Για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και απάντησε στην ερώτηση γιατί αυτά θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου.

Μιλώντας στον ANT1, o υπουργός τόνισε ότι αν τα μέτρα εφαρμόζονταν άμεσα, υπήρχε ο κίνδυνος να μεταφερθεί το πρόβλημα στις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Ο Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι παραδοσιακά υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις γιορτές, κάτι που συνέβαλε στην απόφαση να ισχύσουν από το νέο έτος.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε νέο lockdown αλλά υπενθύμισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα με τη μετάλλαξη Όμικρον θα κρίνουν τις εξελίξεις.

Για το μέτρο της τηλεργασίας στον δημόσιο τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει πλάνο για κάθε υπηρεσία με τις δυνατότητες που υπάρχουν για να βγουν οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία σε ποσοστό μέχρι 50% ανά οργανική μονάδα.

Οπότε οι προϊστάμενοι σε κάθε υπηρεσία είναι αυτοί που θα καθορίσουν πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι θα βγουν σε τηλεργασία από την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, τόνισε για μια ακόμη φορά ότι «το όπλο απέναντι στον κοροναϊό είναι το εμβόλιο» και υπενθύμισε ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ είναι 85% και οι θάνατοι από κοροναϊό αφορούν σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστους.

Τέλος, διευκρίνισε ότι τα μέτρα λαμβάνονται με βάση το αισιόδοξο σενάριο, γιατί αν λαμβάνονταν με βάση το απαισιόδοξο αυτό θα συνεπαγόταν ένα μεγάλο κόστος και οικονομικό, αλλά και στον τομέα των ελευθεριών.