«Πέρασα τον κοροναϊό με ελαφρά συμπτώματα καθώς ήμουν τριπλά εμβολιασμένος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι για τους τριπλά εμβολιασμένους δεν χρειάζεται καν το σύστημα υγείας.

Ο υπουργός είπε ότι στη Δικαιοσύνη έχουν ληφθεί μέτρα από την πρώτη στιγμή, από τον Μάρτιο του 2020 και έχει αποδειχθεί ότι δεν αποτελούν χώρο διασποράς του κορονοϊού. Σημείωσε μάλιστα πως η είσοδος στα δικαστήρια γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Αναφορικά με τις μεγάλες δίκες και τα ποινικά δικαστήρια, όπου βρίσκονται πολλοί άνθρωποι, είπε πως είναι αυστηρή η τήρηση των μέτρων και υπάρχει μεγάλο επίπεδο ασφάλειας.

«Γίνεται προσπάθεια»

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να υπάρχει ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και παράλληλα τόνισε ότι φετινή χρονιά θα είναι διαφορετική καθώς υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας

Για την δικαστική αστυνομία ξεκαθάρισε πως σύντομα θα κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ είπε πως είναι ένα σώμα που είναι αναγκαίο για να κλείσουν πολλά κενά στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Fake news

Σε ότι αφορά τις ψευδείς ειδήσεις για την υγεία με αφορμή την πανδημία σημείωσε ότι το υπουργείο έχει νομοθετήσει και ανακοίνωσε δράσεις για υποθέσεις εκδικητικής πορνογραφίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Με αφορμή την  νοσησή του από κοροναϊό, ο υπουργός είπε: «Έχοντας κάνει και τις τρεις δόσεις πέρασα τον κορονοϊό με ελαχιστότατα συμπτώματα. Το μοναδικό σύμπτωμα ήταν μια ρινική απόφραξη, ένα μπούκωμα, ένα συνάχι και τίποτα περισσότερο  και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που είτε αμφισβητούσαν τον  εμβολιασμό είτε πιστεύανε ότι ο κορονοϊός μπορεί για όλους να δημιουργεί τα ίδια συμπτώματα. Είμαι πάρα πολύ τυχερός για αυτό το λόγο και ομολογώ ότι το δώρο που μας έχει κάνει η επιστήμη νομίζω ότι είναι ένα τεράστιο δώρο το οποίο πρέπει όλοι οι άνθρωποι να το δεχτούν  χωρίς να σκέφτονται δεύτερα ή τρίτα πράγματα και χωρίς να βάζουν στο μυαλό τους πολλές φορές υποθέσεις που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πολύ ηπιότερα συμπτώματα και η αλήθεια είναι ότι οι μη εμβολιασμένοι είναι αυτοί οι οποίοι πλέον  προστρέχουν στο ΕΣΥ όταν προσβληθούν από την μετάλλαξη Όμικρον. Επικοινώνησα με πολλούς φίλους συναδέλφους γιατρούς στο Σαββατοκύριακο για να έχω μια εικόνα και η ενημέρωση που έλαβα είναι ότι  ακόμα και σημερα έχουμε μεν εισαγωγές οι οποίες βεβαίως κατά βάση δεν καταλήγουν σε κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας και αφορούν στην συντριπτική πλειοψηφία σε μη εμβολιασμένους  άρα αυτό είναι  ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Είναι μεν πιο ήπια  τα συμπτώματα, για τους εμβολιασμένους και ειδικά για τους τριπλά εμβολιασμένους  είναι κάτι που περνάει πάρα πολύ εύκολα και προφανώς δεν χρειάζεται καν η συνδρομή του ΕΣΥ αλλά για αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι ανάλογα με το σε ποια φάση βρίσκεται ο οργανισμός τους είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν σε κάποιο νοσοκομείο προκειμένου να λάβουν περαιτέρω φροντίδα».

Αναφορικά με το χώρο των δικαστηρίων, είπε: «Η Δικαιοσύνη είναι ένας χώρος για τον οποίο λάβαμε μέτρα από την πρώτη στιγμή. Ο χώρος των  δικαστηρίων ήταν ο πρώτος χώρος  για τον οποίο λάβαμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα ήδη από τον Μάρτιο του ’20 και νομίζω ότι η ίδια η πορεία της πανδημίας έχει να μας δείξει ότι τα δικαστήρια δεν αποτέλεσαν χώρο μετάδοσης και αυτό νομίζω ότι ειναι το πλέον σημαντικό. Με αυτή τη γνώση και με βάση συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουν προβλεφθεί  και τα οποία είναι πολύ σοβαρά έχουμε πάρει την απόφαση να συνεχίσουμε. Ξέρετε ότι ενώ για όλο το δημόσιο τομέα υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για τα δικαστήρια υπάρχουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα πχ η είσοδος πρέπει να προβλέπεται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης. Αντιλαμβάνεστε ότι με την ίδια εμπειρία την οποία έχουμε και με τη σοβαρότητα που πρέπει να διέπει  όλους τους χώρους του δημοσίου τομέα και πολύ περισσότερο το χώρο της Δικαιοσύνης  συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια προκειμένου και να μην απεμπολούνται δικαιώματα των πολιτών και η Δικαιοσύνη να στέκεται στο  ύψος της με την πλήρη λειτουργία της».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός σχετικά  με τις μεγάλες δίκες που θα ξεκινήσουν αυτή την περίοδο, τόνισε: «Ο προβληματισμός που υπάρχει, υπάρχει κυρίως για τα ποινικά δικαστήρια γιατί όντως εκεί μαζεύονται πάρα πολλοί άνθρωποι και αυτό ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα το οποίο αφενός μεν μας επιβάλλει την  κατά δυνατόν αυστηρή τήρηση των μέτρων αλλά και από την άλλη μεριά  ενδεχομένως να πάρουμε ακόμη  ειδικότερα μέτρα. Όλα αυτά είναι θέματα που αφορούν τις διοικήσεις των δικαστηρίων οι οποίες  φροντίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αντιμετωπίζουν και αυτές τις έκτακτες περιστάσεις αλλά και δίκες οι οποίες έχοντας συγκεντρώσει και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αλλά ουσιαστικά  προϋποθέτουν την παρουσία πολλών παραγόντων της δίκης να μη δημιουργείται σε καμία περίπτωση ο κίνδυνος ούτως ώστε η πανδημία να μεταδοθεί. Είναι ζητήματα τα οποία τα βλέπουν οι ειδικοί στο δικαστήριο οι οποίοι δείχνοντας υπερβολικό ζήλο και κάνοντας τεράστια προσπάθεια από τη δική τους πλευρά έχουν καταφέρει  να εχουμε αυτό  το υψηλό  σχετικά επίπεδο ασφάλειας σε ότι αφορά τη μετάδοση της πανδημίας μέσα στο χώρο  των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας».

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο κ. Τσιάρας είπε: «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αφενός μεν να βάλουμε όλα τα καινούργια εργαλεία τα οποία αφορούν στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, στη μικρότερη ταλαιπωρία όλων των πολιτών και  βεβαίως την αξιοπιστίας της λειτουργίας και γενικότερα της απόδοσης της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν βεβαίως θέματα  τα οποία χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο σε ότι αφορά την υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης κουλτούρας και μιας συγκεκριμένης αντίληψης από εκεί και πέρα όμως τα  βήματα τα οποία έγιναν και με την εμπέδωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και με τη διαμεσολάβηση προφανώς έχουν τεράστιο χώρο μπροστά τους προκειμένου να αναπτυχθούν και να αποδώσουν αυτό το οποίο προσδοκούμε, η περίοδος της πανδημίας είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος που δεν αφήνει πολλές από τις δυνατότητες που υπάρχουν  να αναπτυχθούν σε όλη τους την έκταση. Θα έλεγα ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια χρονιά που θα αποδειχτούν όλα στην πραγματικότητα μιας και υπάρχουν θετικές προσβλέψεις σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και νομίζω ότι εκεί θα δοθεί ο απαραίτητος χώρος και  χρόνος για όλους αυτούς τους μηχανισμούς να λειτουργήσουν στο εύρος και στη δυνατότητα που έχει προβλέψει ο νομοθέτης».  

Για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, τόνισε: «Σε ότι αφορά τους παράγοντες της Δικαιοσύνης υπάρχει πολύ θετική στάση και θέση απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.  Και το λεω αυτό διότι ενώ υπήρξε μια προσπάθεια προηγουμένων κυβερνήσεων να  δημιουργήσουν ένα πλαίσιο Δικαστικής Αστυνομίας  δυστυχώς δεν καταφέραν ούτε να το προχωρήσουν ούτε να το υλοποιήσουν. Εμείς είμαστε στην ολοκλήρωση της τροχιάς προκειμένου σύντομα το νομοσχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και από εκεί και πέρα να ακολουθήσει το δρόμο  της ψήφισής του στο κοινοβούλιο. Το ζήτημα είναι ότι η Δικαστική Αστυνομία είναι ένα σώμα το οποίο  φαίνεται και φαντάζει περισσότερο απαραίτητο από ποτέ, θα κλείσει πολλά ζητήματα και πολλά κενά που υπάρχουν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Θα εμπνεύσει και θα δημιουργήσει μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας σε όλους όσους υπηρετούν το χώρο της Δικαιοσύνης αλλά και στους διαδίκους και εκτιμώ ότι είναι ένα πολύ γενναίο και μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα που ολοκληρώνει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε προσπαθήσει με  συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες αφενός μεν να θωρακίσουμε το νομοθετικό μας σύστημα αλλά και από την άλλη  να εκσυγχρονίσουμε και να μεταρρυθμίσουμε τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Από το 2000 έως το 2019 ψηφιστήκαν μόλις 31 νομοσχέδια που αφορούσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί 14 αν σε αυτό  προσθέσετε ότι μέσα σε αυτό το χρόνο θα ψηφιστούν τουλάχιστον άλλα 6 αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να προσεγγίσουμε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα και παθογένειες που ταλαιπωρούν το χώρο της Δικαιοσύνης εδώ και δεκαετίες».

Αναφορικά με τους «Θεματοφύλακες του συντάγματος» και όλες εκείνες τις ομάδες που με αφορμή «παραθυράκια» του νόμου παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, είπε: «Όπου υπήρχαν «παράθυρα» φροντίσαμε κατά κάποιο τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε είτε διορθώνοντας τους νόμους είτε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι οποίες αναληφθήκαν ακόμα και εντός της ίδιας της  Δικαιοσύνης. Πολλές φορές επενέβη ο ίδιος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στέλνοντας συγκεκριμένες εγκυκλίους προκειμένου τέτοιου είδους ζητήματα να αντιμετωπίζονται με μια συγκεκριμένη λογική. Να θυμίσω ότι όταν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε το «παράθυρο» που υπήρχε στο ζήτημα της διασποράς των ψευδών ειδήσεων το κάναμε νομοθετώντας με μια πολύ συγκεκριμένη λογική. Έχω εμπιστοσύνη στη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Για το αν επικαιροποιηθούν οι ποινές με το αξιόποινο και με το περί κοινού  δικαίου αίσθημα στις υποθέσεις του metoo  και  της εκδικητικής πορνογραφίας, τόνισε: «Το θέμα του ευμενέστερου νόμου είναι κάτι το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και κανείς δεν μπορεί να αλλάξει από την άλλη πλευρά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι υπέρ της άποψης ότι πρέπει κανείς να νομοθετεί με την ψυχολογία της στιγμής ή κάτω από το βάρος κάποιων γεγονότων που λαμβάνουν μεγάλη διάσταση στην κοινή γνώμη ή στην πληροφόρηση γενικότερα. Το θέμα όμως είναι ότι όταν υπάρχει ένα κενό στη νομοθεσία καλείται κανείς να το αντιμετωπίσει και εκεί  είναι το μεγάλο ζητούμενο και δεν το κάνουμε ποτέ εν θερμώ μπορεί να υπάρχει ενδεχομένως μια αναγγελία ότι πρόκειται να αλλάξουμε κάτι αλλά όλο αυτό θα υποστεί την επιστημονική μελέτη, θα υποστεί την προσπάθεια μιας επιτροπής η οποία θα λάβει υπόψη της όλα τα δεδομένα τα οποία προκύπτουν και θα καταλήξουμε σε μια συγκεκριμένη νομική άποψη η οποία και θα  υιοθετηθεί.  Δεν μπορεί όμως από την άλλη πλευρά να υποκρινόμαστε και να λέμε  ότι υπάρχει κενό στο νόμο και δεν το αντιμετωπίζουμε. Οι ποινικοί κώδικές δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, το ποινικό δίκαιο πρέπει να έχει  μια σταθερότητα και μια λογική που στην πραγματικότητα να δημιουργεί το αίσθημα της  εμπιστοσύνης στην κοινωνία και να εχει μια διάρκεια αλλά από την άλλη πλευρά όπου και όταν αντιμετωπίζεται ένα κενό, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση που υπήρχε η δημοσιοποίηση πορνογραφικού υλικού  πρέπει να δράσουμε και πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες επιλογές προκειμένου αυτό και να μη  συνεχίζεται και να μην μένει είτε  σε ατιμωρησία είτε σε πολύ χαμηλές ποινές. Να θυμίσω ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα εμείς είμαστε αυτοί που με διαδικασίες επείγοντος ψηφίσαμε το νέο κανονισμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων και βεβαίως σταματήσαμε το να εκτίθεται η χώρα μιας και σχεδόν για δύο χρόνια ήταν η μοναδική χώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ που δεν είχε κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων και δεν είχε ενσωματώσει την αντίστοιχη οδηγία».