To απόλυτο «μαύρο ρεκόρ» των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού σε συνδυασμό με την εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον οδήγησε την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή της τακτικής της σχετικά με την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά της Covid19.

O υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την Δευτέρα δέσμη μέτρων προστασίας για την αναχαίτιση της Όμικροντα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου, με ισχύ τουλάχιστον έως τις 16 του μήνα.

Ωστόσο, ήδη από το πρωί της Τρίτης τα επιδημιολογικά δεδομένα προκάλεσαν έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση και στους ειδικούς. Μετά την ανακοίνωση του σοκαριστικού αριθμού των σημερινών μολύνσεων, η επίσπευση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων θεωρήθηκε μονόδρομος. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να σωθεί η πρωτοχρονιά, με το ίδιο μοντέλο που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, ωστόσο λόγω της υπερμετάδοσης των τελευταίων 24ωρων κρίνεται αναγκαία η αναπροσαρμογή της κυβερνητικής τακτικής.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Mega προανήγγειλε την εφαρμογή περιορισμών ίσως και την Πέμπτη, ενώ όπως είπε αύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και προσέθεσε ότι, ουσιαστικά πρόκειται για τα ίδια μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη, τα οποία ενδεχομένως να χρειαστεί να εφαρμοστούν νωρίτερα.

«Αντιλαμβάνονται ότι προφανώς θα υπάρξει προσαρμογή και βάσει των ημερών. Αν δηλαδή έρθουν νωρίτερα τα μέτρα, κυρίως στο κομμάτι διασκέδασης και εστίασης, όπου έχουμε υπερμετάδοση του ιού, τότε θα έχουμε προσαρμογή του ωραρίου, ώστε το ρεβεγιόν να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μη δημιουργεί υπερμεταδοτικότητα, όπως συμβαίνει στα κλαμπ, στην όρθια διασκέδαση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Αναφορικά με το τι άλλαξε μέσα σε 24 ώρες ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως η διαφορά μας από άλλες χώρες, «το δικό μας πρόβλημα», όπως είπε, «είναι ότι δεν προλάβαμε την αποσυμπίεση του ΕΣΥ από την παραλλαγή Δέλτα».

Όσο για το αν λάβαμε έγκαιρα τα μέτρα, με δεδομένο ότι άλλες χώρες στην Ευρώπη έλαβαν, πιο νωρίς από την Ελλάδα, πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι υπάρχει μία κομβική διαφορά μεταξύ της χώρας μας και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών:

«Εμείς βιώσαμε την κορύφωση της Δέλτα, που άλλες χώρες δεν τη βίωσαν, και έχουμε την αισιοδοξία ότι το κύμα της Όμικρον δεν έχει τα χαρακτηριστικά της Δέλτα, που σημαίνει ότι θα έχουμε και γρήγορη κορύφωση, αλλά και γρήγορη κάμψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως ο υπουργός Υγείας απέκλεισε την περίπτωση ενός γενικού lockdown, ενώ παράλληλα εξέφρασε αισιοδοξία που επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον, «η οποία είναι φοβερά μεταδοτική, αλλά όχι νοσηρή».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως υπήρξε μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί η περίοδος των Χριστουγέννων ωστόσο τα νέα δεδομένα με την έξαρση των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής «Όμικρον» ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική.

«Είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα Χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ, όταν τα δεδομένα όμως αλλάζουν θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας στα νέα δεδομένα...Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως έμειναν σταθεροί στις βασικές στρατηγικές επιλογές επειδή υπάρχει σχέδιο, όχι στην τύχη.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η επιτροπή θα εισηγηθεί την μετάθεση των μέτρων νωρίτερα από αύριο ή μεθαύριο και πως θα είναι ξεκάθαρες σαφείς συστάσεις και οδηγίες για το ρεβεγιόν την πρωτοχρονιά και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια καθώς και για την εστίαση και την διασκέδαση.