Ένας καινούργιος παίκτης προστίθεται στην πολιτική σκακιέρα, ταράζοντας ένα σκηνικό που µέχρι πρότινος ήταν «στηµένο» για δύο και παράλληλα παγιωµένο για χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας µε την εκλογή Ανδρουλάκη και, πολύ περισσότερο, µε τη δυναµική που αναπτύσσει απέκτησαν έναν σηµαντικό αντίπαλο, ο οποίος φαίνεται ότι µε το «καληµέρα» διεισδύει στα ακροατήρια και των δύο.

3_2
Οι δηµοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας µετά τις 12 ∆εκεµβρίου δείχνουν τη ραγδαία άνοδο του Κινήµατος Αλλαγής. Είναι, δε, τέτοια η αύξηση των ποσοστών του κόµµατος, που, αν συνεχιστεί, µπορεί τους προσεχείς µήνες να καταγραφεί (ακόµα και) αντιστροφή των συσχετισµών µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ηδη, άλλωστε, δηµοσκοπικά έχει κλείσει αισθητά η ψαλίδα που χώριζε τα δύο κόµµατα από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. ∆ιαφαίνεται ότι το ρεύµα ανανέωσης που σπρώχνει τον κ. Ανδρουλάκη ενισχύεται ακόµα περισσότερο από την αδυναµία του ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αλλά και από την κυβερνητική φθορά που εισπράττει η Ν.∆.

Τα προαναφερθέντα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία καταγράφηκαν σε τέσσερις δηµοσκοπήσεις που είδαν το φως της δηµοσιότητας. Σε κάποιες, δε, από αυτές διαφαίνεται ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. εισπράττει αθροιστικά το ποσοστό που χάνουν η Ν.∆. και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φαίνεται πως µετά και τις τελευταίες εξελίξεις ένα µέρος των αναποφάσιστων αρχίζει να κοιτά και προς το κόµµα του κ. Ανδρουλάκη.

Παραλλήλως, από το σύνολο των ερευνών προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο µεγάλος χαµένος από την κινητικότητα που αναπτύσσεται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς τους τελευταίους µήνες.

Το κόµµα του κ. Τσίπρα είναι σαφές πως όχι µόνο δεν εισπράττει από τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά, αντιθέτως, τα ποσοστά του πέφτουν, και µάλιστα αρχίζει έπειτα από πολλά χρόνια να απειλείται η κυριαρχία του στον ευρύτερο (αυτοπροσδιοριζόµενο) «προοδευτικό χώρο».

Αλλά και η Ν.∆. ενδέχεται να πιεστεί στην πορεία προς τις εκλογές, ανάλογα και µε το πώς θα κινηθεί πολιτικά ο κ. Ανδρουλάκης.

4
Κυρίως, όπως παρατηρούν αναλυτές, από τα «ανοίγµατα» που θα κάνει σε προσωπικότητες του Κέντρου, οι οποίες ενδέχεται να αποτελέσουν δέλεαρ για πρώην ψηφοφόρους του Κινήµατος Αλλαγής, που ψήφισαν τη Ν.∆. λόγω του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόµµατα, το ΚΚΕ φαίνεται να καταγράφει µια σταθερότητα µετά την άνοδο που είχε στις αρχές Σεπτεµβρίου λόγω και της µεγάλης δηµοσιότητας που έτυχε από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

Στάσιµη είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, µε δηµοσκοπικά ποσοστά που της εξασφαλίζουν την είσοδό της και στην επόµενη Βουλή.

Αντιθέτως, ο δεύτερος µεγάλος χαµένος µετά τον ΣΥΡΙΖΑ όλης αυτής της περιόδου είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Το ΜέΡΑ25 σε όλες τις έρευνες είναι κάτω ή ακριβώς στο ψυχοφθόρο όριο του 3%, κάτι που δείχνει πως είναι αρκετά επισφαλής η παρουσία του στην επόµενη Βουλή.

∆εν φαίνεται, τέλος, στον ορίζοντα να υπάρχει κάποιο άλλο µικρότερο ή νέο κόµµα που να διεκδικεί µε αξιώσεις την είσοδό του στο Κοινοβούλιο.