Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα ώστε όλοι οι πολίτες να αισθανθούν το κράτος κοντά τους, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Κώτσηρας.

Ειδικότερα, ανέφερε πως η κυβέρνηση απαντά με πράξεις σε θέματα γενετήσιας ελευθερίας καθώς πριν από δύο μήνες άλλαξε τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, τονίζοντας πως πλέον ο ομαδικός βιασμός και ο βιασμός ανηλίκων τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε ότι αδικήματα θα τιμωρούνται με τον πιο αυστηρό τρόπο, υπογραμμίζοντας πως το κίνημα #metoo μας ταρακούνησε όλους και πλέον μιλάμε με άλλους όρους και άλλη κουλτούρα. Είπε πως οφείλουμε να διασφαλίζουμε την προστασία του θύματος.

Ακόμη, σημείωσε πως για τα ανήλικα θύματα υπάρχει προστατευτικό πλαίσιο, ενώ για τις αλλαγές στην εθνική σχολή δικαστών και την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η κυβέρνηση παρεμβαίνει θεσμικά. Τόνισε πως στόχος είναι μια σύγχρονη σχολή δικαστών. Ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει ότι θέλει και ο καθένας κρίνεται από τον ελληνικό λαό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

«Όλος ο κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου όλοι οι πολίτες να αισθανθούν και το κράτος κοντά τους και αν χρειαστεί οποιαδήποτε παρέμβασή του να μπορέσει να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο εύκολη, σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες αυτών των ημερών οποιαδήποτε πρόσβαση απαιτείται στην καθημερινότητα των πολιτών. Θεωρώ ότι με την προσοχή που καλούμαστε όλοι να επιδείξουμε το επόμενο 48ωρο με την αποφυγή περιττών μετακινήσεων και με τη συνδρομή του κρατικού μηχανισμού ο οποίος είναι σε απόλυτη ετοιμότητα θα ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο διήμερο».

Για τις υποθέσεις βιασμών και τα θέματα της γενετήσιας ελευθερίας

«Η κυβέρνηση απαντάει σε αυτά τα ερωτήματα με πράξεις και οι πράξεις είναι ότι προ δύο περίπου μηνών αλλάξαμε τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας προκειμένου να βάλουμε τα θύματα τέτοιων ειδεχθών πράξεων αυξημένης ποινικής απαξίας στο επίκεντρο της προστασίας της ελληνικής πολιτείας. Ο κώδικας του 2019 ήταν επιεικέστερος για μια πλειάδα αδικημάτων που αφορούν ευαίσθητα θέματα όπως είναι αυτά της γενετήσιας ελευθερίας. Ο ομαδικός βιασμός πλέον τιμωρείται αποκλειστικά με ισόβια κάθειρξη, προηγουμένως υπήρχε η διαζευτικότητα στην ποινή. Ο βιασμός ανηλίκου ο οποίος δεν υπήρχε ως αυτοτελές αδίκημα τον προηγούμενο ποινικό κώδικα πλέον προβλέπεται ως αυτοτελές αδίκημα και η ποινή που προβλέπεται ειναι αποκλειστικά ισόβια κάθειρξη. Η μαστροπεία ενήλικων η οποία δεν υπήρχε στον κώδικα του 2019 επανήλθε με τις τροποποιήσεις που κάναμε πριν δύο μήνες και πλέον προβλέπεται ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα . Η εμπορία ανθρώπων η οποία είχε μειωμένες ποινές αυτή τη στιγμή έχει αυξημένες ποινές. Όλα τα αδικήματα που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία εις βάρος ανηλίκων δηλαδή αποπλάνηση ανηλίκων, βιασμός, οποιοδήποτε αδίκημα αφορά τη γενετήσια ελευθερία τιμωρείται και αυστηρότερα και δίνουμε και μεγαλύτερες δυνατότητες στα θύματα είτε μέσω της παραγραφής η οποία ξεκινάει μετά την ενηλικίωση είτε μέσω της αυτεπάγγελτης δίωξης που προβλέπεται να φτάσουν στη Δικαιοσύνη ομαλά και προστατευμένα και μετά αν υπάρχει αυτό το αδίκημα πράγματι ο δράστης να τιμωρείται με την μεγαλύτερη δυνατή ποινή. Επίσης προσθέσαμε στον κώδικα ποινικής δικονομίας ειδική διάταξη όπου τα ενήλικα θύματα αυτών των πράξεων θα καταθέτουν παρουσία ψυχολόγου όταν γίνεται ανάκριση ή προδικασία για τέτοιου είδους αδικήματα. Θέλω να πω ότι όλη μας η στρατηγική είναι προστασία των θυμάτων με πράξεις, όταν φέραμε τις διατάξεις αυτές στη Βουλή δεχτήκαμε μια επίθεση ότι αυστηροποιούμε τους ποινικούς κώδικες και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, ότι κάνουμε μια συντηρητική στροφή, ότι δεν σεβόμαστε δικαιώματα άλλων κατηγοριών. Εμας η θέση μας παραμένει σαφής αυτά τα ειδεχθή αδικήματα από όποιον και αν τελούνται το χρέος της πολιτείας είναι αυτό να τιμωρούνται με τον μέγιστο δυνατό τρόπο».

«Σε ότι αφορά την υφ’ όρων απόλυση δηλαδή το πόσο κάποιος παραμένει στο σωφρονιστικό κατάστημα αν εχει τελέσει , αν έχει καταδικαστεί για τέτοιου είδους αδικήματα αλλάξαμε και αυτό το πλαίσιο και για όλα αυτά τα αδικήματα που συζητάμε πλέον το όριο κράτησης είναι τα 4/5 ενώ προηγουμένως ξεκινούμε από τα 2/5 και έφτανε μέχρι τα 3/5 αναλόγως με την περίπτωση. Βλέπουμε ότι όλες αυτές οι προσθήκες που έγιναν στο ποινικό μας πλαίσιο, που είναι ένα μέρος βέβαια της προστασίας που οφείλει να δείχνει η πολιτεία σε τέτοιου είδους θύματα, είναι αυστηρότερο, είναι καθαρό το μήνυμα που στέλνουμε στην ελληνική κοινωνία, είναι πιο φιλικό και πιο συμβατό με τα δικαιώματα των θυμάτων και στέλνει και ένα μήνυμα στους δράστες ότι πλέον με το νέο ποινικό κώδικα οι δράστες τέτοιων ειδεχθών αδικημάτων όποιοι και αν αυτοί είναι θα τιμωρούνται με πολύ αυξημένες ποινές. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε πολιτική σπέκουλα επιχειρείται να γίνει, αν και δεν θα έπρεπε αυτά τα ζητήματα να αφορούν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης γιατί είναι θέματα βαθιά κοινωνικά αλλά εφόσον κάποιοι επέλεξαν να κάνουν σπέκουλα και να αρχίσουν μια συζήτηση για αυτά θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να απαντήσουν αυτοί στην ελληνική κοινωνία. Γιατι οι δικές τους προβλέψεις το ποινικό πλαίσιο ήταν επιεικέστερες ενώ οι δικές μας και ήταν η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, είναι αυστηρότερες για τέτοιου είδους αδικήματα».

«Όταν ήρθαν στη Βουλή οι προβλέψεις για τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας κατηγορηθήκαμε για εν γένει αυστηροποίηση των ποινών. Εμάς η θέση μας είναι και θα παραμείνει σταθερή, σε αυτά τα αδικήματα που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία, που αφορούν ευαίσθητα θύματα, ευάλωτους συμπολίτες μας ανήλικους, γυναίκες, θύματα trafficking, θύματα μαστροπείας, θύματα εμπορίας ανθρώπων η θέση του νομοθέτη και η θέση της πολιτεία ήταν σαφής. Δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι, δεν ξέρω για ποιους λόγους επιθυμούν μια άλλη ποινική μεταχείριση όμως η ελληνική κοινωνία ψήφισε την κυβέρνηση της ΝΔ με συγκεκριμένο πρόγραμμα, ήταν δέσμευση και του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να αλλάξει το συγκεκριμένο ποινικό πλαίσιο και το κάναμε και από εκεί και πέρα κρινόμαστε από την ελληνική κοινωνία η οποία όμως οφείλει να γνωρίζει ποιο ήταν το πριν και ποιο είναι το τώρα. Το τώρα είναι ένα αυστηρό, συμπαγές συνεκτικό πλαίσιο το οποίο προστατεύει τα θύματα, στέλνει μήνυμα στην κοινωνία ενώ το προηγούμενο ποινικό πλαίσιο χαρακτηριζότανε κατά γενική ομολογία από μια επιεικέστερη αντιμετώπιση αυτών των αδικημάτων».

Για το κίνημα #metoo

«Το κίνημα #metoo το οποίο ξεκίνησε το προηγούμενο έτος και έδωσε τη δυνατότητα σε θύματα τέτοιων ειδεχθών πράξεων να μιλήσουν είναι ένα κίνημα το οποίο όντως μας ταρακούνησε όλους, ενίσχυσε τα αντανακλαστικά της πολιτείας και μπορέσαμε πλέον να μιλάμε με άλλους όρους και με μια νέα κουλτούρα, όχι σιωπής αλλά να δωσουμε τη δυνατότητα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι υπέστησαν τέτοιου είδους κακοποιητικές ή πάσης φύσεως τέτοιες συμπεριφορές να μιλήσουν. Εμείς οφείλουμε να διασφαλίζουμε με οποιοδήποτε τρόπο ο καθένας μπορεί τη δυνατότητα του θύματος και την προστασίας και τη μη δευτερογενή θυματοποίησή του. Όπως ξέρετε και το υπουργείο Εργασίας με τους συμβουλευτικούς σταθμούς κάνει πολύ μεγάλη δουλειά προκειμένου να μπορέσουν αυτά τα θύματα να έχουν ένα προστατευμένο περιβάλλον, και σε επίπεδο ποινικό η κατάθεση τέτοιας φύσεως αδικημάτων γίνεται πλέον με δική μας προσθήκη στο νομικό πλαίσιο παρουσία ψυχολόγου όπως γίνεται και για τους ανηλίκους, ενώ για τα ανήλικα θύματα οφείλω να πω ότι υπάρχει και ένα προστατευόμενο πλαίσιο στον ποινικό κώδικα και στον κώδικα ποινικής δικονομίας ενώ καταθέτουν και στο σπίτι του παιδιού της Αθήνας».

Για το «σπίτι του παιδιού της Αθήνας»

«Μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε και λειτουργήσαμε το σπίτι του παιδιού της Αθήνας¨» στον οποίο είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος που μπορούν να καταθέτουν ανήλικα θύματα τέτοιας φύσεως αδικημάτων παρουσία ειδικού επιστημονικού προσωπικού ώστε η κατάθεσή τους να γίνεται σε ένα φιλικότερο περιβάλλον προκειμένου να μπορέσουν να αποφύγουν δευτερογενή θυματοποίηση η οποία μπορεί να επέλθει από τις πολύ συχνές καταθέσεις σε διάφορους μη ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Είναι μια προσθήκη στη διαδικασία που βοηθάει πάρα πολύ ανήλικα θύματα να φτάσουν στη Δικαιοσύνη πιο προστατευμένα. Εμείς με τις αλλαγές που κάναμε και στο θέμα της παραγραφής για τους ανηλίκους τους δίνουμε και μεγαλύτερη δυνατότητα να φτάσουν στη Δικαιοσύνη και μετά την ενηλικίωσή τους. Με τον κώδικα του ’19 όταν ένα 13χρονο-15χρονο παιδί έπεφτε θύμα ορισμένων εκ των αδικημάτων αυτών θα έπρεπε εκείνη τη στιγμή να πάει να προσφύγει στο αστυνομικό τμήμα ή στη δικαιοσύνη προκειμένου να φτάσει ομαλά η υπόθεση του στα δικαστήρια, του δινόταν ο χρόνος του τριμήνου. Τώρα ξεκινάει ο χρόνος της παραγραφής για όλα αυτά τα αδικήματα από την ενηλικίωση και μετά δηλαδή από τα 19 χρόνια όταν πρόκειται για πλημμέλημα και από τα 21 χρόνια αν πρόκειται για κακούργημα προκειμένου να δωσουμε το χρόνο σε αυτά τα θύματα τα οποία πολλές φορές δεν μπορούν σε ηλικίες 13-14 ετών όταν έχουν πέσει θύμα και πολλές φορές και το περιβάλλον εντός του οποίου υπάρχει αυτή η κακοποιητική συμπεριφορά καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε προσφυγή του σε οποιαδήποτε αρχή , τους δίνουμε αυτή τη δυνατότητα αφενός να μπορούν και μετά την ενηλικίωσή τους να προσφύγουν στις αρχές αλλά επίσης κάναμε πρόβλεψη αυτεπάγγελτης δίωξης για όλα αυτά τα αδικήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν η εισαγγελική αρχή αντιληφθεί οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά από οποιονδήποτε μπορεί να παρέμβει αυτεπαγγέλτως για όλα αυτά τα αδικήματα. Αυτές είναι προσθήκες οι οποίες είναι κατεξοχήν προστατευτικές των θυμάτων τέτοιων απαράδεκτων πράξεων, όλες οι κριτικές, οι θεωρίες που ασκούνται είναι άνευ αντικειμένου γιατί όταν είχαν τη δυνατότητα άλλες κυβερνήσεις να κάνουν κάτι τέτοιο δεν το έκαναν. Αντιθέτως κρίθηκαν από τον ελληνικό λαό για αυτές τις επιλογές».

Για τις αλλαγές στην Εθνική Σχολή Δικαστών

«Εμείς παρεμβαίνουμε θεσμικά στο πλαίσιο που μας δίνει ο νόμος. Εμείς θελουμε να κάνουμε μια σύγχρονη εθνική σχολή δικαστών που να ανταποκρίνεται στα μελλοντικά δεδομένα γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλους αυτούς τους νόμους που συζητάμε θα τους κρίνουν δικαστές οι οποίοι πρέπει και αυτοί να έχουν λάβει την κατάλληλη επιμόρφωση. Οι παρεμβάσεις μας είναι θεσμικές για να βελτιώσουμε το περιβάλλον της Δικαιοσύνης με νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο καθένας ας λεει ότι θέλει έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό και εμείς θα κριθούμε εκ νέου. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν ούτε εθελούσιες δικαστών, εμείς σεβόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Έχουμε μια ατζέντα στο υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εντός του οποίου η δικαιοσύνη θα λειτουργεί απολύτως ανεξάρτητα, σύγχρονα, αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας, των πολιτών, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την ψηφιοποίησή της, να μπορέσουμε να μειώσουμε τους χρόνους εκδίκασης των υποθέσεων. Να φτιάξουμε ένα ποινικό περιβάλλον και ένα περιβάλλον νομοθετικό το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και στις ανάγκες των πολιτών. Αυτά μας ενδιαφέρουν με αυτά προχωράμε, οποιοσδήποτε θέλει να κρυφτεί πίσω από άλλες οπτικές της πραγματικότητας θεωρώ ότι τον περιθωριοποιεί η ίδια η εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και το βλέπετε ως ένα βαθμό και στις δημοσκοπήσεις που υπάρχουν το πόσο αδυνατούν κάποιοι χώροι να ανταπεξέλθουν και να έρθουν πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».

Για τις αποζημιώσεις από την υπόθεση Novartis

«Υπάρχει μια συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών του υπουργείου Δικαιοσύνης, του νομικού συμβουλίου του κράτους προκειμένου με το σωστό τρόπο ώστε να υπάρχει και σωστό νομικό περιβάλλον και σωστές νομικές βάσεις να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να διεκδικήσει όλα του τα δικαιώματα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα θέμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα έχουμε σύντομα και περαιτέρω εξελίξεις».

Ακούστε τη συνέντευξή του