Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης κατάφερε και πάλι να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του για αρνητικό λόγο, όταν, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, δημιούργησε επεισόδιο σε ταβέρνα του Μοσχάτου, αντιδρώντας στο πρόστιμο 300 ευρώ που επέβαλαν οι αστυνομικοί σε υπάλληλο του μαγαζιού που δεν φορούσε μάσκα.

Όσο και αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο πρώην υπουργός Υγείας είναι χρήσιμος για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με τα όσα λέει και κάνει εκφράζει ένα κομμάτι της λαϊκής Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς που τάσσεται υπέρ της πιο έντονης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, η αλήθεια είναι διαφορετική. Η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης πνέει μένεα εναντίον του βουλευτή Χανίων, καθώς ουκ ολίγες φορές με τη συμπεριφορά του έχει καταφέρει να αλλάξει ατζέντα, βοηθώντας στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο, το κυβερνών κόμμα.

«Δεν γίνεται κάθε φορά που στριμώχνουμε την κυβέρνηση στη γωνία να βάζουμε αυτογκόλ», λένε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπληρώνουν: «Με αυτή την συμπεριφορά χάνουμε όλοι μαζί». Το σημαντικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι πλέον οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και από στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι εμφανίζονται πλέον να έχουν φτάσει στα όριά τους με τα όσα λέει και κάνει ο βουλευτής Χανίων.

Παρατηρήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά καιρούς τού έχει επιστήσει την προσοχή ζητώντας του να μην προχωρά σε αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αργά το βράδυ, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα. Μάλιστα, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να αναρωτιούνται γιατί, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε την αυστηρότητά του με την υπόθεση Κουρουμπλή δεν κάνει το ίδιο και με τον Παύλο Πολάκη, αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι και ο ίδιος ενοχλείται πολύ με τις διαρκείς παρεμβάσεις του βουλευτή Χανίων. Άλλωστε, πολλές φορές ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Πανδημία

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της πανδημίας εμφανιζόταν να «παίζει» το χαρτί του θεσμικού κόμματος -το οποίο μπροστά στη δύσκολη συγκυρία στήριζε την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την καραντίνα και το lockdown-, ο Παύλος Πολάκης ανέβασε την περιβόητη φωτογραφία με τους φίλους του γύρω από ένα τραπέζι να τρώει και να πίνει σαν να μη συνέβαινε τίποτα. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να δείξει ότι εννοεί τα όσα λέει, είχε καλέσει σε απολογία -ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Τζανακόπουλος, και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ολγα Γεροβασίλη- τον Παύλο Πολάκη, προκειμένου να του επισημάνουν ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές στέλνουν λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Αυτό, όμως, ήταν μόνο η αρχή. Ενώ στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ των εμβολίων, ζητώντας από τους πολίτες να επιλέξουν να εμβολιαστούν, καταθέτοντας μάλιστα πρόταση να δοθούν οι πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να γίνουν παγκοσμίως πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ανέφερε, τον Ιούνιο του 2021, ότι δεν έχει εμβολιαστεί, καθώς θα το αποφάσιζε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, με βάση τις μεταλλάξεις και τις επιπλοκές που θα υπήρχαν από τα εμβόλια. «Τώρα δεν έχει νόημα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αντιεμβολιαστές

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τους επόμενους μήνες βρισκόταν υπό ασφυκτική πολιτική πίεση, αφού το κυβερνών κόμμα υπενθύμιζε σχεδόν καθημερινά στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο Παύλος Πολάκης με τη στάση του «κλείνει το μάτι» στους αντιεμβολιαστές. Οι κατά καιρούς τοποθετήσεις του στα θέματα της πανδημίας εξακολουθούν να δημιουργούν σοβαρές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, ακόμα και όταν λέει σωστά πράγματα, όπως για τα μονοκλωνικά, ο τρόπος του και οι χαρακτηρισμοί του φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι σύντροφοί του δεν μπορούν να ξεχάσουν ακόμη ότι, όταν, τον περασμένο Φεβρουάριο, η κυβέρνηση βρισκόταν στη δίνη της υπόθεσης Λιγνάδη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει την αποπομπή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ο Παύλος Πολάκης κατάφερε να τινάξει τα πάντα στον αέρα, επιτιθέμενος με ακραίες αναρτήσεις στην υπουργό Πολιτισμού και όχι μόνο. «Αγαπηδάκη, το τρολάκι της Ν.Δ. που έβριζε χυδαία εμένα και τον Τσίπρα! Προστατευόμενη του Δοξιάδη και τη βάζουν με τον Μητσοτάκη υπεύθυνη για τα ασυνόδευτα ανήλικα!!! Ο Δοξιάδης φίλος του Λιγνάδη που την πέφτει στη Μενδώνη γιατί κατήργησε το «τεκμήριο αθωότητας» του ΛΙΓΔΙΑΡΗ... Αυτός, ο Δοξιάδης, προτείνει και στον Μητσοτάκη να πάρει υπό την ευθύνη του Μαξίμου τα ασυνόδευτα ανήλικα και το ΚΑΝΕΙ!!!», είχε αναφέρει στο Facebook, φέρνοντας τον Αλέξη Τσίπρα σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Περί «δωσίλογων»

Αλλά και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση για Προανακριτική για τη λίστα Πέτσα, ο Παύλος Πολάκης κατάφερε να καταστήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι απολογούμενο, καθώς ανέφερε πως «η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα δωσίλογων και μαυραγοριτών και πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η παράταξη των Κολοκοτρώνηδων». Με τις αναφορές του αυτές είχαν διαφωνήσει πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσίως, όπως ο Νίκος Μπίστης και ο Στέλιος Κούλογλου.

Μεγάλο φάουλ

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2019 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του τότε υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ο οποίος είχε γράψει στο Twitter: «Δεν θέλησα ποτέ μόρια, επιδόματα, χάρες. Ισες ευκαιρίες διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει». Η ανάρτησή του προκάλεσε την αντίδραση Πολάκη, που έγραψε στο Facebook: «Αν διεκδικούσες ίσες ευκαιρίες, κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β’ στο ΕΣΥ με κρίση από συμβούλιο, όπως οι άλλοι γιατροί και όχι έτσι (όπως δικαιούσουν ως ΑΜΕΑ). Ντροπή και κρίμα να λες αυτά που λες». Ο Στ. Κυμπουρόπουλος, σε ηλικία 14 μηνών διαγνώστηκε με νωτιαία μυϊκή ατροφία. Αφού αποφοίτησε ως αριστούχος από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και πήρε μεταπτυχιακό, το 2016 απέκτησε ειδικότητα στην Ψυχιατρική και από τότε εργάζεται ως επιμελητής Β’ στο νοσοκομείο «Αττικόν», κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος να προσληφθεί ως ΑΜΕΑ στο ΕΣΥ. Λίγο διάστημα μετά την επίθεση Πολάκη, ο Στ. Κυμπουρόπουλος εκλέχθηκε ευρωβουλευτής.

Τα «βέλη» σε δικαστικούς

Επίθεση στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε για άλλη μία φορά προσφάτως ο Παύλος Πολάκης. Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «πρέπει να πάρουμε τον σκοπό αλλιώς. Ο σκοπός αλλιώς, αντί να είναι σιγανός συρτός, πρέπει να γίνει μαλεβιζιώτης ή πεντοζάλης. Και τι σημαίνει πεντοζάλης στη Δικαιοσύνη; Σημαίνει τα εξής πράγματα: Πρώτον, δημιουργία δεύτερης σχολής δικαστών. Γιατί πρέπει να ανανεωθεί το σώμα. Και θα πρέπει να σκεφτούμε ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για αυτούς που είναι πάνω από 58, 59, 60 ετών και με γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου».

Οι συνεχείς επιθέσεις σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο τη Novartis και άλλες υποθέσεις, προκάλεσαν την αντίδραση της προέδρου του Αρείου Πάγου αλλά και των δικαστικών ενώσεων. Ολα άρχισαν με τον «συνήθη ύποπτο» Παύλο Πολάκη, ο οποίος δεν δίστασε να εξαπολύσει ευθεία επίθεση σε δικαστές και εισαγγελείς με αφορμή τις κλήσεις σε απολογία μη πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της σκευωρίας της Novartis, όπως αποκάλυψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1.

Παρέμβαση

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, με ηχηρή παρέμβασή της, έστειλε μήνυμα σε πολλαπλούς αποδέκτες, εγείροντας τοίχο προστασίας γύρω από τους βαλλόμενους δικαστικούς λειτουργούς, τους οποίους έθεσε στο στόχαστρο ακόμα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας στη δήλωσή της επισήμανε πως «οι αναφορές στις συνθήκες απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας, με απαξιωτικές, και μάλιστα υπό μορφήν δόγματος, κρίσεις γι’ αυτήν, με σαφείς υπαινιγμούς για την ανεξαρτησία της, επιχειρούν αυτό ακριβώς που καταγγέλλουν: να εργαλειοποιήσουν δηλαδή τη Δικαιοσύνη, είτε για να κάμψουν το ηθικό των δικαστικών λειτουργών και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη είτε για να προκαταλάβουν την κρίση των δικαστών, η οποία είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητη. Οσοι επιθυμούν πραγματικά να προστατέψουν τη Δικαιοσύνη δεν έχουν παρά να την αφήσουν, οριστικά, έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες».

Στοχοποίηση

Ανακοινώσεις εξέδωσαν η Eνωση Εισαγγελέων Ελλάδος και η Eνωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Για «στοχοποίηση και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη δικαστική λειτουργία» έκαναν λόγο οι εισαγγελείς στην ανακοίνωσή τους, ξεκαθαρίζοντας πως εφαρμόζουν πιστά και ανυποχώρητα τον νόμο και ενεργούν κατά συνείδηση, ανεξάρτητοι από «παρεμβάσεις και απρόσφορες προσπάθειες χειραγώγησής τους». Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος επισήμανε, επίσης, πως με δηλώσεις όπως αυτές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούνται «προβλήματα στις σχέσεις των δύο συντεταγμένων λειτουργιών, με περαιτέρω διακινδύνευση του κύρους αμφοτέρων». Από την πλευρά της, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων έκανε λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες «αμφισβητούν με τρόπο απαράδεκτο και αθεμελίωτο την ικανότητα και την επάρκεια των δικαστικών λειτουργών να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και συνιστούν δήλωση προθέσεων για τη δημιουργία ενός νέου Δικαστικού Σώματος εξαρτημένου από πολιτικές επιδιώξεις».

Δικαστές και εισαγγελείς, απαντώντας στον Παύλο Πολάκη, επισήμαναν, επίσης, πως «η τρίτη κρατική λειτουργία δεν βελτιώνεται, ούτε εκσυγχρονίζεται με τέτοιες “ρηξικέλευθες” και συνάμα ανέξοδες προτάσεις. Τα δομικά και μόνιμα πλέον προβλήματα της Δικαιοσύνης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απροθυμία της εκτελεστικής εξουσίας να αυξήσει τα ελλιπή κονδύλια του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότησή της. Η εύκολη διέξοδος είναι η απόσειση των ευθυνών και η απόδοσή τους σε δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των ανθρώπινων αντοχών».



Δείτε εδώ για το infographic.

*Δημοσιεύτηκε στα παραπολιτικά στις 22 Ιανουαρίου 2022.