«Για να επέμβει η Δικαιοσύνη πρέπει να υπάρχει παράνομη πράξη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα, ο ΓΓ ανέφερε πως όσοι έχουν διαφορετική άποψη από την επιστήμη επηρεάζουν τους πολίτες, ενώ τόνισε από την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα 92.000 πολίτες άνω των 60 από τους 520.000 έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ θα επιβληθεί σημειώνοντας ότι δεν είναι ένα μέτρο τιμωρίας, ενώ πως δεν εξετάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50 ετών.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως θα ανοίξει εμβολιαστικό κέντρο στην Γλυφάδα και διπλασιάζεται η δυναμικότητα στο Περιστέρι, ενώ επισήμανε πως η τρίτη δόση στους άνω των 60 είναι στο 80%.

Τέλος, σημείωσε πως τέταρτη δόση συζητείται για ανοσοκατασταλμένους και όχι για τον γενικό πληθυσμό.

Αναλυτικά η συνέντευξή του 


Ερωτηθείς γιατί αφήνουν ελεύθερους όλους αυτούς τους γραφικούς αρνητές που προχωρούν σε fake news: «Υπάρχει το νομικό πλαίσιο κι από εκεί και πέρα εντός του πλαισίου της νομοθεσίας κινούμαστε αντίστοιχα και κινούνται κι όλοι οι φορείς. Πρέπει να τελεστεί παράνομη πράξη για να επέμβει η Δικαιοσύνη. Στο θέμα του διαδικτύου εμείς καταγγέλλουμε και πάρα πολλές φόρες όταν υπάρχουν παραβιάσεις της νομοθεσίας στο διαδίκτυο έχει κινηθεί η Δικαιοσύνη και νομικά εναντίον τους.  Όλοι όσοι έχουν διαφορετικές αποψεις οι οποίες κινούνται εκτός της επιστήμης επηρεάζουν. Είτε αυτός είναι κάποιος παράγοντας τοπικός, είτε είναι στο σύνολο της επικρατείας γνωστός, ναι επηρεάζουν κι υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων οι οποίοι τους ακούνε».

Για τα ραντεβού για την πρώτη δόση στους άνω των 60 ετών

«Από την μέρα που ανακοινώθηκε το διοικητικό πρόστιμο έχουν κλείσει 92 χιλιάδες κι έχουμε και μια γεωμετρική αύξηση στις αιτήσεις για εμβολιασμό κατ’ οίκον. Εμείς είχαμε θέσει ένα στόχο ότι ο μισός από αυτόν τον πληθυσμό των 520 χιλιάδων θα μπορούσε να εμβολιαστεί θεωρώ οτι είμαστε απολύτως εντός τους στόχου. Το πόσοι θα είναι μέχρι τις 16/1 θα το δούμε εκείνη τη στιγμή γιατί συνεχίζουν να κλείνονται ραντεβού. Θα υπάρξει ένα ταβάνι βλέποντας και το τι έχει γίνει στους υγειονομικούς γιατί οι προβλέψεις που κάνουμε είναι με βάση μοντέλα που χρησιμοποιούμε. Στους υγειονομικούς έχουμε ακόμη και μετά από τρεις μήνες που είναι χωρίς μισθό υπάρχει ένας πολύ ισχυρός πυρήνας των 6.500 που είναι εκτός τους ΕΣΥ».

Για το αν υπάρχει περίπτωση να μην επιβληθεί ή να χαριστεί το πρόστιμο 

«Σε καμία περίπτωση, το μέτρο είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το μέτρο είναι πολύ συγκεκριμένο και είναι και πολύ συγκεκριμενη η φιλοσοφία του μέτρου δεν είναι να τιμωρήσουμε οποιονδήποτε, είναι για να προστατεύσουμε και μάλιστα σαν χώρα είμαστε πρωτοπόροι και στην ΕΕ και άλλες χώρες ακολουθούν. Είναι αυτό που έχουμε και στον εμβολιασμό ότι γενικά είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες αν και θα θέλαμε και καλύτερα ποσοστά».

Για το αν εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50

«Δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή. Δεν το συζητάμε, είμαστε πρωτοπόροι στην ΕΕ έχουμε βάλει το διοικητικό πρόστιμο στους άνω των 60, παραμένουμε σε αυτό».

Για το που βάζουν τον πήχη για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών

«Άνοιξε η πλατφόρμα και έχουμε μια μεγάλη κινητικότητα αυτή τη στιγμή και μάλιστα θα δώσουμε και περισσότερα ραντεβού γιατί στις μεγάλες πόλεις φαίνεται να έχει κλειστεί η συντριπτική πλειοψηφία των ραντεβού. Θα ανοίξουμε και άλλα ραντεβού και θα ανοίξουμε αρχές Ιανουαρίου που θα έχουμε και την πρώτη μεγάλη παραλαβή εμβολίων, και περισσότερα εμβόλια. Αν κρίνουμε από το που έχουν κινηθεί οι ηλικιακές ομάδες 12-14 και 15-17 θα έλεγα ότι θα ξεπεράσουμε και εδώ το 30%. Στους 12-14 το 35% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού άρα και το 5-11 θα κινηθεί κάπου εκεί».

Για το αν θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα για την τρίτη δόση

«Ανοίγουμε στην Γλυφάδα, διπλασιάζεται η δυναμικότητα του Περιστερίου και αυτή τη στιγμή έχουμε τη μεγαλύτερη δυναμικότητα στο σύστημα που είχαμε ποτέ. Η δυναμικότητα ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια. Δηλαδή αυτή η εβδομάδαπου διανύουμε είναι η πρώτη εβδομάδα του εμβολιαστικού προγράμματος, είμαστε κάθε μέρα πάνω από τις 100- 110 χιλιαδες εμβολιασμούς και είναι η εβδομάδα ρεκόρ. Έχουνε ήδη γίνει δύο ρεκόρ εντός της εβδομάδας 120 και 111 χιλιαδες. Δεν είναι θέμα πλέον να ανοίξουμε και άλλα εμβολιαστικά κέντρα. Αυτή τη στιγμή τρίτη δόση τους άνω των 60 είμαστε πολύ ικανοποιητικά δηλαδή είναι κοντά στο 80% και συνεχίζει και τις υπόλοιπες κατηγορίες».

Για το  ποιο από τα δύο εμβόλια για την τρίτη δόση προσφέρει καλύτερη κάλυψη

«Και τα δύο εμβόλια είναι σχεδόν ισοδύναμα και σαν πολιτεία τα αντιμετωπίζουμε ακριβώς ως ένα».

Για το αν συζητείται και τέταρτη δόση

«Αυτή τη στιγμή η τέταρτη δόση συζητάτε για τους ανοσοκατασταλμένους, δεν γίνεται συζήτηση για το γενικό πληθυσμό».

Θα είναι σύντομα η απόφαση για την τέταρτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους;

«Από τη στιγμή που το συζητάει η επιτροπή ναι, θα βγάλει απόφαση στους πόσους μήνες μετά την τρίτη δόση θα είναι».

Ακούστε τη συνέντευξή του