«Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας για υγειονομικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους. Αυτή είναι η πανευρωπαική τάση. Βασική μας μέριμνα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η εξασφάλιση της λειτουργίας της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης», επεσήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκρόσωπος σημείωσε πως το νέο πρωτόκολλο λειτουργίας βασίζεται στους αυξημένους ελέγχους. Παρά την έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, τα σχολεία, άνοιξαν τις προηγούμενες ημέρες όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου σε Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Λεττονία και Ιρλανδία, ενώ μαζί με την Ελλάδα, οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία σε Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Σλοβακία, Πολωνία, Μάλτα, Σουηδία, Κύπρο, Κροατία, Λιθουανία, Εσθονία, Τσεχία, και Ρουμανία.

Παράλληλα ανέφερε ότι αναμένεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες σημειώνοντας πως αναμένεται επίσης να παρατηρηθούν και αρρυθμίες στην διαδικασία. Όπως σημείωσε δε λόγω των κρουσμάτων που κρατούν μακριά από τα καθήκοντά τους οι εκπαιδευτικοί, προχώρησαν 850 προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά έχουν εμφανιστεί.

Σημείωσε δε πως γίνεται αναδιάταξη του δυναμικού των σχολείων όπου κρίνεται αναγκαίο και τόνισε πως θα γίνουν κι άλλες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Μιλώντας για τα self test στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως έγινε τεστ σε 1,6 εκατ. ανθρώπους, αριθμό που αποτελεί τον μεγαλύτερο που έχει γίνει μαζικά μέχρι σήμερα στη χώρα. «Έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, 15.547 κρούσματα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, λέγοντας πως αυτά δεν θα είχαν βρεθεί χωρίς τα self test και θα μπορούσαν να προκαλέσουν, ενδεχομένως 10πλάσια κρούσματα.

«9 στους 10 δικαιούχους έλαβαν αυτοδιαγνωστικά τεστ» σημείωσε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως «η τηλεκπαίδευση, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, λειτουργεί κανονικά».

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε πως «είμαστε εδώ με μελετημένο σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις για να απαντάμε στην πορεία της πανδημίας, όπου αυτό χρειάζεται».

Ακόμη επισήμανε πως γίνεται αναδιάταξη του δυναμικού των σχολείων όπου κρίνεται αναγκαίο και τόνισε πως θα γίνουν κι άλλες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Ως προς τη χρονική ισχύ των μέτρων, τα οποία λήγουν τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου, είπε ότι την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, η οποία θα προχωρήσει στις εισηγήσεις της, με τις όποιες αποφάσεις να ανακοινώνονται έγκαιρα.