Πρώτη «μάχη» για την Παιδεία διαδραματίστηκε στη Βουλή μεταξύ Νίκης Κεραμέως και Νίκου Φίλη. «Υφίσταται ή όχι η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε επίκαιρη ερώτηση του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνοντας λόγω για 5 καταδικαστικές επιπλήξεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που καταδεικνύει με ποιες πράξεις ή παραλείψεις της υπουργού Παιδείας, κατέστησαν «έφραγο αμπέλι» και κτήμα της πολυεθνικής εταιρίας Cisco τα προσωπικά δεδομένα και με τα δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου μαθητών και εκπαιδευτικών. «Δεδομένα που κατά την Αρχή, διαβιβάστηκαν και έγιναν αντικείμενο επεξεργασίας στις ΗΠΑ κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα» υποστήριξε ο κ. Φίλης.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμεως στην πρώτη της εμφάνιση στην Βουλή για το 2022, απάντησε σε έντονο ύφος στον κ.Φίλη. «Είστε σε μια δύσκολη θέση γιατί είχατε επενδύσει στα κλειστά σχολεία καθαρά για αντιπολιτευτικούς λόγους. Ξεκίνησε η διά ζωσης εκπαίδευση βρέθηκαν και πάλι στο φυσικό τους χώρο. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί 3 φορές ο μαζικότερος έλεγχος σε 6 εκατ. Έλληνες. Έχουν βρεθεί 31 χιλιάδες εν δύναμη κρούσματά που απομονωθήκαν διακόπτοντας την πορεία του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

«Επί μια εβδομάδα λέγατε αφήστε μια εβδομάδα τα σχολεία κλειστά. Αν σας είχαμε ακούσει 310 χιλιάδες εν δύναμη κρούσματα θα κυκλοφορούσαν. 7 εκατ. self test σε λίγες μέρες. 9 στους 10 πήραν δωρεών τεστ και διαθέσιμα σε κάθε σχολείο της χώρας. Να δούμε την θετικότητα που είναι 1,4 % στα παιδιά. 2 τμήματα μόνο σε όλη την χώρα είναι κλειστά. 5.000 χιλιάδες εκπαιδευτικούς προσλάβαμε. Οι γονείς πήγαν στην εργασία τους. Ολοι εκτός από εσάς χάρηκαν που επιστρέψαν στην κανονικότατά», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.

«Και την Δευτέρα πρωί σκεφτήκατε τι να κάνουμε τώρα που όλα πήγαν καλά; Εσείς που λυσσαλέα δηλώνατε κατά της τηλεκπαίδευσης, δήθεν αγωνιάτε για την ύπαρξη της. Τίποτα από όσα λέτε δεν αληθεύει!», δήλωσε επιπρόσθετα.

Παράλληλα η κ. Κεραμέως επεσήμανε πως «το υπουργείο θα μπορούσε να βασιστεί στους γενικούς ορούς συμβάσεις αλλά δεν το έκανε. Επεδίωξε ειδικότερη σύμβαση για τα προσωπικά δεδομένα και το πέτυχε. Πουθενά δεν λέει η αρχή ότι τα δεδομένα των χρηστών εστάλησαν στην Αμερική και είναι αμφίβολο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω του δικτύου προστασίας που έχει. Σε στενή συνεργασία με την αρχή έχουμε φροντίσει για κείμενα, για νεα κινούμενα παράθυρα και νέες λειτουργίες».

«Η απόφαση της επιτροπής βγήκε το καλοκαίρι του 2021 είναι μεταγενέστερή της συμβάσης και αφορά νέες προβλέψεις από το καλοκαίρι του 21. Υποκρισία και πολιτική σκοπιμότητα η πλατφόρμα είναι η ιδιά που χρησιμοποιούμε στη Βουλή, η ιδιά που είναι το επίσημο εργαλείο της ευρωπαϊκής επιτροπής, η ίδια που εσείς χρησιμοποιείται στο κόμμα σας. Άρα το πρωί την χρησιμοποιείται και το βράδυ την καταγγέλλεται. Ψάχνεται πρόβλημα σε κάθε λύση εμείς ψάχνουμε λύση σε κάθε πρόβλημα», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός.

Αναφορικά με τα κρούσματα στα σχολεία απάντησε: «Είπατε βρέθηκαν χθες 6,5 χιλιάδες κρούσματα στην πανδημία. Ολοι αρρωσταίνουν την ίδια μέρα. Τότε να μην κάνουμε τεστ στα σχολεία να κάνουμε όλοι την ίδια μέρα. Πρωτοφανές αυτό που ακούστηκε σήμερα στην Βουλή που δείχνει πως δεν έχετε αντιληφθεί πως εξελίσσεται ο ιός».

«Η θετικότητα στα παιδιά είναι στο 1,4%. Τα σχολεία άνοιξαν λέτε γιατί δεν μπορεί να γίνει τηλεκπαίδευση. Στην Ευρώπη για άνοιξαν; Το γεγονός ότι ο φυσικός χώρος των παιδιών μας είναι το σχολείο σας προβληματίζει. Κάθε φορά που κλείνει τμήμα λόγω κοροναϊού λειτουργούν με τηλεκπαίδευση λόγω σεισμού στη Κρήτη το ίδιο συνέβη. Οι άδειες χρήσεις της πλατφόρμας ισχύει για τους εκπαιδευτικούς μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Στα περισσότερα κρούσματα μεταξύ μαθητών δεν εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα».

«Το κόμμα που λέει ότι πρέπει να καταργηθούν οι ανεξάρτητες αρχές και να επιστέφουμε στους αρμούς στης εξουσίας και που τα βάζετε με τον Αρειο Πάγο. Είστε αξιωματική αντιπολίτευση αλλά έχετε επιλέξει τον λαϊκισμό και την απαξίωση σε όλα. Κλείνατε το μάτι στους αντιεμβολιαστες κάποιοι από το κόμμα σας», δήλωσε επιπρόσθετα.

Η Νίκη Κεραμέως κλείνοντας την τοποθέτησή της τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συστρατεύτηκε με αυτή την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας»

«Εσείς απαξιώνετε διαρκώς τα πάντα, λέτε τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν …αλήθεια; Όταν έγιναν τεστ συστηματικά σε εμβολιασμένους και μη, αυτό είναι που ισχυρίζεστε ότι τα σχολεία ανοίγουν όπως κλείνουν; Η χώρα μας στην εκπαίδευση εν μέσω στην πανδημία βρέθηκε στην 6η θέση της Ευρώπης», διαμήνυσε κλείνοντας.