«Τα στοιχεία δείχνουν ταχύτερη ανάκαμψη από τις προβλέψεις ενώ και η ανάπτυξη πάει καλά καθώς υπάρχει αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής υπουργός ΟικονομικώνΘόδωρος Σκυλακάκης.

Ειδικότερα, ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί κάποιο επιπλέον μέρισμα, ενώ είπε πως η Ελλάδα θα ξεπληρώσει άμεσα το χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως τα αποθεματικά ανέρχονται στα 39 με 40 δισεκατομμύρια, ενώ εκτίμησε ότι το 2022 η χώρα θα βγει από την ενισχυμένη εποπτεία.

Τέλος, είπε πως ο τουρισμός κρύβει μια μεγάλη δυναμική, ενώ ανέφερε πως αναμένει καταρράκτη επενδύσεων που θα πάει την ελληνική οικονομία στην επόμενη φάση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: «Τα στοιχεία δείχνουν μια ταχύτερη ανάκαμψη απ’ αυτή που προβλέπαμε. Δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν και στοιχεία ανάπτυξης εκτός από την ανάκαμψη γιατί έχουμε μια αύξηση κατά 18% των επενδύσεων και κατά 9% των εξαγωγών που ούτως ή άλλως είχανε πάει καλά στη διάρκεια του ’20. Συνεπώς είναι μια ανάκαμψη που έχει και κάποια πρώτα στοιχεία ανάπτυξης κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Για το αν υπάρχει φόβος για το τελευταίο τρίμηνο

«Στο τελευταίο τρίμηνο η πανδημία επηρεάζει λιγότερο με βάση τα στοιχεία μας από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αυτό που ασφαλώς θα επηρεάσει είναι η αύξηση των διεθνών τιμών γιατί όταν αυξάνονται οι διεθνείς τιμές επειδή είμαστε μια χώρα εισαγωγική στα καύσιμα, έχουμε μείωση του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή δεν είναι πολύ μεγάλη και θα αντισταθμιστεί από την ανάκαμψη σε σχέση με πέρσι αλλά είναι μια εξέλιξη υπαρκτή».

Εκτιμάτε ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει με βάση την τελευταία αναθεωρημένη άποψη του πρωθυπουργού;

«Όχι θα πάει καλυτέρα, 6,9 είναι η τελευταία».

Αυτό το «καλύτερα» σημαίνει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο και επιπλέον παροχές ;

«Όχι. Το τι θα γίνει το ’22 είναι μια επόμενη χρονιά. Σημαίνει καλύτερη βάση και ίσως κάποιο μεταφερόμενο ποσοστό αλλά το τι θα σημαίνει αυτό δημοσιονομικά θα δούμε τα τελικά στοιχεία και θα το κρίνουμε. Δεν θέλω να είμαστε βιαστικοί, ακόμη δεν τον είδαμε».

Για το 2021 μας λέτε ότι δώσαμε, δώσαμε;

«Αυτό είναι προφανές! Είμαστε 7 Δεκεμβρίου, τελείωσε ο χρόνος».

Για τη σφιχτή στάση του Eurogroup

«Το Eurogroup αφορά τους λεγόμενους σφιχτούς οι οποίοι επειδή είναι τα δικά τους χρήματα είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια πραγματικότητα ότι η πανδημία ακόμη δεν έχει τελειώσει, θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση θα έχουμε κάποιου είδους στόχους το ’23 αλλά σας θυμίζω ότι το Eurogroup είχε αποφασίσει ότι το 2023 είναι μια χρονιά με αστερίσκο συνεπώς είναι πιθανότερο να πάμε σε στόχους με κάποια κατανόηση της πραγματικότητας. Θα το δούμε όμως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για το ‘23 γιατί έχουμε και τη συζήτηση για το καινούργιο σύστημα. Μπορεί το καινούριο σύστημα να εμπεριέχει την ευελιξία αυτή και είναι ίσως πιθανότερο να πάμε σε κάτι τέτοιο από ότι να έχουμε μια ακόμη χρονιά χωρίς να ισχύει η ρήτρα, με τη ρήτρα της γενικής διαφυγής».

Για το πρωτογενές πλεόνασμα 2%

«Αυτή είναι η συζήτηση αν θα έχουμε 2% ή θα έχουμε κάτι χαμηλότερο, να έχουμε όμως υπόψη μας ότι εμείς έχουμε και τις αγορές, θελουμε να βγούμε σε επενδυτική βαθμίδα συνεπώς αναγκαστικά, άσχετα με το τι λεει το ΔΝΤ ή τι λεει το Eurogroup, θα πρέπει να έχουμε και τα δημοσιονομικά που να μας κάνουν αξιόπιστους στις αγορές. Έχουμε δύο ελεγκτές αντί για έναν».

Ερωτηθείς πόσα χρήματα χρωστάμε στο ΔΝΤ

«Λίγα πράγματα και θα τελειώσουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Έχουμε προγραμματίσει κάποια πράγματα θα τα πει ο υπουργός Οικονομικών όταν θα είναι η ώρα. Αλλά για μένα αυτό ενώ είναι θετικό δεν αλλάζει την πραγματικότητα του χρέους κατά ένα μείζονα τρόπο γιατί η πραγματικότητα του χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 2-3 δις που χρωστάμε».

Για να ξεπληρώσουμε το ΔΝΤ θα ξαναβγούμε στις αγορές;

«Ναι αλλά έχουμε και πολύ σημαντικά διαθέσιμα. Δηλαδή δεν εχουμε ανάγκη να βγούμε στις αγορές ειδικά για το ΔΝΤ, θα βγούμε όπως είναι προγραμματισμένο».

Για τα αποθεματικά

«Τα αποθεματικά είναι 39 με 40 δις».

Για αν το 2022 θα είναι μια χρονιά πίεσης για τα ελληνικά επιτόκια

«Όχι δεν πιστεύω κάτι τέτοιο γιατί θα έχουμε πολύ θετικά νέα από την ανάπτυξη και πολύ θετικά νέα από την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Αυτό που μπορεί να μας πιέσει, όχι μόνο εμας όλες τις χώρες με υψηλό χρέος, είναι αν έχουμε ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού από ότι υπολογίζει η ΕΚΤ».

Ερωτηθείς πότε θα βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία

«Στον επόμενο χρόνο ελπίζουμε και πιστεύουμε. Θα έχουμε ευελιξίες λίγο περισσότερο στην καθημερινότητά μας στη διαχείριση των θεσμών αλλά όχι στα δημοσιονομικά. Θα γίνουμε ένα κράτος που θα είναι σε ένα επόμενο επίπεδο εποπτείας μικρότερου επιπέδου που είναι και κάποιες άλλες χώρες αλλά θα έχουμε μπροστά μας την επενδυτική βαθμίδα την οποία πρέπει να κατακτήσουμε αμέσως μετά για να μην εξαρτόμαστε από την ΕΚΤ και ειδικούς κανόνες και να έχουμε πλήρη πρόσβαση».

Για τον τουρισμό 

«Του χρόνου ελπίζουμε ότι θα μας δώσει και ανάπτυξη ο τουρισμός δηλαδή ότι θα πάμε σε ακόμη υψηλότερα νούμερα. Εμείς έχουμε βάλει τον πήχη για το ‘22 στο 80% του ’19, αν με ρωτάτε το προσωπικό μου ένστικτο πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα από αυτό. Η δική μου αίσθηση είναι ότι ο τουρισμός κρύβει μια πολύ μεγάλη δυναμική γιατί οι πολίτες του κόσμου με την αίσθηση ότι λήγει η πανδημία έχουν μια ανάγκη να ξεφύγουν από όλη αυτή τη μαύρη περίοδο που περάσαμε, την μελαγχολική».

Για το τι περιμένουμε για τη νέα χρονιά

«Για μένα το καλύτερο νέο που περιμένουμε είναι μια μεγάλη αύξηση, ένας καταρράκτης επενδύσεων που να έρθει και να μας πάει στην επόμενη φάση της ελληνικής οικονομίας, μια φάση που δεν θα εχει προηγούμενο στην τελευταία εικοσαετία. Γιατί μιλάμε για πάρα πολλές επενδύσεις που είναι ώριμες και έτοιμες να ξεκινήσουν και αυτό είναι το κλειδί της κυβερνητικής πολιτικής, οι μεγάλες επενδύσεις. Το κλειδί για μια οικονομία που έχει ένα τεράστιο επενδυτικό κενό είναι οι επενδύσεις, αυτές φέρνουν καλούς μισθούς, φέρνουν μείωση της ανεργίας και ξαναδημιουργούν παραγωγική βάση γιατί η χώρα επί 10 χρόνια συρρικνωνόταν από πλευράς παραγωγικής βάσης».