Μία είδηση με σημαντικές προεκτάσεις για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης προέκυψε από τη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποίησε ταξίδι στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στη Μαριούπολη όπου διαμένουν Έλληνες ομογενείς, δέχθηκε αίτημα από τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, ώστε η Ελλάδα να παρέμβει προς τη ρωσική πλευρά ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση στη μεθοριακή γραμμή Ουκρανίας-Ρωσίας όπου η κατάσταση συνεχίζει να είναι οριακή.

«Ο Ουκρανός ομόλογός μου ζήτησε να μεταφέρω το μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην ρωσική πλευρά, με την οποία, ως γνωστόν, διατηρούμε συχνή επαφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, διατηρώντας, ταυτόχρονα, διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκομένους. Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και για αυτό επιμένουμε ότι πρέπει οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοικτοί. Δεν πρόκειται για “τήρηση ισορροπιών”. Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκουμε. Πρόκειται για ουσιαστική επιλογή να συνομιλούμε με όλους, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζςι «την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ευκαιρία για την Ελλάδα

Η αποκάλυψη του Νίκου Δένδια για το αίτημα του Ουκρανού ομολόγου του αναδεικνύει την Ελλάδα ως έναν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ο οποίος μπορεί να έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή με στόχο την αποκλιμάκωση μίας ομολογουμένως σύνθετης κατάστασης με πολλές παραμέτρους.

Η ευκαιρία για την Ελλάδα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις από τη στιγμή που μία σημαντική παράμετρος της κατάστασης αφορά την Τουρκία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταστήσει σαφή με δημόσιες παρεμβάσεις του την πρόθεσή του να έχει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Οι πρωτοβουλίες Ερντογάν επιχειρούν να ενισχύσουν την εικόνα «περιφερειακής υπερδύναμης» που προωθεί η Άγκυρα.

Ο ρόλος του Νίκου Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στη Μαριούπολη και στον Σαρτανά όπου διαμένουν Έλληνες ομογενείς, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα είναι δίπλα τους με πρώτο βήμα την ενίσχυση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη.. «Βρίσκομαι σήμερα στη Μαριούπολη, για να ενισχύσω με την παρουσία μου την ελληνική κοινότητα που βρίσκεται εδώ, μια κοινότητα άνω των 100.000 ανθρώπων. Η Ελληνική Δημοκρατία θα είναι δίπλα σας και θα στηρίξει την υπέρ των 2.000 ετών παρουσία Ελλήνων σε αυτόν τον τόπο» ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πραγματοποιώντας συναντήσεις με φορείς και εκπροσώπους της ομογένειας καθώς και τοπικές αρχές.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση η ελληνική διπλωματία επέδειξε αντανακλαστικά καθώς η πολυάριθμη παρουσία ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για τον ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εφαρμόζοντας μία γενικότερη κυβερνητική στρατηγική, διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβροφ, τον άνθρωπο ο οποίος χειρίζεται την κατάσταση στη ρωσοουκρανική μεθόριο.

Οι δύο υπουργοί είχαν τηλεφωνική συνομιλία επί διμερών και διεθνών ζητημάτων στα μέσα Ιανουαρίου, με την Ουκρανία να αποτελεί ένα από τα θέματα συζήτησης ενώ δεν πρέπει να παραλείπεται το γεγονός ότι Ελλάδα και Ρωσία διοργανώνουν κοινό Έτος Ιστορίας με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, να αναφέρει το περασμένο καλοκαίρι για το «Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας» ότι: «Οι δοκιμασμένες από το χρόνο παραδόσεις φιλίας και αλληλοβοήθειας, σεβασμού και ειλικρινούς συμπάθειας αποτελούν το σταθερό θεμέλιο της ελληνορωσικής συνεργασίας και στη σημερινή εποχή».