«Παρακολουθούμε την παραλλαγή Όμικρον, αναμένουμε τι θα πει η επιστημονική κοινότητα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Είπε πως το θέμα της μάσκας θα αξιολογηθεί ενώ για την τηλεργασία στο δημόσιο ανέφερε πως είναι 20%.

Τόνισε πως είναι άλλο η ελεγχόμενη τηλεργασία η οποία παρακολουθείται και άλλο η τηλεργασία εξ ανάγκης στην οποία αποδέχεσαι την όποια δυσλειτουργία.

Ακόμα, επισήμανε πως το 85% των ανθρώπων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και το 95% εκείνων που καταλήγουν είναι ΜΗ εμβολιασμένοι, σημειώνοντας ότι πρέπει να πιέσουμε και να εξηγήσουμε τον τεράστιο κίνδυνο που αναλαμβάνουν όσοι δεν εμβολιάζονται.

Αναφορικά με το σύστημα υγείας, είπε πως σε κάποιες περιοχές πιέζεται ασφυκτικά και σε κάποιες άλλες λιγότερο.

«Αρκετοί έχουν εμβολιαστεί μετά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν γίνει νέο lockdown», δήλωσε.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για όσους έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες.

Σημείωσε πως τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να κάνουν ελέγχους και στις εκκλησίες.

Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι γκρινιάζει για τις εκκλησίες ενώ δεν κάνει κουβέντα για άλλους συγχρωτισμούς όπως στις πορείες.

Τέλος, δήλωσε πως για να υπάρξει ένα πλήρες πλαίσιο τηλεργασίας πρέπει να βγει διάταγμα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Την παρακολουθούμε την Όμικρον, περιμένουμε να δούμε πως θα αξιολογηθεί από την επιστημονική κοινότητα ευρύτερα. Πρέπει να περιμένουμε λίγο για να έχουμε ασφαλή κρίση για την Όμικρον».

Αναφορικά με τη χρήση της μάσκας παντού και το μέτρο της τηλεργασίας, ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Το θέμα με τις μάσκες είναι ένα από τα πράγματα που θα αξιολογηθεί και επειδή στο τέλος αυτής της εβδομάδος πρόκειται να ξαναδούμε το πως έχει πάει η πορεία και να δούμε πως λειτούργησαν τα μέτρα που πήραμε πριν από 8 μέρες νομίζω ότι εκεί θα εκτιμηθούν και διάφορα άλλα δεδομένα ανάμεσα στα οποία υποθέτω ότι μπορεί να αξιολογηθεί και αυτή η πρόταση. Όσον αφορά την τηλεργασία, η τηλεργασία στο δημόσιο είναι ήδη 20%. Η έκτακτη επιδημιολογική τηλεργασία που είχαμε κάνει τότε που είχε φτάσει σε πολύ μεγάλα ποσοστά να ξέρετε ότι δημιουργεί πολύ μεγάλη αναστάτωση στη λειτουργία του δημοσίου και των υπηρεσιών. Είναι άλλο να έχεις μια ελεγχόμενη τηλεργασία η οποία είναι αρμονικά ενταγμένη μέσα στις υπηρεσιακές ανάγκες και την παρακολουθείς και είναι άλλο να έχεις μια τηλεργασία η οποία είναι εξ ανάγκης και αποδέχεσαι τη δυσλειτουργία».

«Να επιμείνουμε στο εμβόλιο είναι η δική μου θέση. 85%των ανθρώπων που βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.95% των ανθρώπων που καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι, το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε από αυτό ειναι ότι πρέπει να επιμείνουμε και να εξηγήσουμε και να ξαναεξηγήσουμε τον τεράστιο κίνδυνο που αναλαμβάνουν ανθρωποι που δεν εμβολιάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τον τελευταίο μήνα έχουμε μισό εκατομμύριο καινούργιους εμβολιασμένους με πρώτο εμβολιασμό, αυτή είναι η στρατηγική στην οποία πρέπει να επιμείνουμε. Αυτό το οποίο σε μεγάλο βαθμό κάνει επιφυλακτικούς συμπολίτες μας να αλλάζουν τη θέση τους είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το 4ο κύμα και τώρα επαναξιολογούν τη στάση τους αυτή καθώς βλέπουν το 4ο κύμα. Δεν θα το σκεφτόντουσαν τον Αύγουστο που δεν υπήρχε το 4ο κύμα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πράγματι πιέζεται το σύστημα υγείας βεβαίως η αλήθεια είναι ότι το σύστημα υγείας δεν πιέζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιοχές, σε κάποιες περιοχές πιέζεται περισσότερο σε άλλες λιγότερο αλλά σε όλες τις περιοχές κάνει ενέργειες το υπουργείο Υγείας προκειμένου πάντοτε οι ασθενείς να έχουν την προσήκουσα νοσηλεία», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς αν είχε γίνει κάποιο λάθος στη συζήτηση για τον εμβολιασμό και δεν πείστηκαν οι ανεμβολίαστοι, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Δεν έγινε απολύτως τίποτα λάθος. Η πολιτική μας είναι μια πολιτική η οποία επιμένει να αναδεικνύει την ατομική ευθύνη, τα πλεονεκτήματα του εμβολίου, τα στατιστικά δεδομένα του εμβολίου και ουσιαστικά να λεει σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι κάνουν σταθμίσεις αυτή τη στιγμή ''έχω υψηλές πιθανότητες να νοσήσω ή χαμηλές; Εάν νοσήσω θα νοσήσω βαριά ή μήπως εγώ δεν νοσώ βαριά;''».

ΔΗΜ.: Άρα λέτε ότι το γεγονός ότι έχετε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνετε lockdown έχει οδηγήσει κάποιους να πάνε να εμβολιαστούν;

«Ακριβώς», απάντησε ο υπουργός.

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, επισήμανε: «Εξακολουθώ να μην την αποκλείω για αυτούς οι οποίοι παρέχουν front office υπηρεσίες και έρχονται σε επαφή μεγαλύτερη και συγχρωτισμό μεγαλύτερο με τους πολίτες. Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση την αποκλείει, είπε ''επί του παρόντος''. Η κυβέρνηση πάντα μιλάει επί του παρόντος. ...Η υποχρεωτικότητα είναι ένα από τα μέτρα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι».

Αναφορικά με τους ελέγχους των πιστοποιητικών στις εκκλησίες, δήλωσε: «Εγώ θεωρώ ότι οι κανόνες εφαρμόζονται ομοιόμορφα για όλους και ομοιόμορφα εποπτεύονται για όλους. Από τη στιγμή που υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει και για τις εκκλησίες οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές πρέπει να κάνουν έλεγχο και για την τήρησή του και στις εκκλησίες. Αλλά βλέπω τεράστια έμφαση από ορισμένες πλευρές του πολιτικού συστήματος κυρίως από την Αριστερά για το θέμα της εκκλησίας, για άλλους συγχρωτισμούς δεν ακούω τέτοια ευαισθησία όπως τις πορείες. Επισημαίνω το στοχευμένο ιδεοληπτικό και προκατειλημμένο το οποίο δεν το κάνει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει μια ενιαία προσέγγιση στα θέματα αυτά, βάζει το κανονιστικό πλαίσιο, εποπτεύει, δειγματοληπτικά προφανώς, το κανονιστικό πλαίσιο που έχει βάλει δεν έρχεται και λεει εγώ από το κανονιστικό πλαίσιο ή από τον έλεγχό του εξαιρώ το Α ή το Β. Αναρωτιέμαι όλοι αυτοί που μας λένε για την εκκλησία και για την αστυνομία γιατί δεν μας έχουν πει τίποτε για τις πορείες, γιατί δεν μας έχουν πει τίποτε ενδεχομένως για άλλα σημεία παραδείγματος χάρη που μπορεί να υπάρχει συγχρωτισμός όπως τα σχολεία».

Αναφορικά με την τηλεργασία στο δημόσιο, σημείωσε: «Για να υπάρξει ένα πλήρες σύστημα τηλεργασίας όπως αυτό που έχουμε νομοθετήσει και το οποίο εργαζόμαστε να φτιάξουμε για να το ολοκληρώσουμε υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Πρέπει να έχει βγει ένα προεδρικό διάταγμα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, εργαζόμαστε για αυτό. Άρα αυτά δικαιολογούνται μεν εξαιτίας των εκτάκτων συνθηκών όπως και δικαιολογηθήκαν πάρα πολλές παρεκκλίσεις από βασικά δικαιώματα εξαιτίας της πανδημίας. Λέω ότι χρειάζεται μια υπουργική απόφαση η οποία να ορίζει τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της τηλεργασίας ενιαία, χρειάζονται αποφάσεις που να ορίζουν τα θέματα των εξοπλισμών, χρειάζεται αποτελεσματικός μηχανισμός εποπτείας της τηλεργασίας από την κεντρική υπηρεσία άρα έχει δουλειά αυτό για να γίνει όπως πρέπει. Εγώ δεν είπα ότι δεν δουλεύανε οι άνθρωποι αλλά για να γίνει όπως πρέπει έχει ορισμένα προαπαιτούμενα για τα οποία δουλεύουμε».