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής του εκλογικού νόμου, που ήρθε για να τροποποιήσει τον νόμο της απλής αναλογικής, η οποία θα έβαζε σε διακινδύνευση και σε μεγάλα προβλήματα την χώρα. Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει πολιτικά παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο».

Ειδικότερα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως: «Τον συγκεκριμένο κύριο (τον Μένιο Φουρθιώτη) δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στην ζωή μου, δεν τον γνωρίζω ούτε κατ’ όψη», ενώ για τα sms που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανέφερε: «Τα μηνύματα είναι τυπικά και δεν δείχνουν οικειότητα και αναφέρονται σε θέματα για τον σταθμό που εκπροσωπεί. Όταν έρχονται αναφορές στην Διοίκηση, θα πρέπει να απαντώνται».

«Απερρίφθησαν όλα τα αιτήματα τα οποία υπέβαλλε. Η ίδια η Διοίκηση, όταν διαπίστωσε σοβαρές παρατυπίες στα όσα δήλωνε, διαβίβαζε τον φάκελο για έλεγχο από τον ΣΕΠΕ και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ακολούθως κατατέθηκε στον Εισαγγελέα», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη από αστυνομικούς σημείωσε πως «το κάθε αίτημα αξιολογείται από μια ειδική επιτροπή της Αστυνομίας. Δεν θα μπορούσα εγώ να αξιολογήσω ποιος έχει κίνδυνο ζωής. Όταν προέκυψαν όλα αυτά τα ζητήματα, υπήρξαν γρήγορα αντανακλαστικά, που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση».

Παράλληλα, επιτέθηκε και στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι έχει προχωρήσει σε «πολιτική υιοθεσία» του Μένιου Φουρθιώτη για να πλήξει την Κυβέρνηση.
Παράλληλα, αναφορικά με τα σενάρια που ακούγονται για τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής του εκλογικού νόμου, που ήρθε για να τροποποιήσει τον νόμο της απλής αναλογικής, η οποία θα έβαζε σε διακινδύνευση και σε μεγάλα προβλήματα την χώρα. Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει πολιτικά παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο».

Ενισχύσεις για τη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Για το «καυτό» ζήτημα των ανατιμήσεων, του μεγάλου κύματος ακρίβειας και τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «η ενεργειακή κρίση πυροδότησε κύμα ανατιμήσεων που πλήττει τους καταναλωτές. Οι ανακοινώσεις που έγιναν για τις χώρες του ΟΟΣΑ, δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι ο υψηλότερος εδώ και 30 χρόνια. Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί απολύτως στις ανατιμήσεις».

«Η Ελλάδα έχει ενισχύσει με 1,75 δις ευρώ το τελευταίο πεντάμηνο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και συνεχίζει και τον Φεβρουάριο. Κάθε μήνα το ποσό που δίνεται για στήριξη είναι 400 εκατομμύρια ευρώ. Βλέπετε ότι σήμερα οι αγορές αντιδρούν, μέσω της αύξησης των επιτοκίων, σε οποιαδήποτε παροχή. Πρέπει να δούμε πως θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά, χωρίς να διακινδυνεύσουμε την δημοσιονομική πορεία της χώρας», σημείωσε, προσθέτοντας πως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για ενίσχυση των νοικοκυριών, μέσω της μείωσης φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, λέγοντας ακόμη πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια για στήριξη τους, χωρίς να απειλείται η δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Ακόμη υπογράμμισε πως «δεν είναι πάντοτε εύκολο να παρεμβαίνεις στις πληθωριστικές τάσεις. Βεβαίως υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούν να αναπληρωθούν οι αυξήσεις. Δεν είναι εύκολη άσκηση η μείωση ενός φόρου. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την δημοσιονομική ισορροπία».

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε σε μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί, κάνοντας λόγο για ουσιαστική παρέμβαση ώστε να αναπληρωθεί η επιβάρυνση που υπάρχει, λόγω της ενεργειακής κρίσης, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει πάρει αναλογικά τα περισσότερα μέτρα στήριξης, αναφέροντας πως θα συνεχιστεί αυτή η τακτική από την Κυβέρνηση, η οποία «θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών, στο μέτρο που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά».

Ακόμη ερωτώμενος για το αν υπάρχουν σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «θα υπάρξουν ενισχύσεις, οι οποίες θα είναι στοχευμένες για εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που μελετάται διαρκώς».