Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Δημήτρης Καιρίδης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Καιρίδης επεσήμανε ότι «Είναι ελπιδοφόρο και θετικό ότι ο κόσμος σηκώνεται από τον καναπέ και συμμετέχει σε μια δημοκρατική διαδικασία. Αυτό είναι δύναμη για τη δημοκρατία ιδίως σε μια εσωκομματική διαδικασία ενός μικρότερου κόμματος την ώρα που έχουμε μεγάλη αποχή στην Ευρώπη από τις εθνικές εκλογές. Το γεγονός ότι χθες κοντά 300 χιλιάδες συμπολίτες μας πήγαν να ψηφίσουν περιμένανε στην ουρά και πληρώσανε μάλιστα για να συμμετέχουν δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον, και αυτό είναι θετικό για τη δημοκρατία μας συνολικά. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μια ζήτηση σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο του πολιτικού φάσματος, υπάρχει ζήτηση ανικανοποίητη απ’ ότι φαίνεται που στέλνει μηνύματα και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ και στις δύο παρατάξεις τις εκατέρωθεν και στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ».

Και συμπλήρωσε πως «Στέλνει μήνυμα κατεξοχήν στο ΣΥΡΙΖΑ για μια αξιόπιστη κεντροαριστερή αντιπολίτευση την οποία αυτοί οι 300 χιλιαδες την αναζητούν και δεν την βρίσκουν αλλού και σε εμάς ότι υπάρχουν διεργασίες στην αντιπολίτευση και ότι η πολιτική μας κυριαρχία η οποία είναι δεδομένη τα τελευταία χρόνια, δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση. Υπάρχουν διεργασίες στην αντιπολίτευση, φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που ψάχνει και θέλει εναλλακτικές. Αυτό είναι υγεία για τη δημοκρατία, εγώ πιστεύω στις εναλλαγές και πιστεύω ότι οι καλές κυβερνήσεις χρειάζονται και καλές αντιπολιτεύσεις».

Εν συνεχεία, σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία ο κ. Καιρίδης τόνισε πως «Η πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν με την οποία κυβέρνησε και πορεύτηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια χωρίς αντίπαλο έχει τελειώσει. Για πρώτη φορά αμφισβητείται και αμφισβητείται τόσο ανοιχτά, το αν θα υπάρξει διαδοχή είναι κάτι πολύ ανοιχτό, προϋποθέτει ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές οι οποίες δεν είναι καθόλου δεδομένες, ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι και στο παρελθόν δεν διστάζει να προχωράει και σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις».

Και συμπλήρωσε πως «Αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι κάτι πρωτοφανές και είναι ο συνδυασμός δύο διαφορετικών δυναμικών, από τη μια έχεις τη διεθνή δυναμική της ανόδου των τιμών και του πληθωρισμού και από την άλλη μια πολιτική στο εσωτερικό της Τουρκίας η οποία αντί να συνάδει προς αυτό σφίγγοντας τα λουριά για να ελέγξει τον πληθωρισμό, πάει στην αντίθετη κατεύθυνση δημιουργώντας αυτή την κατάρρευση στην τουρκική λίρα την ώρα που όλες οι αναδυόμενες οικονομίες όπως και η τουρκική, πιέζονται για μια σειρά από λόγους και η Τουρκία κάνει τα ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που πρέπει να κάνει. Έχει μπει σε μια οικονομική παράνοια προερχόμενη από το προεδρικό μέγαρο και προσωπικά από τον ίδιο τον Ερντογάν».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον Ερντογάν, ο κ. Καιρίδης απάντησε πως «Νομίζω ναι και αυτό το λένε οι περισσότεροι των αναλυτών. Ο Ερντογάν έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι είναι σκληρό καρύδι, είναι εκεί 27 χρόνια δεν είναι τυχαίο».

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Καιρίδης υποστήριξε ότι «Εδώ υπάρχει μια μεγάλη υποκρισία πολλών Ευρωπαίων οι οποίο από τη μια είναι δικαιωματιστές και από την άλλη δεν θέλουν την αλληλεγγύη και την ισοκατανομή του προσφυγικού βάρους. Είναι δικαιωματιστές εκ του μακρόθεν και θέλουν οι χώρες της πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να είναι οι μόνες που θα σηκώσουν το βάρος».

Και συμπλήρωσε πως «Υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι κάνουμε push backs, τα οποία έχει διαψεύσει η ελληνική κυβέρνηση και έχει επίσης αποκαλύψει και διάφορους οι οποίοι διανέμουν τέτοιου τύπου ειδήσεις καμιά φορά και μέσω του τουρκικού καθεστώτος. Μπορεί να είμαστε ανθρωπιστές αλλά δεν είμαστε αφελείς, εδώ παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι. Η Ευρώπη των 27, η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων με τα 20 δις ΑΕΠ βεβαίως και πρέπει και μπορεί να δώσει προστασία στους πρόσφυγες που τη χρήζουν, που είναι πρόσφυγες και πρέπει να το κάνει αυτό και σε αυτά έχει πιέσει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία η οποία θα υποστεί όλη αυτή την πίεση και για αυτό προσπαθούμε να ευρωπαϊκό επίπεδο και εκεί έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη