Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στις προοπτικές της δίνει μια από τις πιο θρυλικές επενδυτικές μορφές, ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax, Prem Watsa. Σε συζήτησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα «Reinventing Greece through Ιnvestments in Ιnnovation», ο κ. Watsa δήλωσε φαν της Ελλάδας, εξήρε την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία, κάνοντας λόγο για εντυπωσιακό μετασχηματισμό της.

«Το ιδεόγραμμα της κρίσης και της ευκαιρίας είναι το ίδιο. Το είδαμε να συμβαίνει στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία. Η κυβέρνηση κάνει πραγματικές τομές, που έχουν αλλάξει το επενδυτικό κλίμα και προσελκύει ξένα κεφάλαια. Πλέον υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στη χώρα και παρατηρούμε πως έχει αλλάξει η νοοτροπία στην Ελλάδα. Η χώρα έχει τεράστιες προοπτικές και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να δούμε έκρηξη των επενδύσεων».

Ο επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου σημείωσε εξάλλου: «Η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία μιας μεταμόρφωσης, είμαι μεγάλος υποστηρικτής της Ελλάδας και πιστεύω πως θα δούμε την οικονομική ανάπτυξή της να συνεχίζεται και να φτάνει και το 8%», προσθέτοντας ότι «από όλες τις χώρες της Ευρώπης, η ευκαιρία βρίσκεται στην Ελλάδα.

Τονίζοντας ότι μια χώρα φιλική σε επενδύσεις, θα προσελκύσει επενδύσεις, είπε: «H ελληνική κυβέρνηση το κάνει αυτό… Στην Ελλάδα πραγματοποιείται το αδύνατο. Τα δεδομένα είναι τόσο καλά και οι περισσότεροι δεν το βλέπουν αυτό αλλά θα το δουν τελικά», ανέφερε ο κ. Watsa, δίνοντας τα εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Απευθυνόμενους στους επενδυτές στο εξωτερικό, τόνισε «τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα», ενώ αναφερόμενος στο brain drain, υπογράμμισε πως «υπάρχουν καλές και ακριβοπληρωμένες δουλειές στην Ελλάδα».

Επενδυτική προβλεψιμότητα

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του, απευθύνοντας προσκλητήριο στους 6.000 Έλληνες του εξωτερικού, που παρακολουθούν διαδικτυακά στο συνέδριο του ΣΕΒ, περιέγραψε το προφίλ μιας χώρας πόλου-έλξης για τους επενδυτές, η οποία βάζει πλέον «τικ» σε όλα τα κουτάκια που ψάχνουν εργαζόμενοι και οι επενδυτές.

Συνομιλώντας, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, με τον CEO του επενδυτικού κολοσσού Fairfax, ο κ. Μητσοτάκης σκιαγράφησε το προφίλ της Ελλάδας ως μιας χώρας με «μακροπρόθεσμη προβλεψιμότητα για τις συνθήκες διαβίωσης και επιχειρηματικής δραστηριοποίησης».

«Δουλειά μας είναι να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, δρούμε σαν καταλύτες, και αισθανόμαστε τυχεροί για τους ανθρώπους εκτός Ελλάδας που συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του: «έχουμε τολμηρές φιλοδοξίες» είπε ο ίδιος, αναφερόμενος κυρίως στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση.

«Το σημαντικό για τους επενδυτές είναι να έχουν μακροπρόθεσμη προβλεψιμότητα για τις συνθήκες διαβίωσης και επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην Ελλάδα. Εργαζόμαστε ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι αγορές μπορούν να είναι αξιοκρατικές αρκεί να δουλεύει ο ανταγωνισμός», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για το μοντέλο της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια αλλαγή στο μοντέλο της χώρας Για μια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Να γίνει η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ψηφιακή οικονομία. Έχουμε υψηλές προσδοκίες και είμαστε σε καλό σημείο για τις εκπληρώσουμε».

Μητσοτάκης: Ελάτε να δουλέψετε στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, ο Πρωθυπουργός ίδιος έκανε λόγο για ένα δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας, με υψηλές αποτιμήσεις, που αναπτύσσει μια δομημένη startup κουλτούρα. «Υπήρξε τα τελευταία πέντε χρόνια μια έκρηξη επιχειρηματικότητας. Μια πραγματική αίσθηση κουλτούρας νεοφυών επιχειρήσεων. Η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.

«Δίνουμε φορολογικά κίνητρα σε όσους θέλουν να έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα, μειώνουμε τις εισφορές για τους μισθωτούς. Δημιουργούμε ένα απόλυτα σταθερό και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Διαθέτουμε τις απαραίτητες υποδομές. Διαθέτουμε σημαντικά επίπεδα συνδεσιμότητας, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την παραγωγικότητα. Απαραίτητο στοιχείο για τους επενδυτές είναι και η ασφάλεια -είμαστε μια απόλυτα ασφαλής χώρα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος δε στη γενιά του brain drain τόνισε: «Υπάρχουν καλές και καλά αμειβόμενες δουλειές διαθέσιμες στην Ελλάδα. Ελάτε να δουλέψετε για μια μεγάλη πολυεθνική που έχει την έδρα της στην Ελλάδα, ελάτε να φτιάξετε τη δική σας startup στη χώρα».