Με κόντρες αντεγκλήσεις και την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου Αλέξανδρου Σκαναβή, ξεκίνησε τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τυχόν πολιτικές ευθύνες στη διαφημιστική δαπάνη για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις.

Ο Α. Σκαναβής στα ερωτήματα των μελών της επιτροπής απάντησε πως η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, θεωρείτε επιτυχημένη και απαραίτητη, δεδομένης της έκτακτης κατάστασης, ενώ ανέφερε πως δεν γνωρίζει τα αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία δόθηκαν χρήματα σε ΜΜΕ, καθώς αφορά στη σύμβαση μεταξύ του δημοσίου και της διαφημιστικής εταιρίας. Εκτίμησε ωστόσο, πως σε τέτοιες περιπτώσεις λαμβάνονται υπόψη η κυκλοφορία της εφημερίδας, η επισκεψιμότητα των ιστότοπων και η τηλεθέαση ενός τηλεοπτικού σταθμού στη «ζώνη» π.χ. υψηλής θεαματικότητας.

Ο κ. Σκαναβής επεσήμανε πως δεν υπήρξε χρηματοδότηση, ούτε επιχορήγηση και σημείωσε πως είναι σύνηθες να υπάρχουν «παράπονα» από ορισμένα μέσα για το ποσό που έλαβαν. Επίσης τόνισε στις απαντήσεις του, πως σε μια καμπάνια δεν μπορούν όλα τα μέσα ενημέρωσης μιας χώρας να λάβουν χρήματα.

Μάλιστα απάντησε χαρακτηριστικά «Καλώς έγινε, σαφέστατα όταν υπάρχει κρίση κάποιος πρέπει να ενεργεί γρήγορα και καλώς έγιναν όλα αυτά. Δεν είδα κάτι που δημιούργησε πρόβλημα, μάλλον συντέλεσε στο να βοηθηθεί η κατάσταση στα ζητήματα αυτά», είπε ο μάρτυρας, που αρκετές φορές διαφώνησε και ήρθε σε αντιπαράθεση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις απαντήσεις που έδινε σχετικά με τα κριτήρια που δόθηκαν τα χρήματα.

Αμφισβήτησαν την καταλληλότητά του ως μάρτυρα 

«Κάνει τον Κινέζο», ήταν το σχόλιο από την Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ ο Μάριος Κάτσης αμφισβήτησε την καταλληλόλητά του ως μάρτυρα, γεγονός που τον εξόργισε, απειλώντας να αποχωρήσει.

Μετά από περίπου 3,5 ώρες που διήρκεσε η κατάθεση του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου Αλέξανδρου Σκαναβή, η εργασίες της Εξεταστικής θα συνεχιστούν αύριο στις 12.00 με την κατάθεση της προέδρου της ΕΣΗΕΑ Μαρίας Αντωνιάδου.

Το πρωί με παρέμβαση του στην Ολομέλεια ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΜέΡΑ 25 από την εξεταστική επιτροπή. Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ΝΔ επιλέγει να καλέσει για μάρτυρες εκείνους που αν πουν την αλήθεια θα χάσουν τη δουλειά τους, π.χ. οι δημοσιογράφοι, ο ΣΥΡΙΖΑ να φωνάξει πολιτικούς, ενώ "εμείς είπαμε να κληθούν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ".

«Εμείς αποχωρούμε από την εξεταστική. Δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτήν τη θεσμική κοινοβουλευτική ομερτά για τους ολιγάρχες», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Από την άλλη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μέλη της επιτροπής που μετέχουν στην εξεταστική με δήλωσή τους κατηγορούν την πλειοψηφία για συγκάλυψη.

Τι δήλωσαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

«Αποκαλυπτική η πρεμιέρα της εξεταστικής επιτροπής, όπου για πρώτη φορά εξετάστηκαν μάρτυρες χωρίς προηγουμένως να έχουν δοθεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που ζήτησε σύσσωμη η Αντιπολίτευση . Άλλη μία μεθόδευση της πλειοψηφίας που καταδεικνύει τον πανικό της και τα πραγματικά της κίνητρα για συγκάλυψη.

Όσο και να προσπάθησε-λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, η αλήθεια είναι αμείλικτη.

Ατράνταχτη απόδειξη των όσων καταγγείλαμε χθες για την ν-τροπολογία, η σημερινή ομολογία Οικονόμου ότι «η ρύθμιση καταλαμβάνει εκκρεμείς καταβολές».

Εάν πράγματι η διάταξη στην χθεσινή τροπολογία που κατέθεσε η Ν.Δ. έρχεται όπως ισχυρίζεται ο κ. Οικονόμου, να βελτιώσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τις διαφημιστικές καμπάνιες και να κάνει πιο ταχείς κι διαφανείς τις διαδικασίες ανάθεσης και πληρωμής το ερώτημα είναι: για ποιον λόγο δεν ακολουθήθηκε στις μέχρι τώρα αναθέσεις αλλά έδιναν ό,τι θέλουν και όπως θέλουν ; Ομολογούν δηλαδή ότι στην λίστα Πέτσα ο τρόπος που μοίρασαν τα χρήματα ήταν και νομικά εσφαλμένος και αδιαφανής, όπως άλλωστε συνηθίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τώρα «πατεντάρουν» την λίστα Πέτσα για πάσα χρήση και κατάχρηση. Καλούμε λοιπόν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μην επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα γιατί εκθέτει περαιτέρω τους εντολείς του» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.