Ψηφίστηκε με τις ψήφους Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής, η τροπολογία των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης που προβλέπει φυλάκιση και χρηματική ποινή σε αρνητές γονείς, που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.

Η διάταξη της τροπολογίας των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση, μέχρι και το Γυμνάσιο, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

Μιλώντας στην Ολομέλεια η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια συζήτησης της τροπολογίας που μετατρέπει σε πλημμέλημα την ποινή σε όσους γονείς δεν στέλνουν τα παιδία τους στις τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, επεσήμανε πως «Στα σχολεία μας εφαρμόζουμε πολιτική που έχει να κάνει με μέτρα προστασίας εντός τάξης αλλά και με πολλά αυξημένα τεστ! Σε περίπτωση κρούσματος οι στενές επαφές του κρούσματος κάνουν 7 την εβδομάδα όλα δωρεάν!». 

Αναφερόμενη στην πολιτική των τεστ, η κ. Κεραμέως τόνισε πως είναι συνειδητή η επιλογή με στόχο να προστατεύσει την υγεία και να διασφαλίσει τη λειτουργεία των σχολείων.

«Τις τελευταίες 2 βδομάδες έχουμε 1000 λιγότερα κρούσματα στα σχολεία. Έχουμε 15 τμήματα κλειστά στη χώρα σε πάνω από 15000 στο σύνολο. Είναι θλιβερό να κάνει κανείς αντιπολίτευση σε αυτά. Τα σχολεία ακολουθούν τη πανδημία δεν την οδηγούν»,τόνισε η υπουργός Παιδείας. 

Εξειδικεύοντας την τροπολογία αυτή καθ’ αυτή, υπενθύμισε πως υπήρχε πρόβλεψη ποινής (πταίσμα) που καταργήθηκε όμως το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Τώρα περνάμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει την εκπαίδευση από το παιδί. Να μιλήσουμε ανοιχτά: η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Να είναι υποχρεωτική χωρίς κύρωση; Θέλουμε ή δεν θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας; Είναι δυνατό να μη θέλει γονιός να κάνει self test στα παιδιά;», αναρωτήθηκε η υπουργός.