Έντονη ανησυχία για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Ειδικότερα, ο υπουργός χαρακτήρισε με τον όρο «εφιαλτικό» τα όσα διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, κάνοντας μία δυσοίωνη πρόβλεψη. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των αγορών, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν έως και 350 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω εξαιτίας των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Προκειμένου να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος των ανατιμήσεων, αποτύπωσε με ένα απλό παράδειγμα τα όσα γίνονται στο χώρο της ενέργειας. «Είναι σαν να πήγαινε κάποιος να πάρει ένα λίτρο γάλα και αντί για 1,5 ευρώ να πλήρωνε 10 ευρώ».

«Ζητήσαμε από την Ευρώπη να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί προστασίας»

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι οι λογαριασμοί επιδοτούνται από την κυβέρνηση προκειμένου να μη μετακυλήσει στους καταναλωτές ένα μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων. Επεσήμανε ότι καλύπτεται ένα 80% της ανατίμησης στην κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει, επίσης, ότι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 6% στην ενέργεια, που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «θα δείτε ότι απορροφάται το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων». Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, συμπλήρωσε, εξητώντας πως «ζητήσαμε από την Ευρώπη να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί προστασίας».

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκεται να αφήσει απροστάτευτα τα νοικοκυριά τους επόμενους μήνες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μιας και η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αυτές είναι 7 φορές φθηνότερη.