«Όλα πήγαν στραβά στην προληπτική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Γιώργο Πιέρρο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Τόνισε ότι ενώ ήταν όλα γνωστά έπρεπε να υπάρχουν αποφάσεις πιο νωρίς όπως για παράδειγμα το ότι δεν θα λειτουργήσει το δημόσιο. aasafs

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 

«Όλα πήγαν στραβά σε ότι αφορά την προληπτική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην ευρεία του έννοια, δεν αναφέρομαι μόνο στην κυβέρνηση αναφέρομαι σε όλο το διοικητικό σύστημα της χώρας, σε όλες τις βαθμίδες. Εδώ ενώ ήταν όλα γνωστά έπρεπε να έχουν υπάρξει αποφάσεις από προχθές με βάση τις οποίες το δημόσιο δεν θα λειτουργούσε για να μην υπάρξει το φαινόμενο να διακόπτεται η λειτουργία υπηρεσιών και οι άνθρωποι που φεύγουν από εκεί για να γυρίσουν στα σπίτια τους να δημιουργούν περισσότερο πρόβλημα από αυτό που υπήρχε. Δεν είναι σωστό, και για μένα είναι πολύ απωθητικό, ο αρμόδιος υπουργός να μιλάει για τις ευθύνες της Αττικής Οδού. Οι πολίτες δεν ψηφίσαν Αττική οδό για να κυβερνά τη χώρα, ψήφισαν βουλευτές και κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή που έχει την ανώτατη ευθύνη έπρεπε να έχει πάρει αποφάσεις τις οποίες να εφαρμόζει και η Αττική οδός και οποιοσδήποτε άλλος. Πέρυσι ο κ. Χρυσοχοϊδης ο τότε αρμόδιος υπουργός και ο κ. Χαρδαλιάς είχαν κλείσει τις εθνικές οδούς, πέρυσι βγήκε η αντιπολίτευση και το δικό μου κόμμα και επέκρινε την κυβέρνηση που έκανε αυτή την κίνηση. Εγώ βγήκα ανοιχτά και είπα ότι αν ήμουν τη θέση του Χρυσοχοϊδη θα την έκλεινα και εγώ. Φέτος η κυβέρνηση δεν το έκανε αυτό, εκεί εστιάζεται το βασικό θέμα της δικής μου κριτικής. Άλλαξαν την ηγεσία στον αρμόδιο τομέα μετά τις φωτιές, ιδρύθηκε υπουργείο για τα θέματα κλιματικής αλλαγής και φυσικά της προστασίας του κόσμου από τα καιρικά φαινόμενα και το σχήμα απέτυχε πλήρως. Μιλάμε για μια πανωλεθρία».

Για την γενική αργία

«Τι θα πάθαιναν αν αυτό το αποφάσιζαν αφού ήξεραν τι θα συμβεί την Κυριακή; Δεν θα είχε ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, δεν θα είχαν γίνει αυτά που έγιναν εχθές. Συνεδρίαζαν του καλού καιρού και όταν ήρθε η ώρα φάνηκε ότι αυτά που είχαν στο μυαλό τους ήταν του κακού καιρού δηλαδή δεν μπόρεσαν να κάνουν αυτά που έπρεπε να κάνουν».

Για την υπόθεση Novartis

«Έκανα μια επιλογή να κριθώ στη Δικαιοσύνη και όχι στη Βουλή, εποχή που η Βουλή είχε την πολύ μεγάλη πλειοψηφία να μου παράσχει αυτή την συνταγματική προστασία. Εγώ δεν την δέχτηκα. Αρχειοθετήθηκε και για μένα το θέμα του ξεπλύματος και παραμένει εκκρεμές ένα αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας όπου ερευνάται αν είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης ή της Βουλής επί 2,5 χρόνια. Δεν έχει καταλήξει η Δικαιοσύνη ως προς το νομικό θέμα όχι ως προς τα πραγματικά περιστατικά. Άρα έχουμε μέχρι στιγμής για ένα θέμα που απασχόλησε προ τετραετίας και πλέον τη χώρα μας και τη συγκλόνισε έχουμε 9,5 αρχειοθετήσεις. Μισή υπόθεση είναι εκκρεμής που αφορά εμένα, αυτό κάτι δείχνει. Έχουμε επί 4,5 χρόνια μια υπόθεση που συγκλονίζει την Ελλάδα και καταλήγει στο αρχείο. Το πολιτικό μου μήνυμα είναι ότι η υπόθεση αυτή θα πάει κάτω –κάτω, δεν θα τελειώσει παρά μόνο όταν ολοκληρωθούνε οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης και εκεί θα φανεί με τον μεγεθυντικό φακό της Δικαιοσύνης ποιος έχει την ποινική ευθύνη και όσα έγιναν και ποιος έχει και την πολιτική ευθύνη για όσα έγιναν. Αυτή η υπόθεση είναι μπροστά. Τα γεγονότα έτσι όπως εξελίσσονται με κολάφους εισαγγελικούς, δείχνουν το τι είχε γίνει τότε. Δεν έχουμε τελειώσει το θέμα είναι μπροστά. Το κυρίως θέμα θα παράγει πολιτικά συμπεράσματα όταν ξεκινήσει και αν ξεκινήσει η υπόθεση να εκδικάζεται από το Ειδικό Δικαστήριο εκεί θα ζωντανέψουν όλα άρα έχουμε μπροστά μας εξελίξεις. Αυτή η υπόθεση δεν έκλεισε, δεν πρόκειται να κλείσει έτσι. Σε πολιτικό επίπεδο τα πράγματα θα είναι όλα πεντακάθαρα σε λίγο καιρό, σε πόσο καιρό δεν μπορώ να ξέρω».

Ακούστε τη συνέντευξή του