Η εκ νέου ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αποτίμηση της κακοκαιρίας «Διομήδης» που πλήττει από χθες μεγάλο μέρος της χώρας. Επιπλέον τονίστηκε ότι το σύνολο του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα.

«Η κακοκαιρία χτύπησε περισσότερο τη Θεσσαλία. Ο όγκος νερού στη Μαγνησία, έχει φτάσει πάνω από τα 120 εκατοστά νερού, και σε ετήσια βάση στην Αττική έχουμε 400 εκατοστά το χρόνο. Έχουμε στείλει μέσω του 112 μήνυμα έτσι ώστε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Μαγνησίας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο», ανέφερε μιλώντας στο LiveNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο υπουργός μάλιστα γνωστοποίησε ότι ο όγκος νερού σε χιλιοστά έχει φτάσει πάνω από τα 120 χιλιοστά σε περιοχές της Μαγνησίας την ώρα που στην Αττική σε ετήσια βάση πέφτουν 400 χιλιοστά βροχής τον χρόνο. Σχετικά με την υπόλοιπη Θεσσαλία ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν κάποιες προληπτικές απομακρύνσεις. «Ζητήσαμε από κάποια χωριά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, κι αυτό έγινε με τάξη και ασφάλεια. Την ίδια στιγμή εξαιτίας του σωστού συντονισμού που έγινε και της προεργασίας / ετοιμότητας σε ρέματα, περιορίστηκαν οι επιπτώσεις και τα προβλήματα από αυτά τα φαινόμενα. Εκτιμούμε ότι το φαινόμενο θα κατέβει προς τα κάτω, θα εξελιχθεί σε Φωκίδα και Βοιωτία γι αυτό είμαστε και σε επαφή με τις εταιρείες να αφήσουμε ανοιχτές τις οδούς γιατί έρχεται και χιόνι και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποτελεσματικό συντονισμό ώστε να περιορίσουμε τα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός τόνισε ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση και επιφυλακή και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές. Αναφερόμενος στο 112 είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που δεν έχει σταλεί μόνο στη Θεσσαλία αλλά και σε περιοχές της Εύβοιας και στις βόρειες Σποράδες.

«Πρέπει να ακολουθούν την οδηγία του 112 για περιορισμό των μετακινήσεων καθώς υπάρχει πολλή βροχή. Μάλιστα εξαιτίας του χιονιού που άρχισε να πέφτει και του νερού, θα έχουμε μεγαλύτερη απορροή όσο εξελίσσεται η μέρα. Γι αυτό περιορισμός μετακινήσεων οπωσδήποτε. Όποιος χρειαστεί οποιαδήποτε ανάγκη ή καταφεύγει στο 112 ή σε τοπικές αστυνομικές αρχές. Ήδη η Πυροσβεστική, η Aστυνομία, η Πολιτική Προστασία είναι διεσπαρμένη σε διάφορους χώρους έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ προσέθεσε ότι μέχρι τώρα έχουν περιορίσει τις επιπτώσεις αλλά δίχως την συναίνεση και τη συνεργασία των πολιτών όλα αυτά δεν μπορούν να πετύχουν στο 100%.

«Επιμένουμε πάντα σε τέτοιες στιγμές όπου αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κακοκαιρία, ότι χρειάζεται η απόλυτη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων. Αυτός είναι ο ρόλος του υπουργείου μας, ο συντονισμός αλλά και η συνεργασία με τους πολίτες. Αυτή η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες στη διαχείριση κρίσεων και το αποδεικνύει κάθε μέρα. Αυτό που χρειάζεται είναι συλλογική διαχείριση των κρίσεων, συνεργασία και συνέργειες, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης, το σύνολο των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας της χώρας θα συνεχίσει να βρίσκεται επί ποδός και σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, ενώ ευχαρίστησε όλους θερμά για την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν και την άριστη συνεργασία.

Μέχρι στιγμής τα προβλήματα που έχουν σημειωθεί εξαιτίας της κακοκαιρίας, εντοπίζονται κυρίως στη Θεσσαλία, ωστόσο όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «αντιμετωπίζονται επιτυχώς παρά τη σφοδρότητα των φαινομένων, χάρη και στις παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα από πλευράς Περιφέρειας και όλων των τοπικών φορέων». Ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων, έγιναν για προληπτικούς λόγους, περιορισμένες σε αριθμό προληπτικές απομακρύνσεις πολιτών από τις οικίες τους.

Σημειώνεται ακόμη, ότι συνεχίζουν τη λειτουργία τους σε όλες τις περιφερειακές ενότητες που πλήττονται από την κακοκαιρία «Διομήδης», τα Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με πολύ θετικά αποτελέσματα, ενώ σε αυξημένη ετοιμότατα παραμένουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου εκδηλώνονται ή αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όλους τους συμμετέχοντες για την πορεία της κακοκαιρίας, ενώ έγινε συνολική αποτίμηση της μέχρι στιγμής κατάστασης από τους περιφερειάρχες.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, καθώς και ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Έλαβαν, επίσης, μέρος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης, ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Γκαρίλας, ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, καθώς και εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ και Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρική Οδός ΑΕ).

Τέλος, το υπουργείο καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

- Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

- Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

- Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο.