«Θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθώ στην μεγάλη ευθύνη που μου ανατέθηκε» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τυς δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης επανέλαβε πως το ΚΙΝΑΛ Θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Κληθείς να σχολιάσει την δημοσκόπηση της Κάπα Research για το in.gr, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ είπε πως είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα ενώ εκτίμησε πως αυτό που καταγράφεται δεν είναι πρόσκαιρο.

Την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι το ΚΙΝΑΛ θα αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στην πολιτική.

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Τέλος ανέφερε πως το κόμμα θα ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιχάλη Κατρίνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την θέση του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, ο Μιχάλης Κατρίνης είπε: «Είναι μια θέση ευθύνης. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό με την συμπαράσταση βεβαίως όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να ανταποκριθώ σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη που και ο πρόεδρος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα μου ανέθεσαν».

Ερωτηθείς ποιος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς τον ανησυχεί περισσότερο, ο νέος επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ απάντησε: «Δεν υπάρχει δίλλημα σε αυτή την ερωτηση. Εμεις ούτως ή άλλως έχουμε πει οτι θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, διαφωνούμε με την πολιτική της κυβέρνησης βεβαίως δεν υπάρχει και εναλλακτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θεωρώ οτι αυτο που εσεις αποδίδετε ως διμέτωπος αλλά εμείς λέμε ως αυτόνομη πορεία επιβεβαιώνεται και θα επιβεβαιωθεί και το επόμενο διάστημα και εντός και εκτός Βουλής».

Αναφορικά με τη δημοσκόπηση της Kapa research, δήλωσε: «Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα. Φαίνεται η δυναμική που δημιούργησε όλη η διαδικασία ανάδειξης αρχηγού και νομίζω η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ενός νέου ανθρώπου καταγραφεί μια δυναμική εξαρχής η οποία είναι αξιοσημείωτη. Αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω κι από τις επαφές, τα τηλεφωνήματα που όλα τα στελέχη είχαμε με ανθρώπους που για χρόνια ήταν στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ και για πολλούς λόγους είχαν φύγει και οι οποίοι με αφορμή αυτή την εκλογική διαδικασία αλλά και το αποτέλεσμα της διαδικασίας που έπαιξε καταλυτικό ρόλο επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ. Αυτό που καταγράφεται δεν είναι ούτε συμπτωματικό, ούτε ειναι πρόσκαιρο».

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί ότι δεν παίρνουν ψηφοφόρους από το ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Εγώ στην πράξη είδα πάρα πολλούς οι οποίο είχανε φύγει στο ΣΥΡΙΖΑ και ήρθαν και συμμετείχαν σε εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Άρα δεν νομίζω οτι είναι μονόπλευρη η μετακίνηση από την ΝΔ προς το ΚΙΝΑΛ, θεωρώ οτι υπάρχει μια συνολική επανατοποθέτηση σημαντικού τμήματος των ελλήνων πολιτών οι οποίοι βλέπουν πλέον οτι το ΚΙΝΑΛ με νέα ηγεσία, με δυναμική, με μια διαφορετική παρέμβαση και πρόταση στα δημόσια πράγματα είναι μια αξιόπιστη επιλογή και νομίζω και από η πρώτη καταγραφή πραγματικά ιδιαιτέρα ενθαρρυντική».

«Η πολιτική στάση μας η οποία πλέον θα ενταθεί και θα αναπτυχτεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα θα επιβεβαιώσει ότι το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ είναι η ηγέτιδα δύναμη στο χώρο του κέντρου, της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και αυτό θα εκφραστεί με συγκεκριμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα πείσουν αυτόν τον κόσμο να επανατοποθετηθεί στο χώρο μας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, δήλωσε: «Εμείς έχουμε ήδη εδώ και καιρό διατυπώσει τη θέση για το θέμα της ανάγκης να αυξηθεί ο κατώτατος μισθό βεβαίως αυτό πρέπει να προέρχεται μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις, το έχουμε συζητήσει, το έχουμε κάνει πρόταση εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εμείς πιστεύουμε στους κοινωνικούς εταίρους, πιστεύουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν πιστεύουμε στα πυροτεχνήματα που με ευκολία άνθρωποι οι οποίοι είχαν την ευθύνη διαχείρισης της εξουσίας και της κυβέρνησης πριν από λίγα χρόνια και δεν το έκαναν, τώρα ως αντιπολίτευση και με τις συγκεκριμένες συνθήκες λένε κάποια πράγματα συνθηματικά που δεν ξέρω οι ίδιοι για ποιον λόγο δεν τα υλοποίησαν όταν ήταν στην κυβέρνηση».

«Εδώ χρειάζεται μια συγκροτημένη, σοβαρή και υπεύθυνη φωνή που θα δίνει όμως το βάρος και την προτεραιότητα στα μεσαία στρώματα και στους μικρομεσαίους που σήμερα περιθωριοποιούνται λόγω της κατάστασης και των ανισοτήτων. Θα έχει συγκεκριμενη στόχευση κι όχι απλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα τα οποία μπορεί να ακούγονται εύηχα αλλά δεν ξερω κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν στο χρόνο στον οποίο τοποθετούνται στη δημόσια συζήτηση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσουν στον προϋπολογισμό τις αμυντικές δαπάνες, ο κ. Κατρίνης απάντησε: «Εμείς έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες, όπως έχουμε ψηφίσει κι όλες τις αμυντικές συμφωνίες γιατί θεωρούμε ότι είναι επ’ ωφέλεια της αμυντικής θωράκισης της χώρας σε μια πολύ δύσκολη συγκύρια γεωπολιτική και γεωστρατηγικη. Θέλουμε να δούμε ποια θα είναι η στάση των υπόλοιπων κόμματων απέναντι σε αυτό το νευραλγικό και ευαίσθητο τομέα γιατί νομίζω ότι με τις αμυντικές δαπάνες, όταν δε αυτές ειναι αυξημένες ή όταν αυτές διασφαλίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χωράς, δεν μπορούν να υπάρχουν μικροψυχίες ή μικροκομματικές προσεγγίσεις. Εμείς θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό με την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών».

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι το επόμενο διάστημα το ΚΙΝΑΛ θα δεχτεί επίθεση από το ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι γιατί δεχόμαστε επιθέσεις τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια κι έχουμε συνηθίσει τις επιθέσεις. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διατυπώσουμε τη δική μας προταση να πείσουμε έναν κόσμο ο οποίος απέχει από την πολιτική και δεν ψηφίζει και έναν κόσμο ο οποίος εχει απογοητευτεί από τα πολλά λόγια και τα λίγα έργα ότι αξίζει τον κόσμο να εμπιστευτεί το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι γίνεται ένας υπόγειος πόλεμος προς τον κ. Ανδρουλάκη, επισήμανε: «Δεν νομίζω οτι υπάρχει αυτό το θέμα, εγώ νομίζω ότι αυτό που είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή το βράδυ για ενότητα και συλλογικότητα εκφράστηκε και στη σύνθεση του σχήματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, επιβεβαιώθηκε από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των στελεχών και νομίζω ότι πλέον όλοι ενωμένοι κι αποφασισμένοι συνεχίζουμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία που τα πρώτα δείγμα, κι όχι μόνο δημοκοπικά, είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικά».

Ερωτηθείς αν θα θέσει θέμα ο κ.Ανδρουλάκης για την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις συνόδους του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, απάντησε: «Αυτό θα περιμένουμε να το δούμε σήμερα στη συνεδρίαση. Ούτως ή άλλως ο κος Ανδρουλάκης ως ευρωβουλευτής είχε τοποθετηθεί επί του ζητήματος και συνολικά το ΚΙΝΑΛ έχει τοποθετηθεί επί του θέματος της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ ως παρατηρητής στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα. Εμάς όμως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αναπτύξουμε τη δική μας πολιτική για να μπορέσουμε να γίνουμε κυρίαρχοι σε ένα χώρο ο οποίος μας ανήκει, ο χώρος της κεντροαριστεράς και της μεσαίας τάξης που ήταν μαζί μας και νομίζω ότι πραγματικά η αρχή είναι πάρα πολύ ενθαρρυντική».