Ελέγχους για την αύξηση στις τιμές των μασκών προανήγγειλε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Επιπλέον, ανέφερε πως ελέγχονται 16 site που αύξησαν τις τιμές στις μάσκες και παράλληλα προειδοποίησε για αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα εξαντληθούν τα περιθώρια που δίνει ο νόμος».

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι υπάρχει αύξηση τιμών στην Ελλάδα, είπε ωστόσο ότι η χώρα μας έχει χαμηλό πληθωρισμό.

«Με τη νέα χρονιά»

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η αγορά λειτουργεί ομαλά, ενώ ανέφερε ότι νέα μέτρα θα ληφθούν με τη νέα χρόνια. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως τα μέτρα θα επιβληθούν εκεί που παρατηρείται υπερμετάδοση. Επίσης, ανέφερε πως έχει επιβάλει πρόστιμα σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι απέρριψε τα σενάρια ότι το 2022 θα μια εκλογική χρονιά ενώ ξεκαθάρισε ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν το 2023.

Η συνέντευξη

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» και τον Τηλέμαχο Σαντοριναίο:

«Έχουμε εντοπίσει 16 sites  που έκαναν την παράβαση.  Πράγματι αρκετά από αυτά επανήλθαν στην παλιά τους τιμή σχεδόν αμέσως μετά τη συνέντευξή μου. Αυτή τη στιγμή έχουμε στείλει ήδη τις επιστολές για τον έλεγχο γιατί έτσι ξεκινάει ο έλεγχος, να μας προσκομίσουν τα σχετικά παραστατικά. Εμείς σε αυτούς οι οποίοι  δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είχαν αύξηση κόστους, που δεν μπορώ να καταλάβω πως είχαν  αύξηση από Πέμπτη βράδυ σε Παρασκευή πρωί άρα έχουν προσπαθήσει να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους πάνω από τα όρια που επιτρέπει ο νόμος θα επιβάλλουμε  τα αναλογούντα πρόστιμα. Στα sites τα οποία  έχουμε καταγράψει δεν είχαν καθόλου επισήμανση ότι δεν έχουνε στοκ, αντιθέτως δεχόντουσαν κανονικά παραγγελίες άρα δεν τίθεται καθόλου θέμα διαθεσιμότητας».

Αναφορικά με το ύψος των  προστίμων, είπε: «Ο νόμος μου δίνει ένα εύρος περιθωρίου βάσει τζίρου και παράβασης μπορώ να φτάσω και σε πολύ υψηλά πρόστιμα.  Έχω αποφασίσει στην προκειμένη περίπτωση να εξαντλήσω τα περιθώρια του νόμου».

Για τις αυξήσεις των τιμών, τόνισε: «Είναι δυνατόν να είμαστε σε ένα παγκόσμιο πληθωριστικό κύκλο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ  να έχουν το μεγαλύτερό τους πληθωρισμό εδώ και τριάντα χρόνια και στην Ελλάδα να έχουμε μηδενική αύξηση μόνο;   Αφού όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν γίνεται άρα αποδεχόμαστε επί της αρχής ότι η αύξηση τιμών θα υπάρχει. Πάμε να δούμε αν η αύξηση των τιμών είναι υπερβολική. Είναι δυνατόν να έχουμε υπερβολική αύξηση τιμών στην Ελλάδα όταν  είμαστε σταθερά στις  τρεις χαμηλότερες σε πληθωρισμό χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ;».

Για με επικείμενα πρόσθετα υγειονομικά μέτρα, σημείωσε: «Ψυχραιμία. Αν μιλάμε όλη τη μέρα για τα μέτρα που θα έρθουν ζημιώνουμε το παρόν μας. Έχουμε μια εβδομάδα που η αγορά μας  λειτουργεί ανοιχτά καλά, θα βγούμε, θα διασκεδάσουμε, θα φάμε, θα ξοδέψουμε τα λεφτά μας, θα κάνουμε τα δώρα μας, θα κάνουμε τα οικογενειακά μας τραπέζια, θα τα κάνουμε όλα. Όπως είχα πει από την αρχή οι φετινές μας γιορτές θα γίνουν με αγορά που θα λειτουργεί τώρα το ότι με τη νέα χρονιά  θα έπρεπε ούτως ή άλλως και χωρίς την Όμικρον να πάρουμε κάποια μέτρα ίσα -ίσα για να επανέλθουμε στα ίσια μας ναι αυτό το ξέρουμε για την πανδημία.  Οι γιορτές και η κοινωνική κινητικότητα και οι συναναστροφές αυξάνουν τον ιό πρέπει μετά να βάλεις λίγο φρένο για να μην ξεφύγεις.  Δεν θα είναι τα μέτρα εκτός της λογικής, θα είναι εκεί που γίνεται υπερμετάδοση. Δεν πρόκειται να τιμωρηθεί κανένας, το κράτος μας δεν είναι τιμωρητικό, και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι συμμετέχουμε σε μια προσπάθεια πανανθρώπινη να μην ξεφύγει η πανδημία».

Αναφορικά με τις μεγάλες αποκλείσεις στις τιμές των πρατηρίων καυσίμων, είπε: Εγώ κάνω ελέγχους και σε πρατήρια, δεν είναι η αποκλειστική αρμοδιότητα μου ως υπουργός Ανάπτυξης όμως κάνουμε και σε πρατήρια και έχουμε βάλει και πολλά πρόστιμα σε πρατήρια  όμως να ξέρετε δεν είναι όλα το ίδιο. Είναι που ψωνίζει ο κάθε πρατηριούχος, σε  ποιο γεωγραφικό σημείο της χώρας είναι,  είναι πολλές οι παράμετροι. Πάντως πρόστιμα έχω βάλει πολλά σε πρατήρια ίσως περισσότερα από κάθε  άλλο υπουργό ανάπτυξης. 

Ερωτηθείς  αν θα είναι εκλογική χρονιά το 2022, είπε: «Γιατί να είναι εκλογική χρονιά το ‘22; Οι εκλογές θα γίνουν το ’23 τελεία και παύλα. Η Ελλάδα έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, αυτό κατάφερε ο Πρωθυπουργός, να αλλάξει την εικόνα της, να μην είναι η Ελλάδα η τριτοκοσμική, των προβλημάτων αλλά μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα. Σοβαρή ευρωπαϊκή που κάνει διαρκώς εκλογές ξέρετε να μου δείξετε καμία άλλη;  Αν θες οι άλλοι να σε παίρνουν σοβαρά πρέπει να είσαι σοβαρός, η σοβαρότητα στην πολιτική δεν είναι όποτε σε συμφέρει να κάνεις εκλογές, σοβαρότητα είναι να κάνεις εκλογές όταν είναι η ώρα τους».