Ο υπουργός Υγείας, κος Θάνος Πλεύρης, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη δημοσιογραφική εκπομπή με τη Μπάγια Αντωνοπούλου.

Ο κ.Πλεύρης μεταξύ άλλων, δήλωσε πως «Ξέρουμε ότι η Όμικρον βγάζει πάρα πολλά κρούσματα, ενδεικτικά σας λεω ότι έχουν δεκαπλασιαστεί τα κρούσματα και στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γαλλία και στη Γερμανία. Αντιθέτως δείχνει να μην βγάζει τόσο μεγάλες νοσηλείες που αυτό είναι το ενθαρρυντικό καθώς επίσης και οι νοσηλείες είναι μικρότερου χρονικού διαστήματος. Επειδή όμως εμείς αυτή τη στιγμή έχουν κατά βάση στο εθνικό μας σύστημα υγείας ακόμα ασθενείς που νοσούν από Δέλτα σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί. Γιατί πρέπει να αποφορτίζεται το εθνικό σύστημα υγείας από όσους νοσούν από τη Δέλτα, που είναι μακριές και βαριές νοσηλείες γιατί η όποια πίεση έρθει από την Όμικρον να μην συμπέσει στο ήδη πιεσμένο σύστημα. Για αυτό το λόγο θα ζητήσουμε από τους ειδικούς αν πρέπει τυχόν μέτρα τα οποία έχουνε αποφασίσει να ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου να έρθουν νωρίτερα δηλαδή να έρθουν από αύριο. Αυτό θα εξεταστεί σήμερα στην Επιτροπή».

Και συμπλήρωσε ότι «Όλος ο σχεδιασμός από τις 3 Ιανουαρίου είχε γίνει εκτιμώντας την αύξηση την οποία βλέπουμε δηλαδή περιμέναμε ότι θα έχουμε τέτοια αύξηση αλλά απλώς ενδεχομένως αυτό να συνέβαινε 5-6 μέρες αργότερα, σε συνδυασμό βέβαια ότι ό,τι μέτρα και να βάλεις οι μέρες των εορτών είναι αρκετά δύσκολο να μπορέσεις να περιορίσεις τη διασπορά υπό την έννοια ότι και να κλείσεις τη διασκέδαση και την εστίαση θα μεταφερόταν όλη η διασκέδαση και τα τραπέζια μέσα στα σπίτια άρα θα ήταν μικρό το όφελος οπότε με αυτό το σκεπτικό είχαμε οδηγηθεί να ξεκινήσουν τα μέτρα από 3 Ιανουαρίου. Με τα νέα δεδομένα ενδεχομένως αυτά τα μέτρα τα οποία είχαμε αποφασίσει να τα φέρουμε νωρίτερα. Τα μέτρα κυρίως αφορούσαν τον πυλώνα της διασκέδασης που θα είχε συγκεκριμένο ωράριο, θα είχε συγκεκριμένη παρουσία ατόμων καθισμένους όχι όρθιους και αντίστοιχα υπήρχε και προβληματισμός που είχαμε θέσει για την ύπαρξη ή μη της μουσικής. Προφανώς αν έρθουν τα μέτρα νωρίτερα θα προσαρμοστούν και στην πραγματικότητα της Πρωτοχρονιάς».

Εν συνεχεία, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «Το σημαντικό και αυτό πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι κατά βάση αυτή τη στιγμή το 75% των κρουσμάτων είναι έως 59 ετών, ένα 20% είναι στους ανηλίκους και μόλις 5 με 6% φαίνεται να είναι στις ηλικίες άνω των 60 που κατά βάση πιέζουν το ΕΣΥ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην γίνει μεταφορά της νόσου ή να γίνει όσο πιο αργά γίνεται σε αυτές τις ηλικίες άρα για εμας είναι πολύ μεγάλο στοίχημα να πεισθεί ο κόσμος, ο νέος κόσμος ο οποίος θα βγει ό,τι μέτρα και να βάζαμε θα κινούνταν, αυτός ο κόσμος αν αισθάνεται ότι έχει εκταθεί ή έχει το παραμικρό σύμπτωμα να μην έρθει σε επαφή με τους γονείς του ειδικά αν αυτοί είναι ανεμβολίαστοι. Ο οδηγός της πανδημίας είναι άτομα από 18 έως 30 ετών άρα άτομα που κινδυνεύουν λιγότερο, άρα είναι στόχος να παραμείνει η κινητικότητα εκεί και να μην μεταφερθεί στις πιο ευάλωτες ομάδες».

Σχετικά με τις γιορτές ο κ.Πλεύρης ανέφερε ότι «Θέλουμε οι γιορτές να είναι κοντά σε αυτό που θα έκανε ο πολίτης και ήδη το έχουμε πετύχει γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει περιορισμός στη πραγματικότητα ως προς τη διασκέδαση, τη ψυχαγωγία και την εστίαση και αντιστοίχως θέλουμε οι όποιοι περιορισμοί μπουν είτε από τις 3 του μηνός είτε τώρα να είναι περιορισμοί που θα αντιλαμβάνεται ο πολίτης ότι για 15 μέρες που θέλουμε να ισχύουν σε πρώτη φάση γιατί η Όμικρον μας δείχνει μια γρήγορη και άνοδο και κάμψη δεν είναι η χρονική διάρκεια που παρατηρούνταν σε άλλες μεταλλάξεις. Εδώ μιλάμε ενδεχομένως για μια πορεία που μπορεί σε ένα μήνα να έχει ολοκληρωθεί άρα είναι πολύ σημαντικό να πειστεί ο κόσμος ότι έχουμε μέτρα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητά του και αν τηρηθούν αυτά τα μέτρα θα μας οδηγήσουνε γρήγορα να είμαστε πάλι στην πλήρη κανονικότητα γιατί από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα η επιλογή που έχει γίνει και είναι μια σωστή επιλογή όπως έχει αποδειχθεί, είναι μια επιλογή που λειτουργεί κανονικά και η κοινωνική και η οικονομική ζωή. Δεν θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, θέλουμε οι περιορισμοί να είναι στο απολύτως φυσιολογικό που δεν θα κάνουν τον πολίτη που πηγαίνει να εμβολιαστεί να αισθανθεί ότι ξαναμπαίνει σε καθεστώς περιορισμών».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown, απάντησε πως «Όχι, δεν υπάρχει με τα δεδομένα που έχουμε πάντα».

Αναφορικά με την ανάρτηση από τον κ. Πολάκη υποστήριξε ότι «Να σταματήσουν τα fake news και η διασπορά ψευδών ειδήσεων από τον κ. Πολάκη που λεει ότι η Όμικρον δεν πιάνεται από τα εμβόλια και ότι περιμένουμε εμβόλιο τον Απρίλιο δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ πια επίσημα δια του κ. Πολάκη καλεί τον κόσμο να μην εμβολιάζεται. Γιατί όταν ο πρώην αναπληρωτής υγείας λεει ψευδέστατα ότι δεν πιάνεται η Όμικρον ενώ έχουμε μελέτες που δείχνουν ότι με την ενισχυτική δόση υπάρχει κάλυψη έως 70% ουσιαστικά καλείς τους πολίτες να μην εμβολιαστούν. Άρα να μην ακούει ψέματα ο κόσμος, τα εμβόλια αυτή τη στιγμή υπάρχουν και χάρη στα εμβόλια καταφέρνουμε να έχουμε πολύ ελαφριές νοσήσεις. Στην Εντατική να πάνε άνθρωποι σαν τον κ. Πολάκη να δούμε ότι το 15% μόλις είναι εμβολιασμένοι και μεγάλης ηλικίας και το 85% είναι συνάνθρωποι μας που έχουν ακούσει τα ψέματα που διακινούνται ότι δήθεν τα εμβόλια δεν πιάνουν την πανδημία και για αυτό το λόγο να σταματήσουν κάποιοι και να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να μην βγαίνουν να λένε ψέματα. Και επιτέλους να βγει ο κ. Τσίπρας και να πει αποδέχεται αυτό που έγραψε ο κ. Πολάκης χθες ότι τα εμβόλια δεν πιάνουν την πανδημία; Να ξεκαθαρίσει τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αρκετά ανεύθυνος είναι ως αντιπολίτευση και αυτή τη στιγμή το μόνο που κάνει είναι να ναρκοθετεί μια εθνική προσπάθεια εμβολιασμού. Εάν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντήσει ξεκάθαρα ότι αποδέχεται ή δεν αποδέχεται ο κ. Πολάκης αυτό το οποίο εγώ πιστεύω είναι ότι ο κ. Πολάκης δεν λειτουργεί αυτόνομα αλλά λειτουργεί με εντολή του κ. Τσίπρα να ναρκοθετήσει την εμβολιαστική κάλυψη. Εάν σήμερα ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγουν να πουν ότι αυτά που λεει ο κ.Πολάκης ότι τα εμβόλια δεν πιάνουν τις μεταλλάξεις είναι ψέματα τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συρθεί στο άρμα του κ.Πολάκη που όλο αυτό το διάστημα κάνει ότι μπορεί να μην εμβολιαστεί ο κόσμος».

Ερωτηθείς για την απόφασή τους για τα γήπεδα, ο κ. Πλεύρης εξήγησε πως «Θα συναντηθούμε με τους εκπροσώπους της Super league την Πέμπτη. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτός είναι ένας περιορισμός έντονος που κυρίως έχει γίνει λόγω του ότι δεν τηρήθηκε το μέτρο της μάσκας όλο αυτό το διάστημα στα γήπεδα. Η πρόθεση μας είναι το συγκεκριμένο μέτρο να ισχύσει στα γήπεδα για όσο δυνατόν λιγότερο χρονικό διάστημα γίνεται και δεσμεύομαι ότι σε περίπτωση ότι σε μια πρώτη φάση δούμε για μια δύο αγωνιστικές ότι με αυτό τον υπερμετρο περιορισμό αρχίζει και υπάρχει συμμόρφωση στα μέτρα άμεσα θα πάμε σε πληρότητες που θα καλύπτουν και τις ανάγκες των ΠΑΕ και τις ανάγκες των ΚΑΕ και τις ανάγκες των φιλάθλων να μην βλέπουν αγώνες από την τηλεόραση. Η βούληση είναι να είναι τελείως προσωρινό το μέτρο και γρήγορα να έρθουμε στην κανονικότητα».

Τέλος, επεσήμανε ότι «Σήμερα περιμένουμε να δούμε την Επιτροπή οπότε ή σήμερα το απόγευμα ή αύριο θα έχουμε τις τελικές ανακοινώσεις για την Πρωτοχρονιά».