«Προσπαθούμε να οδηγήσουμε τη χώρα στην κανονικότητα, υπάρχουν λάθη και αστοχίες που διορθώνουμε», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.

Παράλληλα, παραδέχθηκε πως «προφανώς υπάρχουν ευθύνες στην Αττική Οδό» και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ανακατανομή των αρμοδιοτήτων ώστε να είναι πιο ευέλικτες οι υπηρεσίες.

Επιπλέον, ο κ. Κατσαφάδος ανέφερε ότι διεξήχθη με καθυστέρηση μια επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών από την Αττική Οδό και σημείωσε πως η εταιρεία της Αττικής Οδού είχε συμμετάσχει σε συσκέψεις και «υποστήριζε ότι μπορούσε να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό κάτι που τελικά δεν έκανε».

«Έχει επίγνωση»

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες απάντησε πως «ο πρωθυπουργός έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης».

Η συνέντευξη

Αναλυτικά, όσα είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο.

Για τη διαχείριση των κρίσεων: Το μήνυμα που είχαμε περάσει στον ελληνικό λαό οτι θα μπορέσουμε και θα προσπαθήσουμε και τις κρίσεις να διαχειριστούμε και να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια κανονικότητα το παλεύουμε εδώ και 2,5 χρόνια κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα βρεθούμε εν μέσω μίας πανδημίας, κανένας δεν θα μπορούσε να δει ότι θα είχαν οξυνθεί τόσο πολύ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προσπαθούμε καθημερινά με σκληρή δουλειά και παρά τις κάποιες αστοχίες και λάθη τα οποία γίνονται, γιατί ξέρετε όλοι στη ζωή μας κάνουμε λάθη, μόνο οι νεκροί δεν κάνουν λάθη, προσπαθούμε να τα διορθώσουμε και νομίζω ότι προσπαθούμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε αυτό το οποίο πραγματικά είχαμε υποσχεθεί στο λαό της, να την οδηγήσουμε στην κανονικότητα.

Για την κυβέρνηση: Νομίζω ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θα μπορέσει να δει που χώλαινε, που δημιουργήθηκαν τα προβλήματα και θα προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε  ούτως ώστε να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό που θα είναι ακόμα καλύτερος για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Για τις  ευθύνες: Ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος, δημιουργήθηκαν προβλήματα, υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν σε απόγνωση, βρέθηκαν άνθρωποι οι οποίοι ήταν πάνω από 10-15 ώρες  εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους σε μια κεντρική οδική αρτηρία του Λεκανοπεδίου  που ήταν η Αττική Οδός. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες, ευθύνες στην εταιρεία. Αυτό το οποίο καταλαβαίνω και αναγνωρίζω ως ένα πρόβλημα είναι σε ότι έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει ένας κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και ίσως αυτό μαζί με την τεχνολογία, μαζί με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, με το προσωπικό με το οποίο θα πρέπει να ενισχυθούν όλες αυτές οι υπηρεσίες θα πρέπει να υπάρξει μια καλύτερη, μια νέα ανακατανομή αρμοδιοτήτων. Νομίζω ότι εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα δηλαδή οι μεγάλοι δρόμοι ανήκουν στην Περιφέρεια, οι μικροί ανήκουν στους δήμους όλα αυτά δημιουργούν μια χρονοκαθυστέρηση η οποία σε πολύ ακραία φαινόμενα είναι καταλυτική.  Νομίζω ότι ένα ζητούμενο το οποίο θα πρέπει να κοιτάξουμε να εξετάσουμε,  και νομίζω ότι υπάρχει στην ατζέντα, είναι να μπορέσει να γίνει μια ανακατανομή αρμοδιοτήτων ούτως ώστε να είναι πιο ευέλικτες οι υπηρεσίες και να είναι πιο άμεση η αντιμετώπισή τους.

Για τον απεγκλωβισμό: Διεξήχθη μια άψογη επιχείρηση απεγκλωβισμού, με καθυστέρηση, που συμμετείχε ο στρατός, η πολιτική προστασία, δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας απεγκλωβίστηκαν χιλιαδες άνθρωποι κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες μέσα στην Αττική οδό. Αυτή ήταν μια υποδειγματική επιχείρηση παρόλα αυτά όμως έγινε με μια καθυστέρηση, παρόλα αυτά την ταλαιπωρία την υπέστησαν οι έλληνες πολίτες. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξουν πιο ευέλικτοι μηχανισμοί, να υπάρχει καλύτερη κατανομή αρμοδιοτήτων γιατί όπως βλέπετε υπάρχει το έμψυχο δυναμικό ο οποίο μπορεί να πλαισιώσει τέτοιες επιχειρήσεις και να τις βγάλει εις πέρας.

Για την αγανάκτηση του κόσμου: Καταλαβαίνω, αναγνωρίζω την οργή, την αγανάκτηση, την αντίδραση του κόσμου η οποία είναι δικαιολογημένη, δεν μπορεί να κόβεις εισιτήριο για να μπεις στην Αττική οδό  στις 11.15 και στις 11.20 να είναι σταματημένο το αυτοκίνητό σου και να κάθεσαι 5 και 10 ώρες. Θα έπρεπε να υπήρχε καλύτερη ενημέρωση από την εταιρεία. Αυτή η κυβέρνηση με νόμο του 2020 πλέον έχει προβλέψει να μπορέσουν υπάρχουν  ρητές ευθύνες της εκάστοτε εταιρείας η οποία  διαχειρίζεται τους δρόμους από  τη μια ώρα κλείσιμο και πάνω και θα υπάρξουν οι συνέπειες, το κόστος θα είναι βαρύ για την εταιρεία. Και με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έγινε αυτό το οποίο έγινε για πρώτη φορά και οι 2000€ στους εγκλωβισμένους  οδηγούς  της Αττικής Οδού και τα 1000€ σε όσους ταλαιπωρήθηκαν και τους σιδηρόδρομους. Παρόλα αυτά όμως πρέπει να λειτουργήσουμε καλύτερα, πρέπει να δούμε που χωλαίνει το σύστημα και να πέσουμε να το διορθώσουμε. Θεωρώ ότι πολύ βασικό ζήτημα είναι η κατανομή αρμοδιοτήτων, είναι κάτι που θα πρέπει να καταλάβουμε ότι  θα πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός σε υψηλότερο βαθμό ούτως ώστε να λειτουργούμε ταχύτερα σε ακραία καιρικά φαινόμενα γιατί τα φαινόμενα μας προλαβαίνουν πριν δράσουμε. Νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα.

Για την Αττική Οδό: Με ενόχλησε το ότι  η εταιρεία της Αττικής Οδού ενώ είχε συμμετάσχει σε πάρα πολλές συσκέψεις και είχε  δεσμευτεί ότι μπορουσε να κρατήσει την Αττική Οδό ανοιχτή τελικά δεν τα κατάφερε.

Για τις πολιτικές ευθύνες: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης, θα σταθμίσει τα γεγονότα, θα δει με αντικειμενικότητα όλα αυτά τα οποία γίνανε. Αυτό το οποίο προέχει όμως αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε να οδηγήσουμε σε μια ομαλοποίηση της όλης κατάστασης και των συνεπειών τις οποίες έφερε αυτό το καιρικό φαινόμενο και από εκεί και πέρα να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε λάθη, παραλήψεις και καθυστερήσεις οι οποίες έγιναν  και να τις διορθώσουμε.

Για τις ακτοπλοϊκές γραμμές: Υπάρχουν μερικώς προβλήματα γιατί είναι πάρα πολύ ισχυροί οι άνεμοι οι οποίοι πνέουν στο Αιγαίο. Υπάρχουν προβλήματα αλλά νομίζω όμως ότι από αύριο θα ομαλοποιηθεί η όλη διαδικασία  γιατί αυτό το καιρικό φαινόμενο εκτυλίσσεται και θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Για την ετοιμότητα την καλοκαιρινή περίοδο: Προλαβαίνουμε γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχει αντανακλαστικά. Ενδεικτικά θα σας πω ότι το μεγάλο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί πέρυσι με τη Μήδεια το οποίο είχε να κάνει με το ρεύμα  φέτος ενώ ήταν πολύ πιο ισχυρό το φαινόμενο με όλα αυτά τα κοψίματα που έγιναν στα κλαδιά των δέντρων γιατί από εκεί δημιουργήθηκε το πρόβλημα, περιορίστηκε σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό. Όχι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν προβλήματα αλλά σε σχέση με τα προβλήματα που υπήρχαν από τη Μήδεια είναι πολύ λιγότερα. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας, προσπαθούμε να εντοπίσουμε διαχρονικές αστοχίες οι οποίες υπάρχουν πάνω στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.