Δεν είναι δυνατόν το ελληνικό πανεπιστήμιο να μην προσφέρει απόλυτη ασφάλεια σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret», με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τόνισε πως δυστυχώς για πολλά χρόνια έχει εγκατασταθεί ο φόβος στα πανεπιστήμια από μειοψηφείς μπαχαλακήδων.

Ανέφερε πως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσσαλονίκης υπήρχε για 34 χρόνια μια ψευτοκατάληψη μια παράγκα.

«Είναι ελάχιστοι ανθρωποι που όμως προξενούν τεράστια ζημιά στο πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστική περίπτωση στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο υπήρχε μια ψευτοκατάληψη, μια «παράγκα» μέσα στο πανεπιστήμιο για 34 χρόνια. Έλεος! Δεν πάει άλλο, πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση και μπαίνει τέλος όχι με λόγια, μπαίνει τέλος με πράξεις, μπαίνει τέλος με την εφαρμογή ενός σχεδίου το οποίο στηρίζεται στη δημοκρατική νομιμότητα». είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, είπε πως φαινόμενα ανομίας σταματούν με την εφαρμογή ενός σχεδίου που στηρίζεται στη νομιμότητα ενώ είπε με έμφαση πως δεν θα επιτραπούν βιαιότητες στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Μάλιστα, δήλωσε πως η αστυνομία κάνει τα πάντα για συνδράμει τα πάντα στο πανεπιστήμιο.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως οι πρυτανικές αρχές πρέπει να δηλώνουν φαινόμενα ανομίας με γραπτό τρόπο στην αστυνομία η οποία θα παρεμβαίνει.

«Υπογραμμίζω ότι ό,τι κάνουμε γίνεται με απόλυτο σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα. Οι νόμοι λένε ότι πρέπει οι πρυτανικές αρχές εάν συμβαίνει κάτι το οποίο είναι παράνομο και το οποίο δεν μπορούνε εκείνοι να το αντιμετωπίσουν μέσα στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να το δηλώνουν με γραπτό τρόπο στην Αστυνομία. Όποτε συμβαίνει αυτό, θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η Αστυνομία θα παρεμβαίνει αμέσως, χωρίς ούτε ένα δευτερόλεπτο καθυστέρηση», επισήμανε ο υπουργός.

Ξεκαθάρισε ότι δεν έχουμε καμία επιφύλαξη στην εφαρμογή του νόμου ενώ είπε πως δεν θα εξαιρούνται τα πανεπιστήμια ως χώροι από την δυνατότητα της αστυνομίας να παρεμβαίνει.

«Θέλω να είναι ξεκάθαρο, δεν θα εξαιρούνται τα πανεπιστήμια ως χώροι από τη δυνατότητα της Ελληνικής Αστυνομίας να παρεμβαίνει. Όπως εάν συμβεί μια παράνομη πράξη σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο ή σε οποιονδήποτε χώρο η Αστυνομία πρέπει να παρεμβαίνει το ίδιο θα συμβαίνει και με το ελληνικό πανεπιστήμιο. Αυτό δεν είναι μια προσπάθεια επιβολής της κρατικής εξουσίας, αυτό είναι μια αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας και της Αστυνομίας απέναντι στους φοιτητές μας, απέναντι στους καθηγητές», δήλωσε.

Τόνισε πως στις 17 Ιανουαρίου ξεκινάει η εκπαίδευση των 400 νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία σημειώνοντας πως όλοι είναι πτυχιούχοι.

Επιπλέον, ο υπουργός υπογράμμισε πως δεν μπορεί να φανταστεί πανεπιστήμια χωρίς πανεπιστημιακή αστυνομία.

Τέλος, γνωστοποίησε πως το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες ψηφιακές υπηρεσίες από την ΕΛΑΣ.