«Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κοροναϊού, καθώς έχουν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια 250 χιλιάδες πολίτες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένοο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Αναφορικά με καθυστερήσεις στο κλείσιμο των ραντεβού, είπε πως καθημερινά γίνονται περισσότεροι από 100.000 εμβολιασμοί ενώ κρατούνται ανοιχτοί εμβολιασμοί για κάποιους που θέλουν να κάνουν την πρώτη δόση.

Παράλλληλα, ο υφυπουργός τόνισε πως στόχος είναι να πεισθούν οι άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν καθώς όπως είπε από τις 520.000 έχουν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους 100.000, ενώ πως από σήμερα θα ισχύουν περιορισμοί για όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου στο επτάμηνο και είναι άνω των 60 ετών.

Την ίδια στιγμή, για τους εμβολιασμούς στις ηλικίες 5 έως 11 ετών είπε πως είναι προαιρετικός και πως 28.000 γονείς έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν κλείσει ραντεβού, ενώ υπογράμμισε πως έχει δοθεί η δυνατότητα στους ενήλικες να ελέγχονται με αυτοδιαγνωστικό έλεγχο κάτι που θα επαναληφθεί και στις αρχές Ιανουαρίου.

Τέλος,  ουφυπουργός ανέφερε πως είναι υποχρέωση της πολιτείας να είναι σκληρή όταν παραβιάζονται τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεωργαντά στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά τα νούμερα καθώς ήδη έχουν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια 250 χιλιαδες συμπολίτες μας και ταυτόχρονα πάνω από 1,5 εκατομμύριο έχει προγραμματίσει την αναμνηστική δόση. Αυτά τα δυο νούμερα μαζί μας φτάνει περίπου στα 3 εκ. 800 χιλιάδες που είναι το 65% αυτών που είναι δικαιούχοι της τρίτης δόσης. Δηλαδή ήδη οι 2 στους 3 που έπρεπε να κάνουν την αναμνηστική δόση την έχουνε κάνει. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει επιτρέψει την τρίτη δόση για όλους άνω των 18 ετών και επίσης έχουμε προσδιορίσει τη δυνατότητα μετά το τρίμηνο».

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο των ραντεβού, ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε: «Έχουμε γύρω στις 110 και 120 χιλιαδες εμβολιασμούς κάθε μέρα. Εβδομάδα που παρήλθε ήταν η εβδομάδα με το μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμών συνολικά από τότε που ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα, καταλαβαίνετε ότι σε πολύ λίγες μέρες θα υπάρξει μια πλήρη ομαλοποίηση. Κάποιοι στην τρίτη δόση μπορεί να έχουν αναμονή 20-25 ημερών αλλά όταν μετά το τρίμηνο έχει δοθεί αυτή η δυνατότητα υπάρχει μεγάλος αριθμός δικαιούχων όμως έχουμε μια προτεραιοποίηση μέσα από το σύστημα σε αυτούς που είναι κοντά στο εξάμηνό τους. Επίσης κρατάμε κάποιες ανοιχτές ημερομηνίες για αυτούς που θέλουν να κάνουν την πρώτη δόση και αν δούμε ότι δεν καλύπτονται αυτές τις ξαναβάζουμε στο σύστημα και μπορεί κάποιος να δει και ίσως έρθει νωρίτερα. Άρα συνολικά είναι πολύ μικρές οι καθυστερήσεις αλλά και πάλι ο καθένας μπορεί να μπαίνει και να βλέπει εάν έχει νωρίτερα ημερομηνία».

«Για την τρίτη δόση το σενάριο πάει καλύτερα από ότι θα υπολόγιζε ο καθένας, μέσα σε ένα μήνα έχουν εμβολιαστεί τα 2/3 των 6 εκατομμυρίων που είναι οι δικαιούχοι. Η τρίτη δόση πάει εξαιρετικά καλά, ο στόχος είναι να πείσουμε τους άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου να εμβολιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα τελευταία μέτρα από τον Πρωθυπουργό ήταν 520 χιλιαδες αυτή τη στιγμή από αυτούς περίπου οι 100 χιλιάδες είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους. Θέλουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους γιατί αυτοί είναι η ευπαθής ομάδα που βρίσκεται κατά βάση στα νοσοκομεία. Σε ποσοστό 85-90% αυτοί που είναι στα νοσοκομεία είναι άνω των 60 ετών ανεμβολίαστοι. 100 χιλιάδες από αυτούς έχουν πεισθεί, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσει έτσι όπως πρέπει και στην πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, επισήμανε: «Στην Ελλάδα μετά το επτάμηνο όποιος δεν έχει εμβολιαστεί με την τρίτη δόση και είναι άνω των 60 ετών ουσιαστικά ακυρώνεται το πιστοποιητικό του για την πρόσβαση στους εσωτερικούς κλειστούς χώρους, σε αυτούς δηλαδή που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους. Αυτό ισχύει από σήμερα».

ΔΗΜ.: Ναι αλλά θα έχει μαζί του το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό το οποίο ισχύει για 9 μήνες

«Περιμένουμε αυτές τις μέρες να καταλήξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πιο πιθανό είναι να καταλήξει στο 9μηνο αλλά το πώς θα γίνεται η διακίνηση ανάμεσα στα κράτη με βάση το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι διαφορετικό από το τι αποφασίζει το κάθε κράτος εσωτερικά για να ρυθμίσει και να αντιμετωπίσει τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι δικαίωμα το κάθε κράτους με βάση την εσωτερική του νομοθεσία και τις ανάγκες τις εσωτερικές να αποφασίσει εσωτερικά τη χρήση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού. Εδώ εμείς πρέπει να προστατεύσουμε το σύστημα υγείας και την επέκταση του κορονοϊού η εφαρμογή δεν θα αναγνωρίζει το πιστοποιητικό αυτού που δεν εχει εμβολιαστεί με την τρίτη δόση ατο επτάμηνο και είναι άνω των 60 ετών», υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 5 με 11 ετών, είπε: «Φυσικά και είναι προαιρετική η διαδικασία, φυσικά και θα παραμείνει προαιρετική. Εδώ με βάση την υπόδειξη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού έχει εγκριθεί και έχει επιτραπεί ο εμβολιασμός 5 έως 11 ετών σε όσους το επιθυμούνε. Ήδη έχουν γίνει 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε αυτή την ηλικία στις ΗΠΑ με πρώτη δόση και περίπου 2 εκατομμύρια ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί χωρίς να έχει παρατηρηθεί καμία ανεπιθύμητη παρενέργεια. Έχουν επιτραπεί και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη οι συγκεκριμένοι εμβολιασμοί όπως είναι η Ισπανία, η Δανία. 28 χιλιάδες γονείς έχουνε μπει στην πλατφόρμα και έχουν κλείσει ραντεβού για τα παιδιά τους 5 έως 11 ετών. Να πούμε ότι στην ηλικία 14 με 17 έχουμε περίπου το 50% των παιδιών να έχουν εμβολιαστεί, να έχουν προγραμματίσει και στις ηλικίες 12-14 το 33% περίπου».

Αναφορικά με την περίοδο των γιορτών, ο υφυπουργός διαμήνυσε: «Είναι μια δυναμική διαδικασία η αντιμετώπιση της πανδημίας και πρέπει να προσαρμόζουμε τα όπλα τα οποία έχουμε με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή παρατηρείται συνολικά τη χώρα μια σταθεροποίηση της κατάστασης και με σημάδια περιορισμού των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με τα κρούσματα και πιστεύουμε ότι αυτό θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες σε σχέση με τους εισαχθέντες στα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση έχει δοθεί και το όπλο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε όλους τους πολίτες , σημαντικό και αυτό για να μπορέσει ο καθένας να προστατεύσει τον εαυτό του και τους φίλους του τους οποίους θα πάει να επισκεφτεί αυτές τις μέρες. Θα γίνει το ίδιο και αρχές Ιανουαρίου. Εγώ είμαι από αυτούς που βλέπω αισιόδοξα την εξέλιξης της όλης αυτής της δύσκολης κατάστασης».

Αναφορικά με αυτούς που έχουν ξεπεράσει το όρια των αρνητών και περνούν στην αυτοδικία, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε: «Είναι υποχρέωση της πολιτείας με όλα τα θεσμικά της όργανα να είναι πολύ σκληρή και αμείλικτη σε τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες είναι όχι απλά παραβατικές αλλά προσβάλουν συνολικά μια οργανωμένη κοινωνία».