«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι τις έχουν για τα προβλήματα από την κακοκαιρία» ζήτησε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Ειδικότερα, ο ίδιος είπε πως αποφάσισε να κλείσουν τα σχολεία και διερωτήθηκε γιατί δεν έκλεισαν οι δημόσιες υπηρεσίες και το λιανεμπόριο, ενώ τόνισε πως είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της Πολιτικής Προστασίας,

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως εκείνος που συντονίζει την Πολιτική Προστασία μπορεί να πει τα πράγματα όπως πρέπει, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες και στη Νέα Οδό.

Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τη χώρα ενώ είπε ότι κάποιοι τον στοχοποιούν στο εσωτερικό της ΝΔ

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Αναφορικά με τα προβλήματα από την κακοκαιρία: «Η σύμβαση με την Νέα οδό και την Αττική οδό με ποιους έχει γίνει, με την Περιφέρεια; Με το κράτος, αυτοί οι δρόμοι γιατί δεν έμειναν ανοιχτοί; Δεν μπορώ τα μισόλογα, ρωτώ αυτοί πως έμειναν κλειστοί; Γιατί έμειναν κλειστοί; Εμείς κλείσαμε τα σχολεία που είχαμε την ευθύνη, οι δημόσιες υπηρεσίες γιατί δεν είχαν κλείσει τη Δεύτερα και τα ιδιωτικά καταστήματα γενικότερα; Και γιατί δεν ειπώθηκε από το υπουργειο Πολιτικής Προστασίας να έχουν αλυσίδες τουλάχιστον τα αυτοκίνητα ώστε όταν θα φύγουν εφόσον ανοίξαμε, να φύγουν με αλυσίδες. Υπήρξε τέτοια ανακοίνωση; Φταίει η Περιφέρεια;».

Στη σύσκεψη που είχατε την Κυριακή με τον κ. Στυλιανίδη τα είχατε επισημάνει αυτά;

«Εμείς ήμασταν 25 κρίκοι σε μια αλυσίδα που λέγεται πολιτική προστασία που έχει το κεντρικό κράτος την ευθύνη της λειτουργίας και τον συντονισμό όλων των άλλων φορέων. Εμείς είπαμε για τα δικά μας, είπαμε ότι θα κλείσουμε τα σχολεία, υπήρξε μια μικρή αντίδραση οτι δεν είναι δυνατόν να κλείσουν τα σχολεία. Υπήρξε η γνώμη να πανε και να φύγουν την τελευταία ώρα και είπα εγω θα κλείσω τα σχολεία, έχω κάνει διαβούλευση με τους δημάρχους κι όλοι οι δήμαρχοι θέλουν να κλείσουν τα σχολεία. Ακούστηκε εκεί να μην κλείσουν τα σχολεία διότι μάλλον η κακοκαιρία, σύμφωνα με αυτά που είχε πει και η Μετεωρολογική, θα έρθει προς το μεσημέρι, νωρίς το μεσημέρι. Και είπα εγώ, ακόμα κι αυτό να συμβεί πως θα φύγουν τα σχολικά και οι μαθητές από τα σχολεία;».

Ποιος είναι αυτός που το είπε αυτό ;

«Εγώ είμαι ο Περιφερειάρχης, ο αιρετός της περιφέρειας Αττικής, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ήταν οι φορείς οι ανάλογοι να σας πουν τα περισσότερα και προφανώς αυτά τα οποία συντόνιζαν. Δεν είμαι εγώ αυτός που συντόνιζα, ήμουν ο Περιφερειάρχης μεταξύ των 25 κρίκων μιας αλυσίδας συντονισμού».

Για το ποιοι είναι αυτοί που θα πρέπει να βγουν αναλάβουν τις ευθύνες

«Εγώ δεν ειμαι εκείνος που θα πω ποιοι είναι, εγώ θα σας πω τι έπρεπε να γίνει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποιος που συντονίζει την Πολιτική προστασία νομίζω είναι εκείνος ο οποίος μπορεί να πει τα πράγματα όπως πρέπει. Ο πρωθυπουργός όρισε έναν υπεύθυνο σε ένα συγκεκριμένο τομέα, ο πρωθυπουργός δεν φταίει όταν ορίζει κάποιους για να κάνουν ένα πρόγραμμα».

Για το αν θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη και ο κ. Βορίδης

«Εγώ δεν είπα ούτε για τον κ. Βορίδη... Υπάρχει ένας συντονισμός μιας πολιτικής προστασίας, εγώ δεν είδα σε εκείνη τη διάσκεψη να υπάρχει ο κ. Βορίδης».

Για το ποιοι συμμετείχαν στην διάσκεψη της Κυριακής

«Υπήρχαν φορείς πέραν από την αυτοδιοίκηση αλλά από εκεί και πέρα υπήρχαν και οι φορείς και οι αρμόδιοι της Αστυνομίας, του στρατού, του Πυροσβεστικού Σώματος από διάφορα υπουργεία. Η ΔΕΔΔΗΕ, η Νέα Οδός, η Αττική Οδός και όλοι εκείνοι οι οποίοι σχετίζονται με τις κοινωφελείς λειτουργίες. Δεν θυμάμαι όλους γιατί κάναμε αρκετές τηλεδιασκέψεις κατόπιν αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όταν 8:15 κλείνεται η εθνική Οδός από τη Μεταμόρφωση αντί να είναι ο κύριος άξονας μέχρι τον Άγιο Στέφανο εφόσον έρχεται χιονοθύελλα να τραβήξει τα οχήματα έξω από την αστική περιοχή, τα διώξανε μέσα στην αστική περιοχή τα βαρέως οχήματα και που να πάνε αυτά;».

Φταίει ο σχεδιασμός της Αστυνομίας μας λέτε;

«Η Αστυνομία ή η Τροχαία προφανώς συντονίζει μια κατάσταση, η Νέα Οδός προφανώς είπε ότι εγώ δεν μπορώ να κρατήσω ανοιχτή την Εθνική οδό και κλείσαμε τον εθνική οδό. Μα ποια εθνική οδό, εμείς από τη Μεταμόρφωση και κάτω την είχαμε αφήσει ανοιχτή, από την Μεταμόρφωση και πάνω που είναι του αναδόχου έκλεισε από τις 8:15».

Άρα λέτε ότι φταίει και η Νέα Οδός

«Προφανώς αλλά εγώ σας ρωτάω εφόσον πηγαίνανε δεξιά τα οχήματα αντί να βάλουν τα βαρέα οχήματα εφόσον δεν μπορούσαν να είναι ανοιχτοί γιατί δεν τα βάλανε πλαγίως της εθνικής οδού τα βαρέως οχήματα και τα βάλανε μέσα; Εκεί δεν θα χιόνιζε, δεν περιμένανε χιονοθύελλα; Και που θα εμπλεκόντουσαν όλα αυτά τα φορτηγά μέσα στην αστική περιοχή και θα δημιουργούσανε απρόβλεπτες κυκλοφοριακές αδυναμίες σε μια συμφόρηση».

Η Τροχαία γιατί δεν απαγόρευσε τις νταλίκες; Θα έπρεπε να τις είχε απαγορεύσει;

«Προφανώς εφόσον δίνεις έναν κεντρικότατο άξονα με τρεις τέσσερις λωρίδες, τον καταργείς από την Μεταμόρφωση και λες φορτηγά αν είστε βαρέα μπείτε μέσα από εκεί και πέρα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι συνέβη με ένα δημόσιο και έναν ιδιωτικό τομέα που στις 12 η ώρα κλείσανε μέσα στην κεντρική κατάσταση της χιονοθύελλας, με τους δημοτικούς δρόμους πλέον κλεισμένους χωρίς παρόδους, χωρίς εθνική οδό που θα πήγαιναν όλες αυτές οι χιλιαδες αυτοκίνητα που έφευγαν; Που θα πηγαίνανε τα εκχιονιστικά για να μπορέσουν να καθαρίσουν; Η Αττική οδός έκανε τέσσερις μέρες για να καθαρίσει χωρίς αυτοκίνητα τελικά για να μπορέσει να παραδοθεί, πως ακριβώς η Περιφέρεια θα καθάριζε με τα αυτοκίνητα σε κυκλοφοριακή φόρτιση με αυτή τη χιονοθύελλα;».

Αυτό που καταγγέλλετε καθαρά είναι μια κρατική απόλυτη ασυνεννοησία που προκάλεσε χάος, σωστά;

Προφανώς.

Για τα νέα εκχιονιστικά μηχανήματα και το αλάτι

«Εμείς είχαμε και αυτοκίνητα και αλάτι και συγχρόνως υπήρξαν κάποια νέα μοντέλα, επειδή θυμόσαστε ότι στη Μήδεια υπήρχαν άνθρωποι εγκλωβισμένοι επί πολλές μέρες με κορμούς και με διάφορες αδυναμίες, ώστε να μπορούμε να απεγκλωβίζουμε ασθενείς με 4χ4 και ερπυστριφόρα. Όσον αφορά τα ερπυστριοφόρα δωρεάν μας τα διέθεσαν για να τα δούμε και να μπορέσουμε να συνδράμουμε».

Λειτούργησαν αυτά; Σε ποιες περιπτώσεις

«Βεβαίως. Καταρχάς υπάρχει το 1110 που είναι του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών και της Περιφερείας που δέχτηκε εκατοντάδες καλέσματα και βοηθήσαμε το ΕΚΑΒ και με 4χ4 και με γιατρούς και νοσηλευτές για να μπορούν να πηγαίνουν να παίρνουν τους ασθενείς, και από την άλλη πλευρά χρησιμοποιήθηκαν και προσπάθησαν να χρησιμοποιηθούν στο Διόνυσο, στην Πολιτεία σε κάποιες περιπτώσεις γιατί αυτό δεν μπορεί σε πάγο, μπορεί σε μαλακό χιόνι. Αυτά τα ερπυστριοφόρα είναι για να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους δεν είναι για να ξεχιονίσουν».

Για το τι δεν πρέπει να ξαναγίνει αν υπάρξουν αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα

«Καταρχάς πρέπει να σας πω ότι το Σάββατο θα υπάρχουν χιονοπτώσεις και βροχή. Εμείς καθαρίζουμε τα ρέματα μας και υπάρχει το παρατηρητήριο καθαρισμού. Χρειάζονται έργα υποδομής, πρέπει το κράτος να τρέξει περισσότερο. Ακόμα περιμένουμε την προγραμματική με το υπουργείο Περιβάλλοντος γιατί περιμένουμε τους δασάρχες να μπορέσουν να υπογράψουν και αυτό που θα πρέπει να γίνει κατά την προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να υπάρχει περιφερειακή διακυβέρνηση όπως γίνεται στην Ελβετία από την εποχή του Καποδίστρια και όπως γίνεται στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά θα πρέπει και το κράτος να καταλάβει ότι για να μπορέσεις να κάνεις αποχιονισμό δεν μπορείς να κλείνεις την Εθνική οδό και την Αττική οδό και να είμαστε εμείς που να δεχόμαστε όλα τα αυτοκίνητα για να αποχιονίσουμε γιατί αυτό δεν θα γίνει. Ένας σχεδιασμός πρόληψης. Εμείς είμαστε ένας κρίκος στους 25».

Πρέπει είναι και οι άλλοι έτοιμοι λέτε

Προφανώς.

Για το αν θεωρεί ότι είναι αντικείμενο στοχοποίησης από την ΝΔ

«Ο πρωθυπουργός θεωρώ ότι βρίσκεται σε μια προσπάθεια να ανασυγκροτήσει τη χώρα και κάνει μεγάλη προσπάθεια για αυτό. Υπάρχουν ρεύματα μέσα στο κόμμα της ΝΔ , εμένα δεν μ’ ενδιαφέρει όμως αυτό εμένα με ενδιαφέρει αντί να λένε πράγματα που δεν ισχύουν διότι εμείς είμαστε έτοιμοι ως Περιφέρεια δεν είπαμε ως πολιτεία».

Σας στοχοποιούνε μέσα στη ΝΔ

«22 χρόνια που είναι στην αυτοδιοίκηση αυτό γίνεται επί μονίμου βάσεως, δεν πειράζει αντέχουμε».

Aκούστε τη συνέντευξή του