Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει σταθερά προσανατολισμένο το μεγάλο ενδιαφέρον της ελληνικής διπλωματίας, καθώς γύρω από τις εξελίξεις στη «γειτονιά» μας αυτή θα περιστραφούν κυρίως οι υψηλόβαθμες επαφές του πρωθυπουργού στο Ισραήλ και στη Ρωσία. Αμέσως μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ένα διήμερο κρίσιμων διεθνών επαφών, καθώς την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ενώ την επομένη, 8 Δεκεμβρίου, θα συναντηθεί στο Σότσι, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

2534435

Κι αν η συνάντηση με τους Νίκο Αναστασιάδη και Ναφτάλι Μπένετ -τον πρωθυπουργό του Ισραήλ εδώ και πέντε μήνες- αναμένεται να επιβεβαιώσει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των τριών κρατών και τη στενή συνεργασία τους σε ζητήματα ενέργειας και ασφάλειας, η συνάντηση με τον κ. Πούτιν θα δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις, που είχαν παραμείνει ουσιαστικά παγωμένες επί μακρόν. Η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο ήταν η πρώτη Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα έπειτα από τέσσερα χρόνια και ουσιαστικά σηματοδότησε την επιστροφή στην κανονικότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που επισφράγισε η άφιξη του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, στην Αθήνα στις 24 Μαρτίου και η συμμετοχή του στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Σότσι στις 8 Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά την τριμερή Συνάντηση Κορυφής με Κύπρο και Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ


Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμάται ότι θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Τουρκία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις επικείμενες εκλογές στη Λιβύη, την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών των δύο χωρών, αλλά και τις τιμές του πετρελαίου και ιδίως του φυσικού αερίου. Καθώς το 45,85% του φυσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία και η τιμή του τους τελευταίους μήνες έχει εκτοξευθεί, η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται να διερευνήσει τρόπους μείωσης της τιμής στο προσεχές διάστημα. Πριν από τη Συνάντηση Κορυφής, ωστόσο, το έδαφος για την ουσιαστική αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων θα έχει προετοιμάσει η μεικτή διυπουργική επιτροπή των δύο χωρών, με επικεφαλής τους Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Βιτάλι Σαβέλιεφ (υπουργός Μεταφορών), αντίστοιχα, η πρώτη ύστερα από περίπου δυόμισι χρόνια.

Προχώρησαν σημαντικά 

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών την τελευταία διετία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ωριμάσει και προχωρήσει σημαντικά στα ακόλουθα θέματα:

  • Επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων, της τεχνολογίας, της ενέργειας και των τροφίμων.
  • Συμμετοχή της Enterprise Greece σε διεθνείς εκθέσεις και άλλες σχετικές εκδηλώσεις στη Ρωσία.
  • Συμμετοχή με επιχειρηματική αποστολή στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
  • Διοργάνωση επενδυτικού σεμιναρίου υψηλού επιπέδου στη Ρωσία, με συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών.
  • Δημιουργία ομάδας εργασίας μεταξύ της Enterprise Greece και του ρωσικού αντίστοιχου φορέα για την εξέταση και την αξιολόγηση ώριμων επενδυτικών έργων στην Ελλάδα.
  • Ανάπτυξη συνεργασιών των λιμένων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης με ρωσικούς λιμένες, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.
  • Εκτέλεση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού αεροπορικών δρομολογίων και σε αρκετές διαδρομές μεταξύ των δύο χωρών κατά την προσεχή θερινή περίοδο. «Αναγνωρίζουμε ότι και η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία, βέβαια, οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, με σεβασμό σε κοινές αξίες, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είναι το μήνυμα που έχει στείλει ο Κ. Μητσοτάκης στη Μόσχα, δίνοντας το βασικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι σχέσεις των δύο χωρών.