Λίγους μήνες πριν τη συμπλήρωση των 2 χρόνων από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα μας, η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να βάλλεται από αστικούς μύθους, fake news, αλλά και την άγονη πολιτική αντιπαράθεση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Μια αντιπαράθεση, στην οποία έχει επενδύσει, δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου, πατώντας σκοπίμως σε δύο βάρκες. Της επιδερμικής υπευθυνότητας και του εξευμενισμού του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Το χρονικό της πανδημικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν είναι γραμμικό, αλλά χαρακτηρίζεται από παλινωδίες και πολλές αναδιπλώσεις.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την φράση, άλλωστε, του κ. Τσίπρα στις αρχές ακόμα της κρίσης πως "εμβόλιο για κορωνοϊό δεν υπάρχει. Ας μοιράσουν το εμβόλιο της γρίπης που υπάρχει". Μια αμιγώς απαξιωτική τοποθέτηση για την πορεία της πανδημίας, αλλά και το οπλοστάσιο που μας πρόσφερε απλόχερα η επιστήμη.

Δεν είναι, όμως η μοναδική φορά που αποδείχθηκε πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιστρατεύει τακτικισμούς και παλαιοκομματισμό αναφορικά με την υγειονομική κρίση. Σε κρίσιμες φάσεις της πανδημικής καμπύλης, ο ίδιος επέλεξε να λιθοβολήσει την Επιτροπή Επιστημόνων και τις δημόσιες πολιτικές υγείας, λέγοντας πως «ξεστοκάρουμε» τα εμβόλια της AstraZeneca και ζητώντας νέα επιτροπή με «υψηλού επιστημονικού κύρους» πρόσωπα.

Κοινώς, επιχείρησε να ακυρώσει πολιτικά ένα από τα εμβολιαστικά εργαλεία της χώρας, αλλά και την αξιοπιστία προσώπων με εμπειρία και υπερκομματικό πρίσμα θέασης των γεγονότων. Στο βωμό του λαϊκισμού, προτίμησε να θυσιάσει την κοινωνική συνοχή και να κλείσει το μάτι σε μειοψηφικές ομάδες. Η αλήθεια είναι πως η έλλειψη ακροατηρίου μεταμόρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν επικίνδυνο δρώντα του πολιτικού συστήματος. Ένα «φτωχό» και απελπισμένο συγγενή που εποφθαλμιά την εξουσία.

Αυτή, ακριβώς, όμως η στοχοπροσήλωση είναι που τον έχει οδηγήσει σε συνεχόμενα λάθη και κυβιστήσεις μέσα σε αυτό το διάστημα. Από το «εξαγοράζετε συνειδήσεις» για τα δωρεάν data και το Freedom Pass στο «να δοθούν θετικά, ακόμη και οικονομικά κίνητρα». Αλλά και σε μια πρωτοφανή ανοχή σε εσωκομματικές φωνές αναντίστοιχες με το πνεύμα του εμβολιασμού, όπως ο κ. Πολάκης.

Γιατί είναι ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναλάβει να χαϊδεύει τα αυτιά των πιο φανατικών αντιεμβολιαστών με τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας. Αντιφατικές εικόνες του κ. Τσίπρα που εμβολιάζεται για 3η φορά και του κ. Πολάκη να λέει ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Όπως και το σποτ του εμβολιασμού που σχεδιάστηκε για να υπηρετήσει ένα κοινωνικό, αλλά και έναν λανθάνοντα πολιτικό σκοπό.

Το αποκορύφωμα, όμως, ήταν η παρουσίαση των κορυφαίων επιστημόνων-συμβούλων του κ. Τσίπρα, με τους οποίους θέλησε να αποτινάξει την ένδεια και ανεπάρκεια των στελεχών του. Συμβούλους, όπως ο κ. Γεροτζιάφας, που στην πρώτη ευκαιρία τον άδειασε προς τέρψη του μικρόκοσμου της Κουμουνδούρου.

Σήμερα, η χώρα δεν έχει ανάγκη ούτε την αμφιθυμία ούτε την αλαζονεία του κ. Τσίπρα. Έχει ανάγκη από μια υπεύθυνη, ξεκάθαρη και ντόμπρα στάση. Έχει ανάγκη από μια δημοκρατική συμμαχία ή έστω μια ευκαιριακή συγκόλληση κορυφών σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Έχει ανάγκη από ηρεμία και ασφάλεια, που αμφότερες της έλειψαν για μεγάλο διάστημα.

Σίγουρα εντέλει, δεν έχει ανάγκη από μια αξιωματική αντιπολίτευση που ανακαλύπτει νέα «χαρακώματα» για τον κορωνοϊό, όποτε επιδεινώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται μόνο με το εμβόλιο της «λογικής».

* Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι Οικονομικός Σύμβουλος MSc, Πρόεδρος Σ.Ε.Φ., Πολιτευτής ΝΔ Β' Πειραιά, Τομεάρχης Αθλητισμού και ΑΜΕΑ UNESCO Πειραιώς και Νήσων