Πολλές φουρτούνες καλείται να αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας: από τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, που πλέον εμφανίζουν την «ψαλίδα» να κλείνει με τον Νίκο Ανδρουλάκη, έως την εσωκομματική αντιπολίτευση, που έχει βγει στο μεϊντάνι για να αποτρέψει την πρότασή του για εκλογή αρχηγού από τη βάση.

Απέναντι σε αυτό το αρνητικό κλίμα για τον ίδιο και το κόμμα του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει ισχυρά αντίβαρα ούτε στο πεδίο των ΜΜΕ. Ένα ζήτημα που, άλλωστε, αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο εδώ και χρόνια για τον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αδυνατεί να βρει τις απαραίτητες συμμαχίες ή και τις ευαίσθητες ισορροπίες. Με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να παλινωδεί, άλλοτε συμπράττοντας με ισχυρούς παίκτες και άλλοτε επιτιθέμενος σε αυτούς, κάνοντας «κολεγιές» με αμφιλεγόμενα ΜΜΕ και δημοσιογράφους. Ως προς το τελευταίο, είναι σαφές πως ουκ ολίγες φορές τον έχει «πάρει στον λαιμό του» ο Θανάσης Καρτερός, ο οποίος πιέζει για μια κατά μέτωπον επίθεση στα παραδοσιακά ΜΜΕ και, αντιστοίχως, για τη συγκρότηση συμμαχιών με περιθωριακά Μέσα.

Χαρτογραφώντας το τοπίο, διαφαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο απομακρύνεται από την εξουσία και μειώνονται οι προοπτικές σύντομης επιστροφής του σε αυτήν, έχει διαρρήξει τις σχέσεις του ακόμα και με ΜΜΕ με τα οποία είχε οικοδομήσει προνομιακούς δεσμούς. Απόδειξη, η πρόσφατη σύγκρουση με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, όπου η Κουμουνδούρου προχώρησε σε καταγγελία με αφορμή μια δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού.

Είναι σαφές ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικό επίπεδο επενδύει στο Kontra Channel, όπου σημαίνοντα ρόλο στο πρόγραμμα έχουν πρόσωπα με ειδική σχέση με τον κ. Τσίπρα και στελέχη του κόμματος ή λειτουργούν περισσότερο ως κομματικοί παράγοντες παρά ως δημοσιογράφοι. Την προηγούμενη εβδομάδα, δε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό για να παραχωρήσει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στους συναδέλφους Βασίλη Σκουρή και Γιώργο Σιαδήμα.

Ο σταθερός τηλεοπτικός σύμμαχος, οι φιλικές εφημερίδες και οι... επενδύσεις στο Διαδίκτυο


Σημαντικό μέσο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η «Εφημερίδα των Συντακτών», την οποία συχνά ο κ. Τσίπρας επιλέγει για τις σημαντικές παρεμβάσεις του, είτε με συνέντευξη είτε με κάποιο άρθρο. Βεβαίως, η εν λόγω εφημερίδα συγκροτείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, και μάλιστα κατά καιρούς έχει ασκήσει ουσιαστική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Στον κυριακάτικο Τύπο δεσπόζει, βεβαίως, το «Documento», στο οποίο, εκτός των άλλων, γράφουν με ψευδώνυμο πρόσωπα πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα (π.χ., ο περίφημος Ι.Σ. Καριώτης κ.ά.). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αρθρογραφήσει στο «Documento», προκειμένου να στηρίξει τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος διώκεται από τη Δικαιοσύνη για τέσσερα κακουργήματα. Πρέπει να επισημανθεί, όμως, πως το εν λόγω «σύστημα» αποτελεί τον δημοσιογραφικό βραχίονα ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ (Πολάκης, Παππάς, Γ. Τσίπρας, Σπίρτζης κ.ά.), καθώς στον αντίποδα μια πλειάδα στελεχών του κόμματος έχει δεχτεί κατά καιρούς υπόγεια χτυπήματα. Για αυτό και το Μέσο αυτό συχνά αποτελεί εστία αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι κορυφαία στελέχη, όπως οι κύριοι Τσακαλώτος, Βούτσης, Φίλης και Σκουρλέτης, έχουν πάρει ξεκάθαρες αποστάσεις, με τον τελευταίο να έχει μιλήσει για φαινόμενα «νεοαυριανισμού».

Στην Κουμουνδούρου θέλουν, επίσης, να επενδύσουν στο πεδίο του Διαδικτύου. Προνομιακές είναι οι σχέσεις με τo news247 του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη (αρθρογραφούν δημοσιογράφοι όπως ο έμπειρος Γιώργος Καρελιάς, η Έλενα Ακρίτα, ο Γιάννης Αλμπάνης κ.ά.), όπως και με τον αναπτυσσόμενο ιστότοπο ieidiseis. gr, στον οποίο κεντρικό ρόλο παίζουν πολύ καλοί δημοσιογράφοι, όπως ο Θανάσης Τσεκούρας και ο Βασίλης Σκουρής, που έχουν άριστες σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ξεχωριστό κεφάλαιο είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ τα κομματικά ΜΜΕ («Αυγή», ρ/σ Στο Κόκκινο, left.gr), τα οποία εισπράττουν τη «μερίδα του λέοντος» από την κομματική επιχορήγηση. Ιδίως η «Αυγή», η οποία πριν από μία εβδομάδα έφτασε σε οριακό σημείο, καθώς είχε αποφασιστεί η αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην Κουμουνδούρου ξέρουν ότι ο κ. Τσίπρας και όσοι τον περιστοιχίζουν αντιμετωπίζουν τα κομματικά Μέσα περισσότερο ως «οικονομική αιμορραγία» παρά ως δημοσιογραφικές επιχειρήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στο έργο του κόμματος. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, που υπήρξαν λόγω και του ιστορικού βάρους της «Αυγής», απέτρεψαν το κλείσιμο, έστω και αν οι προοπτικές για την εφημερίδα δεν είναι καθόλου ευοίωνες.