Με βασικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο στην πανδημία και την ακρίβεια τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέφεραν και χθες το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Το πέμπτο κύμα της πανδημίας δεν πρέπει να μας βρει με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, στηλιτεύοντας την [αποτυχία της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την ασφάλεια της κοινωνίας και στο μέτωπο της πανδημίας και στο μέτωπο της ακρίβειας. Το μόνο που απομένει για την κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να φύγει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει ζυγίσει πολύ το γεγονός ότι τώρα ζητάει εκλογές -σε αντίθεση με την αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη που από τον Μάιο του 2016 ζητούσε προσφυγή στα κάλπες».

Οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν στην μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα λέγοντας ότι «τώρα με τον πιο επίσημο τρόπο έχουμε στα χέρια μας τη μελέτη που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση άφησε συνειδητά ανοχύρωτο το ΕΣΥ». Και προσθέτουν : «Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα δεν δείχνει μόνο το ποσοστό της θνησιμότητας εκτός ΜΕΘ, αλλά και ότι το 38,5% των απωλειών στο διάστημα που μελετάει θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ».

Παράλληλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά αναμένεται να φανούν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τα αποτελέσματα της ακρίβειας στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε αυτό το δίπτυχο –πανδημία και ακρίβεια μιλώντας στο Digital Economy Forum 2021, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) λέγοντας:

«Σήμερα η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε διπλό κλοιό πανδημίας και ακρίβειας. Αλλά και εγκλωβισμένη από μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση των κρίσεων που μας ταλανίζουν και αδυνατεί να εκπέμψει στοιχειώδη εμπιστοσύνη που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια περίοδο κρίσης. Εμπιστοσύνη είναι η πιο ισχυρή άμυνα για την αντιμετώπιση και της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας. Όπως γνωρίζετε, όμως, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γι' αυτό και κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ζήτησα να οδηγηθούμε στη μόνη ενδεδειγμένη δημοκρατική λύση: Τις εκλογές».

Πάντως με αφορμή και το αίτημα για εκλογές που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνούν το εγχείρημα για την προοδευτική διακυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε «το κάλεσμα στην κοινωνία και τις προοδευτικές δυνάμεις να ηττηθεί η πολιτική Μητσοτάκη»

«Αυτό είναι και το άγχος κάθε δημοκρατικού πολίτη. Η μάχη των επόμενων εκλογών είναι μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί. Και όποιος δεν θα έχει στρατηγική συνεργασιών σε αυτές τις εκλογές απλής αναλογικής, τότε μάλλον δεν θέλει να βγει κυβέρνηση»", συνέχισε ο κ. Ηλιόπουλος διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  «έχει μέτωπο με την πολιτική Μητσοτάκη».