«Απόλυτο μπάχαλο και ανοργανωσιά» απέδωσε στην κυβέρνηση μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, αναφερόμενος στις άδειες ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Ειδικότερα, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι στην Ελλάδα γίνονται πολλά τεστ αλλά δεν είναι στοχευμένα, ενώ τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί συνταγογράφηση του μοριακού τεστ με εύλογο κέρδος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τις άδειες ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Αυτό το οποίο ισχύει είναι ένα απόλυτο επιτελικό μπάχαλο και μια απόλυτη ανοργανωσιά. Άλλα λεει το Μαξίμου άλλα λεει το υπουργειο αλλιώς διαρθρώνεται η καθημερινή δύσκολη πραγματικότητα των πολιτών. Πρέπει μια αποφασιστικό τρόπο δια του κυβερνητικού εκπροσώπου δηλαδή τα χείλη του πρωθυπουργού, να ξεκαθαριστεί τώρα αυτό το θέμα. Εμείς παρά την αυστηρή και σκληρή κριτική που ασκούμε θα χαιρετίσουμε ένα τέτοιο μέτρο διότι αυτονόητα θα μειώσει τη διασπορά και θα περιορίσει το άγχος και το στρες μέσα στην καθημερινότητα της οικογένειας».

«Δεν γίνεται ενώ έχουμε τόση εμπειρία από την πανδημία, ενώ βλέπουμε τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε αυτά τα ζητήματα τα οποία είναι αυτονόητα να μην είμαστε απολύτως έτοιμοι και προετοιμασμένοι. Δεν γίνεται διαρκώς να αιφνιδιαζόμαστε, δεν γίνεται διαρκώς σε μια κρίση η οποία είναι διεθνής σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους να καταγράφουμε σταθερά τις χειρότερες επιδόσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την επιδημιολογική επιτήρηση, ο κ. Ζαχαριάδης τοποθετήθηκε λέγοντας: «Εμείς λέμε ότι το θέμα της ιχνηλάτησης και της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι βασικά ιατρική πράξη, αυτό πρέπει να γίνεται. Αυτό το κάνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αυστηρή ιχνηλάτηση, επιδημιολογική επιτήρηση και ξέρουν που υπάρχει νόσος, πόση νόσος υπάρχει, τι διασπορά γίνεται. Είναι απαράδεκτο και κυνικό αυτό το οποίο είπε χθες η υπουργός Παιδείας ότι βρήκαμε 15.000 κρούσματα χθες και 9.000 κρούσματα σήμερα που αλλιώς δεν θα τα βρίσκαμε, αυτό είναι μια κυνική παραδοχή ότι δεν έχουμε σοβαρό και αξιόπιστο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης».

«Εμείς θέλουμε τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με ασφάλεια και κάνουμε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση γιατί αν διαβάσετε όλα τα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές χώρες για το πώς ανοίγουν τα σχολεία θα δείτε ότι δυστυχώς στη χώρα μας είναι η πιο χαλαρή διαδικασία ανοίγματος των σχολείων σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το testing, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Έχουμε κάνει πολλά τεστ αλλά δεν είναι στοχευμένα. Καλό είναι που γίνονται πολλά τεστ και να γίνουν ακόμα περισσότερα. Δεν κυνηγάμε την πανδημία με επιστημονικό τρόπο, κάνουμε πράγματα στην τύχη για αυτό είδαμε τις τελευταίες μέρες του προηγούμενου έτους και τις πρώτες μέρες αυτού του έτους εικόνες πανικού έξω από τα φαρμακεία ή έξω από τα εξετάσεων γιατί δεν υπάρχει σύστημα και πρόγραμμα».

Αναφορικά με τα μοριακά τεστ και την τιμή τους, ο κ. Ζαχαριάδης επισήμανε: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνταγογράφηση. Εμείς θέλουμε μια τιμή η οποία να επιτρέπει όλα τα διαγνωστικά κέντρα να λειτουργούν αλλά δεν θα επιβαρύνει και δεν θα κερδοσκοπεί υπέρμετρα στον πολίτη. Δεν πρόκειται να σας πω νούμερο αν θα είναι 47€ ή 40€ γιατί δεν μπορώ να το πω αυτό γιατί πρέπει να υπάρχει ένα εύλογο περιθώριο κέρδους, όχι κερδοσκοπία, αλλά για τον πολίτη η υπηρεσία η οποία είναι ιατρική πράξη πρέπει να είναι δωρεάν. Αν κάποιος δει σπασμένο, όπως επιχειρεί να το κάνει ο κ. Γεωργιάδης, το κομμάτι της επιδημιολογικής επιτήρησης από το πόσο κοστίζει αυτή η πράξη βλέπει λάθος».

«Πρέπει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του να μας απαντήσουν γιατί στο αεροδρόμιο της Πάφου κάνει 15€ το μοριακό τεστ, γιατί το αεροδρόμιο της Λευκωσίας κάνει 19€ γιατί η ίδια αλυσίδα έχει άλλη τιμή στην Ελλάδα. Εμείς προτείνουμε συνταγογράφηση και ένα λογικό περιθώριο κέρδους, όχι κερδοσκοπίας. Στο επιχείρημα του κ. Γεωργιάδη ότι ''θέλω να προστατεύσω τα μικρότερα εργαστήρια τα οποία θα κλείσουν'', ρωτώ αυτά τα εργαστήρια πριν τον κοροναϊό λειτουργούσαν
ή δεν λειτουργούσαν; Έχει κάνει ελέγχους το υπουργείο και η ανεξάρτητη επιτροπή για αθέμιτες πρακτικές από μεγάλες εταιρείες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα όπως ο δήμαρχος Χαλανδρίου και ο δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών ή ένας σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων που είδα ότι προμηθεύτηκε σε χαμηλή τιμή και κοστολογούν παραπάνω;», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Θέλουμε το μοριακό τεστ να είναι συνταγογραφούμενο από το γιατρό, ιατρική πράξη όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς αν πρέπει να μειωθεί το 50+1 που ισχύει για τα σχολεία, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε: «Το πιστεύει όλη η Ευρώπη που άνοιξε τα σχολεία με πιο αυστηρά πρωτόκολλα από εμάς. Εμείς είχαμε προτείνει το Νοέμβριο στο κοινοβούλιο ότι με το πρώτο κρούσμα κλείνει το τμήμα, εξετάζονται όλοι και όταν βγούνε καθαροί ξανανοίγουν, αν υπάρξει δεύτερο κρούσμα να πάμε σε πιο αυστηρά πρωτόκολλα».