Μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από χθες το απόγευμα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο συνέδριο που θα γίνει στις αρχές Απριλίου, αφού η αναμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως την εννοεί ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ομάδα των 53 που συντάσσεται κάτω από την Ομπρέλα δεν έκρυψε την έντονη διαφωνία της για τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίζεται σε αρχηγικό κόμμα ενώ κατηγόρησαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αντί να κάνει ένα συνέδριο συναινετικό δρομολογεί εσωκομματικές εκκαθαρίσεις.

Η πρόταση που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο πρότεινε μεταξύ άλλων την εκλογή του προέδρου και των μελών από τα μέλη του κόμματος και όχι από την ΚΕ όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ακόμα, το Συνέδριο θα εγκρίνει το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης αλλά και τις υποψηφιότητες για την ΚΕ.

Η πρόταση αυτή ενόχλησε ιδιαίτερα τους 53 καθώς τα μέλη της ΚΕ θα εκλεγούν από τουλάχιστον 60.000 πολίτες και όχι από τα 5.000 μέλη της ΚΕ που μετέχουν στο Συνέδριο και έχουν βγει μέσα από εσωκομματικές διαδικασίες και συσχετισμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται αναμόρφωση και ανανέωση προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών με αξιώσεις. Παράλληλα, επεσήμανε ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα υπάρξει μια ευρύτερη κινητοποίηση η οποία μπορεί να φέρει και νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι ότι αποκλείεται να ψηφίσουν οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ όπως έγινε στο ΚΙΝΑΛ.

Στο σύνολο των προτάσεων που μπήκαν σε ψηφοφορία –μετά από πρόταση του Νίκου Βούτση - οι «προεδρικοί», οι «Πασοκογενείς», η «ΡΕΝΕ» και όσοι βρίσκονται γύρω από την Γέφυρα ψήφισαν «ναι».

Αντίθετα, ο στενός πυρήνας των 53 διαφώνησε με τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα γιατί όπως είπαν έτσι αλλάζει ο αριστερός ριζοσπαστικός του χαρακτήρας του κόμματος τους.

Οι 53 που βρίσκονται κάτω από την «Ομπρέλα» υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνεται ένα προεδρικό κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαφώνησε έντονα με την πρόταση Τσίπρα λέγοντας ότι «μιλάμε για άλλο κόμμα, δεν μπορώ να υποστηρίζω». Επεσήμανε ακόμα ότι δεν θα υπάρχει καμία λογοδοσία των βουλευτών και στελεχών στο Συνέδριο, και αναρωτήθηκε αν είναι πιο δημοκράτες ο Παπανδρέου και ο Μητσοτάκης που το έκαναν.

Ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι είναι το τέλος της κομματικής συλλογικότητας και ότι η διαδικασία αυτή βοηθάει μόνο τους παράγοντες και το σταρ σύστεμ.

Ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης συμφώνησαν επισημαίνοντας ότι αντί να γίνει πολιτική συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να ακολουθήσει λάθος δρόμο. Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και ο Πέτρος Λάμπρου.

Οι άλλες προτάσεις, που προέκυψαν μετά από μελέτη των καταστατικών λειτουργίας κομμάτων της αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, είναι:

-Εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τρεις θητείες ή στα δώδεκα συνεχόμενα χρόνια στη Βουλή/Ευρωβουλή. Αυτή η πρόταση αναμένεται να φέρει μεγάλες συζητήσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Ισότητα των φύλων, 50% - 50%, για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων και δημόσιων αξιωμάτων.

- Συγκρότηση επιτροπή δεοντολογίας απευθείας εκλεγμένη από το Συνέδριο η οποία θα ασχολείται με τα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα και με πλειοψηφία 2/3 θα αποφασίζει την αναστολή ιδιότητας του μέλους ή τη διαγραφή του.