Συνταγματικά θεμιτό και δικαιολογημένο χαρακτηρίζει ο συνταγματολόγος και Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

 «Χωρίς αμφιβολία, με βάση αυτά που έχει νομολογήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους έχει γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, με βάση αυτά που έχουν νομολογήσει τα περισσότερα δικαστήρια της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η απάντησή μου είναι ότι δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας» τόνισε ο κ. Μανιτάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

 Όπως εξήγησε, η ελευθερία των πολιτών δεν θίγεται ανεπίτρεπτα και αδικαιολόγητα όταν με τον τρόπο αυτό μπορούν να σωθούν εκατοντάδες ζωές, κι ενώ οι επιστήμονες έχουν κρίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας. «Η προστασία της ζωής στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι υπέρτατο αγαθό. Δικαιολογείται η προσβολή κάποιου άλλου αγαθού, όταν πρόκειται να σωθούν οι ζωές ανθρώπων», πρόσθεσε.

 Για το πρόστιμο των 100 ευρώ

 Ο κ. Μανιτάκης ρωτήθηκε και για την κύρωση των 100 ευρώ μηνιαίως, για όσους δεν εμβολιαστούν, εξηγώντας ότι δεν είναι θέμα συνταγματολόγου ή δικαστηρίου, που καλείται να κρίνει μόνον αν το μέτρο της υποχρεωτικότητας είναι αναγκαίο και κατάλληλο. Μάλιστα σημείωσε ότι σε άλλες χώρες επιβάλλονται πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα για όσους δεν εμβολιάζονται, καθώς στόχος είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

 Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα μέτρα και τη στρατηγική της πειθούς, για να οδηγήσει τους πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα. Απέφυγε δε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όταν η αντιπολίτευση τον ζητούσε, ήδη από τον Απρίλιο. Ως εκ τούτου, δεν κρίνει προβληματική την απόφαση, όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα, έχουμε φτάσει σε ακραία όρια και το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο από τους ειδικούς για την αύξηση του ποσοστού ανοσίας.