«Δουλειά της αστυνομίας είναι να συλλαμβάνει και να παραπέμπει στη Δικαιοσύνη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μείωση της εγκληματικότητας. Παράλληλα τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα έγγραφο της Αττικής οδού για να κλείσει ο αυτοκινητόδρομος λόγω της κακοκαιρίας. Την ίδια στιγμή επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Ακόμη σημείωσε πως το θέμα της Πολιτικής Προστασίας ξεφεύγει από την πολιτική αντιπαράθεση και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να βρουν έναν τρόπο συνεννόησης. Τέλος ο υφυπουργός αναγνώρισε υποστελέχωση των υπηρεσιών της Τροχαίας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λευτέρη Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Αττικής Οδού και τις επιθέσεις με γκαζάκια, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε: «Αυτά τα 2,5 χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας και ειδικότερα σε ότι έχει σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με το θέμα της δραστηριότητας των ομάδων αυτών που αναφέρεστε και θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι με βάση και το γεγονός αυτό που έγινε ξημερώματα σήμερα στην Αττική οδό υπάρχουν συλλήψεις. Συνελήφθησαν όλα τα μέλη τα οποία από πλευράς Ρουβικώνα έλαβαν μέρος σε αυτή την επίθεση, καθώς και ο φερόμενος ως αρχηγός τους. Αλλά από την άλλη ζούμε σε μια χώρα που υπάρχει νομικός πολιτισμός, η δουλειά της Αστυνομίας είναι να συλλαμβάνει, να παραπέμπει στη Δικαιοσύνη και από εκεί και πέρα μετά το λόγο τον εχει η Δικαιοσύνη».

«Νομίζω ότι και στο χώρο των πανεπιστήμιων η εικόνα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που υπήρχε πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ αλλά και γενικότερα στα θέματα της εγκληματικότητας έχουμε μια σαφή μείωση σε σχέση με το παρελθόν και σημαντικές επιτυχίες από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας στην εξάρθρωση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων. Αναμφισβήτητα όμως το έγκλημα είναι παρόν από εμφάνισης του ανθρώπου στη γη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς γιατί δεν παρενέβη η Τροχαία στην υπόθεση της κακοκαιρίας, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο και κανένα αίτημα προφορικό της εταιρείας της Αττικής Οδού προς τη διεύθυνση Τροχαίας για να κλείσει ο δρόμος. Ο δρόμος έκλεισε όταν δημιουργήθηκαν τα προβλήματα τα γενικότερα και μάλιστα με εισήγηση που έκανε ο διοικητής της τροχαίας Αττικής οδού δεδομένου πλέον ότι είχε διαπιστωθεί η αδυναμία της εταιρείας για να μπορέσει να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό».

«Η ευθύνη σε κύριο λόγο είναι στον παραχωρησιούχο διότι υπάρχουν υποχρεώσεις συμβατικές μέσα από την παραχώρηση του έργου στον παραχωρησιούχο ο οποίος υποχρεούται να εφαρμόσει ένα σχέδιο το οποίο έχει για να διατηρήσει το δρόμο ανοιχτό. Από εκεί και πέρα μια μονομερής ενέργεια της Τροχαίας όταν η εταιρεια διαβεβαιώνει οτι μπορεί να κρατήσει το δρόμο ανοιχτό αντιλαμβάνεστε ότι περιπλέκει τα πράγματα και νομικά και από πλευράς άλλων ευθυνών της Τροχαίας με μονομερείς αποφάσεις. Εκ του αποτελέσματος αναμφισβήτητα δεν λειτούργησαν όλα τέλεια, γι’ αυτό κι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά έχει ζητήσει και συγγνώμη από τους συμπολίτες μας για την ταλαιπωρία τους», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Τη συγκεκριμένη στιγμή λειτουργήσαμε με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και με ορισμένες συμβατικές υποχρεώσεις οι οποίες υπάρχου έχει όμως αναφερθεί και από τον κ. Στυλιανίδη και η αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης συνολικότερα του συστήματος πολιτικής προστασίας στη χωρά μας. Δυστυχώς για μια σειρά λόγων η χώρα μας δεν έχει το σύστημα εκείνο της πολιτικής προστασίας που να μπορεί να ανταποκριθεί σε μια μείζονα κρίση και πολύ περισσότερο πολυ-κρίση. Για αυτό μετά τις τελευταίες διαπιστώσεις το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές ο πρωθυπουργός σύστησε το νέο υπουργειο», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Τι θα κάνουμε στην επόμενη κακοκαιρία;

«Σίγουρα ο συντονισμός με βάση και τον απολογισμό που έγινε ως προς το τι δεν λειτούργησε από πλευράς συντονισμού στο βαθμό που θέλαμε και με βάση και τις οδηγίες που έχουν δοθεί συνολικότερα σε επίπεδο κυβέρνησης θα επιδιωχθεί και θα υπάρχει ένα καλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκομένων με ενιαίο κέντρο υπηρεσιακού συντονισμού κλπ.», απάντησε ο κ. Οικονόμου.

«Θα ξεκινήσουμε έτσι αλλά εκείνο που χρειάζεται όμως είναι επειδή το θέμα της πολιτικής προστασίας ειναι ένα θέμα που ξεφεύγει από την πολιτική αντιπαράθεση και κάποια στιγμή στη χώρα οι πολιτικές δυνάμεις αναλογιζόμενες η κάθε μια την ευθύνη της απέναντι στον ελληνικό λαό θα πρέπει σε ορισμένα πράγμα να βρούμε έναν κοινό τόπο συνεννόησης προκειμένου αυτά τα θέματα τα οποία δεν έχουν πολιτικό χρώμα και ιδεολογία αλλά αφορούν και επηρεάζουν το σύνολο των πολιτών να μπορέσουμε να φτιάξουμε τους μηχανισμούς εκείνους που πραγματικά να ανταποκρίνονται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και ζητούμε την φιλότιμη και καλοπροαίρετη συνεργασία όλων», επισήμανε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο που θα αλλάξει την εκπαίδευση των αστυνομικών, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Εγώ ως προερχόμενος και μέσα από το χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας δεν αποδέχομαι συνολικότερα το θέμα περί ελλιπούς εκπαίδευσης των Αστυνομικών. Η Ελληνική Αστυνομία έχει 200 χρόνια παρουσία στην Ελλάδα, έχει μια θεσμική εξέλιξη και ο μέσος όρος και των αξιωματικών αλλά και του αστυνομικού προσωπικού είναι αρκετά υψηλός. Η Ελληνική Αστυνομία έχει σημαντικές επιτυχίες, αναγνωρίζονται οι ικανότητές της σε διεθνές επίπεδο και συνεργαζόμενη με ξένες υπηρεσίες,. Έχει τις παθογένειές της, πάντα χρειάζεται βελτίωση και μια από τις βασικές προϋποθέσεις, και αυτό σκοπεύει και το νέο νομοσχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί και σύντομα θα έρθει στη Βουλή, είναι για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης γιατί θέλουμε να χτίσουμε την Ελληνική Αστυνομία του 2030».

«Η Αστυνομική Ακαδημία γίνεται ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, αποκτά μια σχετική αυτονομία από πλευράς διοίκησης. Το συμβούλιό της το πανεπιστημιακό θα καθορίζει τη διδακτέα ύλη και όλα αυτά, θα έχει καθοριστική αρμοδιότητα ως προς τα προγράμματα σπουδών. Διαμορφώνεται και αποκτά έναν πολύ πιο ρεαλιστικό τρόπο και προσαρμόζεται και με τα ξένα δεδομένα το θέμα της εκπαίδευσης και καθορίζουμε και μια συνεργασία και με τις αστυνομικές ακαδημίες ξένων χωρών που υπάρχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα συνεργασίας των αστυνομικών ακαδημιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσα από αυτή προσπαθούμε να έχουμε μια ανταλλαγή τα θέματα της εκπαίδευσης», πρόσθεσε επεξηγηματικά.

«Πάντως το επιστημονικό συμβούλιο αποκτά ουσιαστική αρμοδιότητα στα θέματα εκπαίδευσης, επιλογής των καθηγητών και γενικότερα έχει μια ανεξαρτησία από τη στενή διοίκηση του αρχηγείου ως προς τα θέματα της εκπαίδευσης», διευκρίνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού της Τροχαίας, είπε: «Υπάρχει μια υποστελέχωση των υπηρεσιών της Τροχαίας όπως υπάρχει σε όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας δεδομένου ότι αυτή η δεκαετία με τα μνημόνια μεταξύ των άλλων είχε μια σημαντική επίπτωση στο να κατατάσσεται μικρός αριθμός αστυνομικών με αποτέλεσμα τα κενά ειδικότερα στη Αττική να είναι πολύ μεγάλα. Εάν θέλουμε πραγματικά να έχουμε ένα ουσιαστικό σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας και να παρέχουμε ουσιαστικές υπηρεσίες στον πολίτη θα πρέπει να έχουμε και τον ανάλογο τεχνικό εξοπλισμό. Χρειάζονται κάμερες στο δρόμο για να μπορεί να υπάρχει συνολική εικόνα ως προς τις κυκλοφοριακές συνθήκες και να γίνονται οι παρεμβάσεις μέσα από ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο που θα έχει τη συνολικότερη εικόνα των κινήσεων κινήσεως στους δρόμους και όχι αποσπασματικά με την εικόνα που έχει ο κάθε τροχονόμος σε κάθε διασταύρωση».