«Η κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει λάθος μηνύματα, αναφορικά με το rapid test» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ειδικότερα, ανέφερε πως το πέμπτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού δεν πρέπει να μας βρει με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, τόνισε πως η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει την πολιτική Μητσοτάκη ενώ είπε πως ο ανταγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με το ΚΙΝΑΛ

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 


Αναφορικά με τη στροφή της κυβέρνησης σε σχέση με τα rapid test: «Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει λάθος μηνύματα και αυτό είναι πάρα πολύ προβληματικό αυτή τη στιγμή γιατί δεν το είπε ένα τυχαίο στέλεχος, το είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και όλοι κατανοούμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. Όταν το έχει πει αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μια μέρα πριν και την επόμενη μέρα ο Πρωθυπουργός το παίρνει πάνω του για να ανακοινώσει εντελώς διαφορετική κατεύθυνση αυτό δείχνει ότι συνεχίζουμε να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είναι πολύ μακριά από έναν σοβαρό επιτελικό σχεδιασμό για το τι πρέπει να γίνει. Άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα ειναι το μπάχαλο για τις οδηγίες για το πώς θα μπει κάποιος στη χώρα, μέσα σε λίγες μέρες αλλάξανε τρείς φορές οι οδηγίες. Τρεις διαφορετικές ανακοινώσεις μέσα σε δύο μέρες, αυτό σχεδιασμός δεν είναι. Ακόμα περισσότερο δεν είναι σχεδιασμός να βγαίνει ο κ. Γεραπετρίτης αμέσως μετά τον κ. Τσίπρα στη Βουλή και να μας ρωτάει αν έχουμε εσωτερική πληροφόρηση ότι έρχεται 5ο κύμα. Όλη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή οργανώνεται για το 5ο κύμα και ο κ. Γεραπετρίτης αναρωτιέται αν θα έρθει 5ο κύμα».

«Αυτό το οποίο εμάς μας ανησυχεί είναι ότι όλη η Ευρώπη προετοιμάζεται για το 5ο κύμα, όλη η Ευρώπη κατανοεί τι έρχεται από την Όμικρον. Τα συνολικά στοιχεία του εμβολιασμού αυτή τη στιγμή είναι ότι πλήρως εμβολιασμένους στο σύνολο του πληθυσμού έχουμε το 63,7% και την αναμνηστική δόση την έχει κάνει το 23,6 όταν έχουμε αυτή την κατάσταση στον εμβολιασμό με βάση τα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού ΕΟΔΥ, και όταν η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι οριακά στο κόκκινο εδώ και πάρα πολύ καιρό και η κυβέρνηση δεν κάνει αυτονόητα μέτρα όπως πχ επιστροφή της τηλεργασίας, η κατάσταση στα ΜΜΜ είναι αυτή που γνωρίζετε και εσείς και πηγαίνουμε τρέχοντας προς τον γκρεμό είναι σίγουρα ένας πολύ μεγάλος παράγοντας ανησυχίας».

Για το ποιες είναι οι επικαιροποιημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιβράδυνση της Όμικρον

«Τα κρίσιμα αυτή τη στιγμή είναι πρώτα από όλα η πραγματική ιχνηλάτηση για τα κρούσματα. Δεν γίνεται ένας γονιός ο οποίος έρχεται σε επαφή με θετικό κρούσμα ή ένας εργαζόμενος που έρχεται σε επαφή με θετικό κρούσμα την επόμενη μέρα να πηγαίνει κανονικά στη δουλειά του σαν να μην τρέχει τίποτα. Η χώρα δεν κάνει ιχνηλάτηση, έχουμε πετάξει λευκή πετσέτα στην ιχνηλάτηση. Δεύτερον εδώ και τώρα τηλεργασία σε υπηρεσίες, στο δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα εκεί που η φύση της εργασίας το επιτρέπει και μείωση της χωρητικότητας σε άλλες εργασίες γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος αποσυμπίεσης της κατάστασης στα ΜΜΜ. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι οριζόντιο μέτρο, δηλαδή δεν αφορά την Τρίπολη και την Καστοριά, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη όμως τις αφορά».

«Η κυβέρνηση είναι ένοχη για αυτή την υγειονομική τραγωδία, υπάρχει πολιτική ευθύνη, η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο και είναι καλύτερα για όλους μας το 5ο κύμα να μην βρει τη χώρα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακριβώς με αυτούς τους όρους της ευθύνης που τόσο καιρό προτείναμε συγκεκριμένα πράγματα, που όλο αυτό το διάστημα δώσαμε ένα χέρι συνεννόησης και όλες οι προτάσεις που κάναμε απορρίφθηκαν πλέον λέμε ότι υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία φέρει ακέραια τη ευθύνη για αυτή την υγειονομική τραγωδία και το καλύτερο που έχει να κάνει αυτή τη στιγμή είναι να σηκωθεί να φύγει».

Για το ποιος θα διαχειριζόταν το πέμπτο κύμα της πανδημίας στην περίπτωση προκήρυξης εκλογών

«Ως προς τα υγειονομικά αυτή τη στιγμή η χώρα είναι ακυβέρνητη, έχει μια κυβέρνηση η οποία έχει συνθηκολογήσει με το γεγονός ότι καθημερινά θα έχουμε 80 και 100 νεκρούς. Οι γιατροί θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή συνειδητά έχει αφήσει ανοχύρωτο το εθνικό σύστημα υγείας».

Δηλαδή εσείς θεωρείτε ότι με 80 και 100 νεκρούς και 10.000 κρούσματα να οργανώνουν τα κόμματα προεκλογικές συγκεντρώσεις και να έχουμε μια προεκλογική αντιπαράθεση για ενάμιση μήνα;

«Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι ακριβώς επειδή η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα και έρχεται ένα νέο φονικό κύμα κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη εμείς λέμε ότι είμαστε εδώ για να αναλάβουμε την ευθύνη».

Αυτό το οποίο επικαλούνταν ο κ. Τσίπρας το προηγούμενο διάστημα ότι δηλαδή δεν μπορεί εν μέσω πανδημίας να παμε σε εκλογές τώρα πάλι αυτό χρησιμοποιεί, εν μέσω πανδημίας να πάμε. Μέσα στην Όμικρον θεωρείτε ότι μπορούν να γίνουν εκλογές;

«Όταν έχουμε με τον πιο επίσημο τρόπο, με υπογραφή του ανθρώπου που είναι επικεφαλής της επιτροπής κατά της πανδημίας ότι το 38,5% των απωλειών που γίνανε εκείνη την περίοδο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν ενισχυθεί το ΕΣΥ και τώρα που ξέρει πλέον η κυβέρνηση τη μελέτη, που σταμάτησε η κουβέντα ποιος είναι αυτοφοράκιας ... Δεν ενδιαφέρει κανέναν αν θα τσακωθεί ο Σκέρτσος με τον Κικίλια για το ποιος πήρε τη μελέτη, όταν έχουμε αυτή τη μελέτη και έχουμε έναν προϋπολογισμό που μειώνει τις δαπάνες για το ΕΣΥ ως αντιπολίτευση έχουμε την ευθύνη πια να πούμε ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει αυτή τη μάχη».

Για το αν ανησυχεί για τα δημοσκοπικά ποσοστά

«Δεν φοβόμαστε από τις δημοσκοπήσεις, αυτό το οποίο φοβόμαστε είναι ότι η χώρα δεν εχει μια κυβέρνηση ικανή να δώσει τη μάχη για την πανδημία και για την ακρίβεια. Φοβόμαστε για την ανθρώπινη ζωή και φοβόμαστε για την επιβίωση των εργαζομενων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των λαϊκών στρωμάτων. Και όχι απλά φοβόμαστε αυτό είμαστε σίγουροι και ελπίζουμε ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε αλλιώς και είμαστε σίγουροι ότι σε αυτή τη χώρα δεν αξίζει αυτή η παρακμή που ζει αυτή τη στιγμή».

«Σήμερα υπάρχει μια τεράστια κοινωνική ανάγκη και μπροστά σε αυτή την ανάγκη εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη και λέμε ότι πρέπει να ηττηθεί και να χάσει η πολιτική και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και για την ακρίβεια και για την πανδημία. Αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στον ελληνικό λαό και έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και την κρίση του».

Για το αν φοβούνται ότι μπορεί στο τέλος της τετραετίας να είναι τρίτο κόμμα

«Ο ανταγωνισμός μας δεν είναι με το ΚΙΝΑΛ, ο ανταγωνισμός μας είναι με την πολιτική Μητσοτάκη. Οπωσδήποτε θέλει να τοποθετηθεί στον αριστερό δημοκρατικό προοδευτικό χώρο θα πρέπει να απαντήσει με ποιο τρόπο θα χάσει η πολιτική Μητσοτάκη, αυτό περιμένει να ακούσει η κοινωνία και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσουν οι δυναμικές».

Ακούστε τη συνέντευξή του