Βρέθηκε, τελικά, λύση μετά την ένταση που προκλήθηκε στη Βουλή, αναφορικά με την παρέμβαση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, που κατάθεσε κατά της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε νέο αίτημα να χρησιμοποιήσει την αίθουσα της Γερουσίας πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κυριακής, όποτε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση με την ονομαστική ψηφοφορία.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, το νέο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής έγινε δεκτό καθώς η συνεδρίαση θα γίνει εκτός του ωραρίου (σσ αρχίζει στις 09:00) της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ένταση στη Βουλή για την παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη

Νωρίτερα, το «όχι» του Κώστα Τασούλα στον Νίκο Ανδρουλάκη σχετικά με το αίτημα παραχώρησης της αίθουσας της Γερουσίας, προκειμένου να συνεδριάσει την Κυριακή στις 12μμ η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, προκάλεσε μεγάλη ένταση την πρώτη ημέρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

Ενημερώνοντας το Σώμα ο κ. Τασούλας ανέφερε πως: «Ο Ανδρουλάκης ζήτησε να του δοθεί η αίθουσα την Κυριακή το μεσημέρι όταν θα αρχίσει η αντίστροφη τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο ελληνικό κοινοβούλιο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας.

Και συμπλήρωσε: «Είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και φανταστείτε ένα κόμμα να κάνει ταυτόχρονα συνεδρίαση κοινοβουλευτική ομάδα. Όπως ξέρετε το Κανάλι της Βουλής ποτέ δε μεταδίδει κοινοβουλευτική ομάδα όταν γίνεται ταυτόχρονα συνεδρίαση της Ολομέλειας, πόσο μάλλον στην κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Ο κ. Τασούλας συνέχισε: «Γι’ αυτό είπα ότι την Κυριακή το μεσημέρι δεν μπορεί να συνεδριάσει μέσα στη Βουλή η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ την ώρα που θα αρχίσει η αντίστροφη διαδικασία ομιλίας των πολιτικών αρχηγών.

Ούτε να θυμώσω θέλω ούτε κάτι άλλο, θέλω να διαφυλάξω μια κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτή που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το να γίνονται μέσα στη Βουλή διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις. Προφανώς δεν έχω λόγο όταν γίνεται κάτι τέτοιο εκτός κοινοβουλίου. Προφανώς ήταν να μην γίνει αυτή η διαδικασία αντιλαμβάνομαι το κ. Ανδρουλάκης έμεινε δυσαρεστημένος. Γνωρίζω ότι τον δυσαρέστησα αφάνταστα με αυτήν την απόφαση, αλλά δεν μπορώ να κάνω τέτοιες κινήσεις όταν η Βουλή έχει τέτοια κορυφαία διαδικασία.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης απάντησε πως: «Το αίτημα υπεβλήθη από την κ. Λιακούλη και υπήρξε θετική απόκριση,  δεν ξέρω τι μεσολάβησε και αρχίζει γενομένης αυτής της διαδικασίας. Απαγορεύεται στα κόμματα να πραγματοποιούν κοινοβουλευτικές ομάδες και αν θέλετε κ. πρόεδρε αυτό να το εφαρμόσετε θα μπορούσατε για λόγους αρχής να πείτε ότι από δω και στο εξής προτείνω στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Δεν μπορεί ένα θέμα το οποίο παραπέμπεται στη Διάσκεψη των προέδρων να το αποφασίζεται μόνος σας σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι στη Βουλή έχουμε ενός ανδρός αρχή, αυτό παρακαλώ να διασαφηνιστεί και παρακαλώ πολύ όλα τα κόμματα να πάρουν θέση σε ένα θέμα, που είναι θέμα Δημοκρατίας και αυτονόητο».

Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε σε έντονο ύφος: «Ούτε ενός ανδρός αρχή υπάρχει ούτε τίποτα, αυτό το οποίο ζητάτε να γίνει μεθαύριο έγινε στον προϋπολογισμό».

Την κατάσταση σχολίασε με σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος έγραψε: «Ο πρόεδρος της Βουλής απαγόρευσε στο @pasok να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του στη Βουλή . Δυστυχώς φαίνεται να είναι σε απόλυτη συννενόηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ .

Όλοι κατανοούν τους λόγους . Η αντιδημοκρατική συμπεριφορά τους δεν θα περάσει».

Αντιδημοκρατική η απόφαση λέει το ΚΙΝΑΛ

Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022.

Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής! Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, o κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής!

Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας. Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ανδρουλάκη - Τασούλα

Την έντονη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν από την Χαριλάου Τρικούπη. Νωρίτερα, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κωνσταντίνος Τασούλας όπου εξέφρασε την δυσαρέσκεια του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε εξηγήσεις και επέμεινε να γίνει η συνεδρίαση όπως έχει προγραμματιστεί, δηλαδή στις 12 το μεσημέρι.

Από την Χ. Τρικούπη, έμπειρα στελέχη σχολιάζουν πως πρόκειται για μια «αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά». Αναρωτιούνται τι μεσολάβησε από την πρωινή έγκριση μέχρι το απόγευμα όπου το προεδρείο απέρριψε το σχετικό αίτημα του Κινήματος Αλλαγής. Καταγγέλλουν μεθόδευση και ρωτούν, ποιος και γιατί παρεμποδίζει το τρίτο κόμμα να συνεδριάσει.