Άτολμη χαρακτήρισε την κυβέρνηση από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής αναφορικά με την διαχείριση της πανδημία ο Επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης κάνοντας λόγο για πολλές λανθασμένες αποφάσεις και για καθυστερήσεις.

«Η κυβέρνηση φάνηκε άτολμη στη διαχείριση της πανδημίας, πήρε πολλές λανθασμένες αποφάσεις, αλλά και όσες ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, δυστυχώς υλοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση. Η πολυσυζητημένη έκθεση Τσιόδρα - Λύτρα, ήρθε απλά για να επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζουμε όλοι.

Το σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά προβλήματα και αδυναμίες της Κυβέρνησης χωρίς να προσφέρει μια πραγματική διέξοδο. Δεν θωράκισε το ΕΣΥ, δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, είναι υπεραισιόδοξη στις υπερπληθωριστικές τάσεις, φιλοτεχνεί μια επίπλαστη εικόνα ενόψει των πολιτικών της ΕΚΤ και της επαναφοράς του Συμφώνου Σταθερότητας. To 2023 επανέρχεται και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η Κυβέρνηση ΝΔ υλοποίησε το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο παρεμβάσεων στην Ευρωζώνη ύψους 25% του ΑΕΠ, αλλά η αναπλήρωση των απωλειών του είναι της τάξης του 11,7%. Το ελληνικό θαύμα της ανάπτυξης δεν είναι τόσο αληθινό όσο προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση. Η χώρα δεν επιστρέφει σε «κανονικότητα». Συνεχίζει σε ένα καθεστώς υστέρησης και στρεβλώσεων που την κρατούν καθηλωμένη στα λάθη του χθες.

Στον προϋπολογισμό έχουμε να κάνουμε με μια σημαντική υποεκτίμηση των δαπανών, που θα τη βρούμε άμεσα μπροστά μας αλλά και με μια άδικη φορολογική επιβάρυνση. Το 60% των συνολικών φορολογικών εσόδων θα προέλθουν από έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν αναλογικά περισσότερο τα πιο χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της πατρίδας μας. Η αύξηση βέβαια της αναλογίας έμμεσων προς άμεσους φόρους ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Ανεξαρτήτων Ελλήνων και απλά ο κ. Μητσοτάκης την συνεχίζει αταλάντευτα.

Η ανάπτυξη δεν κατανέμεται δίκαια. Δεν έχει νόημα η ανάκαμψη χωρίς όφελος για τους μισθωτούς, για τους συνταξιούχους, για τη νέα γενιά και τους Μικρομεσαίους Επιχειρηματίες, πραγματικό αντίκρισμα, πραγματικό όφελος. Αμοιβές εργασίας που μειώνονται, εισοδηματικές ανισότητες που παραμένουν, η αγοραστική δύναμη μειώνεται, οι προνοιακές παροχές μειώνονται, το κόστος ενέργειας αυξάνεται ραγδαία. Έχουμε αμοιβές Βαλκανίων και κόστος ζωής της Δυτικής Ευρώπης.

Προτάσεις μιας σοσιαλδημοκρατικής εναλλακτικής πρότασης
:

Αντί για τη μείωση της φορολόγησης των κερδών και των μερισμάτων όπως κάνει η κυβέρνηση, εμείς προτείνουμε να είναι μόνιμη η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, και όχι μόνο για το 2022. Προτείνουμε τον επανασχεδιασμό των συντελεστών ΦΠΑ των αγαθών και υπηρεσιών, με τρόπο τέτοιο, ώστε το κόστος του καλαθιού των πιο ευάλωτων νοικοκυριών να επιμεριστεί αναλογικά.

Ένα ισχυρό και αναγεννημένο ΕΣΥ με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη είναι προτεραιότητά μας, ενισχυμένο από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως έκανε η Ιταλία.

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο. Η απολιγνιτοποίηση δεν σημαίνει απλώς αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο, αλλά πλήρη απο-ανθρακοποίηση της οικονομίας, μέσω της επέκτασης των ΑΠΕ και τον εκδημοκρατισμό της παραγωγής τους, όπως συμβαίνει σε πολλά κράτη της Ευρώπης. Θέλουμε σύγχρονο δίκτυο ώστε να εκπονηθούν σχέδια εκατοντάδων ενεργειακών κοινοτήτων που θα ρίξουν το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αλλά και με εκατοντάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά στις στέγες για τους πιο ευάλωτους.

Δημογραφικό: Επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο και μακροχρόνιο Σχέδιο Δημογραφικής Ανάκαμψης, ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών της Ευρώπης.

Παράδειγμα, η διασφάλιση προσιτού κόστους ενοικίασης κατοικίας στα νέα ζευγάρια, με οδηγό το μοντέλο της Πορτογαλίας. Στην ίδια κατεύθυνση σχεδιάζουμε δέσμη μέτρων, για την ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης και τη στήριξη στις οικογένειες με δύο εργαζόμενους.

Αμυντικές Δαπάνες: Πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο, που να αφήνουν σημαντική προστιθέμενη αξία στη χώρα μας. Χρειαζόμαστε πλήρεις άδειες για συμπαραγωγή, με μεταφορά τεχνογνωσίας που θα επιτρέψει στην ελληνική αμυντική βιομηχανίας να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα παραγωγής, ώστε η χώρα να πάψει μόνο να είναι καταναλωτής

Μεταναστευτικό: Πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα σύνορά μας, αλλά και ένας σχεδιασμός για τις ανάγκες της οικονομίας μας σε εργατικά χέρια, χωρίς ταμπού, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα που υπάρχουν στην παραγωγική βάση και ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από εμάς μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά οφείλει να ζητήσει από το κόμμα του, να ψάξει στην Κυβέρνησή του αν υπάρχει υπευθυνότητα. Μια κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει τι χρειάζεται η πατρίδα, για να προχωρά μπροστά, με γενναιότητα. Αυτό δεν υπάρχει σήμερα.

Είμαστε εδώ λοιπόν, ξανά, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη, για να είμαστε εμείς αυτή κυβέρνηση στο μέλλον. Μια κυβέρνηση προοδευτική, ρεαλιστική προγραμματική, που θα απαντήσει στα προβλήματα του ελληνικού λαού.