Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
giorgos_papandreou
Πολιτική

Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης εξελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου - Η πρώτη του παρέμβαση

Η Επιτροπή αποτελεί ένα καινούριο μηχανισμό εξέτασης των συνεχώς νέων προκλήσεων

Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκλέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου

Ειδικότερα, η εν λόγω επιτροπή δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να εξετάσει τις νέες προκλήσεις, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και η χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται στα κύρια στοιχεία έρευνας και οι καινοτόμες ιδέες, όπως οι νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας για την σύγχρονη λειτουργία της δημοκρατίας.

Στην πρώτη του παρέμβαση προς τα μέλη της Επιτροπής ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η δημοκρατία σήμερα αντιμετωπίζει νέες αλλά και παλιές προκλήσεις. H συζήτηση γύρω από τη δημοκρατία έχει γίνει πλέον παγκόσμια. Το κλειδί για να αγαπήσουμε τη δημοκρατία βρίσκεται στην απόκτηση καλύτερης κατανόησης των τρόπων με τους οποίους μια πλούσια και ποικιλόμορφη αντίληψη της δημοκρατίας μπορεί να συμβαδίζει με τις αξίες, τις πεποιθήσεις, τις ανησυχίες, τα ενδιαφέροντα και τους τρόπους ζωής μας. Είναι καιρός να αναζητήσουμε καινοτόμες πρακτικές, αλλά και να ανανεώσουμε την κατανόησή μας για τα βασικά ζητήματα της δημοκρατίας, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις, όπως η τεχνολογία ή η παγκοσμιοποίηση. Αλλά και για να διευρύνουμε την αντίληψή μας για την ίδια τη δημοκρατία - πέρα από τις εθνικές μας εμπειρίες - μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον αλλά και από τα πρόσφατα διδάγματα σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με ανακοίνωσή τους, οι διαδικτυακές σελίδες του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής γνωστοποίησαν το γεγονός. Έπειτα από την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει ενεργός στα πολιτικά πράγματα, επικεντρωμένος πλέον στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.