Με την έξαρση της πανδημίας να πιέζει αφόρητα το ΕΣΥ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην ανακοίνωση επιπλέον μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας του κοροναϊού και την ανακοπή του τέταταρου κύματος, δεδομένης και της εμφάνισης της ανησυχητικής μετάλλαξης όμικρον.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιβληθεί επ ουδενί καθολικό lockdown και κλείσιμο της οικονομίας, εξετάζοντας όλα εκείνα τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης του φονικού ιού.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ σε μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση, καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στην συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.

«Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο. Η απόφασή μου σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία. Και μετά τα όσα ισχύουν για τους υγειονομικούς έρχεται τώρα να συμπληρώσει την εκστρατεία πειθούς την οποία ακολουθούμε επί μήνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση. 

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην πάει σε δραστικά μέτρα τύπου Αυστρίας, με σκληρό lockdown για τους ανεμβολίαστους, αλλά να πιέσει ακόμα περισσότερο λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα προηγούμενα μέτρα που ανακοινώθηκαν έφεραν αποτέλεσμα καθώς αυξήθηκαν σημαντικά τα ραντεβού για εμβολιασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μην κινδυνεύσουν τα Χριστούγεννα, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Στο προηγούμενο διάγγελμά του άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το στίγμα ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να λάβει αυστηρά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων, έχοντας ήδη ανακοινώσει περιορισμούς που αφήνουν εκτός κλειστών χώρων τους ανεμβολίαστους, ενώ όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει ότι θα λήγει όταν περάσουν επτά μήνες για πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, που δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Τι οδήγησε στην απόφαση για το πρόστιμο των 100 ευρώ 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα ήταν εκείνα που οδήγησαν την κυβέρνηση να αποφασίσε τα νέα μέτρα, καθώς και τα στοιχεία από τα νοσοκομεία που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων από κορωνοϊό και συγκεκριμένα 9 στους 10 συμβαίνουν σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες είναι και οι περισσότεροι εμβολιασμένοι. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα

9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.

7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

Έχουν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα
 

Ειδικότερα, η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε:

1) προγραμμα κατ οικον εμβολιασμού κατάκοιτων ηλικιωμένων σε εφαρμογή από το καλοκαίρι ~19.000 έχουν εμβολιαστεί

2) προγραμμα κινητών κλιμακίων εμβολιασμού σε όλες τις δυσπρόσιτες ορεινές και νησιωτικές περιοχές

3) στενή συνεργασία με ΚΕΔΕ δημους για στοχευμένες παρεμβάσεις όπου είναι αναγκαίο

4) απαγόρευση πρόσβασης σε κλειστούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους πολίτες από το καλοκαίρι και σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού από τις αρχές Νοεμβρίου

5) συστηματική και διαρκής καμπάνια ενημέρωσης από τον Ιανουάριο για τους κινδύνους των μεγαλύτερων ηλικιών συν χρονική
προτεραιότητα στον εμβολιασμό από τους μεγαλύτερους προς τους μικρότερους.

6) η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που εφάρμοσε την εφαρμογή ελεγχόμενης πρόσβασης (COVID free app) σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο 2021 και η πρώτη ευρωπαϊκή που άνοιξε τη δυνατότητα αναμνηστικής δόσης σε όλους τους ενηλίκους 18+ από τον Οκτώβριο 2021

7) η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα μαζί με τη Γαλλία που ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική δόση είναι προϋπόθεση ολοκληρωμένου εμβολιασμού για τους 60+ μετά την πάροδο 7μηνου

8) ένταξη ιδιωτών γιατρών από τον Ιούλιο για να μπορούν να πραγματοποιούν στο ιατρείο ή στο σπίτι εμβολιασμούς

9) προγραμμα εμβολιασμού σε ειδικούς πληθυσμούς (μετανάστες Ρομά κοκ)

10) η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τη δωρεάν καθολική διάθεση self test στον πληθυσμό από την άνοιξη του 2021 διασφαλίζοντας την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και στη νεα σχολική περίοδο.