Με προσοχή και προβληματισμό παρακολουθούν στην κυβέρνηση τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «όμικρον» - ή μετάλλαξη της Μποτσουάνα, όπως αρχικά είχε ονομαστεί.

Στο ερώτημα αν υπάρχει plan b για την αντιμετώπιση της έξαρσης κρουσμάτων και θανάτων, στο Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν κατηγορηματικά ένα νέο, οριζόντιο lockdown και «δείχνουν» προς την κατεύθυνση της τήρησης των ήδη υφιστάμενων μέτρων.

«Το plan b είναι ίδιο με το plan a. Το plan b είναι το εμβόλιο. Περίπου 550.000 πολίτες επέλεξαν να κάνουν την πρώτη δόση τον τελευταίο μήνα και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πολίτες (το 65% των πλήρως εμβολιασμένων που έχουν κλείσει το εξάμηνο) έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση», τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος (στην Καθημερινή).

Ο δε Γιάννης Οικονόμου διέψευσε για μία ακόμα φορά τις φήμες περί lockdown, λέγοντας:

«Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει. Τα Χριστούγεννα επιβάλλουν τη μέγιστη υπευθυνότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά και την τάχιστη επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ποια είναι, λοιπόν, τα «όπλα» της Πολιτείας το προσεχές διάστημα απέναντι στην έξαρση του τέταρτου κύματος της πανδημίας;

Πρώτον, η διαρκής προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη, όσο και με την τρίτη, τη λεγόμενη αναμνηστική δόση. «Εστιάζουμε πολύ στο αναμνηστικό εμβόλιο. Το έχουμε καταστήσει σχεδόν υποχρεωτικό για όλους άνω των 60 ετών. Το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73%. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80%», δήλωσε τις προάλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Washington Post.

Δεύτερον, η στοχευμένη ενίσχυση του ΕΣΥ με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς, που έχει ήδη ξεκινήσει.

Τρίτον, η αξιοποίηση των φαρμάκων βασισμένων στα μονοκλωνικά αντισώματα. Η Ελλάδα πέτυχε να είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που χορηγεί μονοκλωνικά φάρμακα, μετά την οριστική αδειοδότησή τους από όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα, μόνο εντός ορισμένων νοσοκομείων και σε περιπτώσεις που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Τέταρτον, με εντατικούς ελέγχους από την ΕΛΑΣ, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν, με έμφαση τους ανεμβολίαστους, αλλά και εκείνους τους τομείς και τους κλάδους επιχειρήσεων που παρατηρούνται τακτικά παραβατικές συμπεριφορές, ως προς την τήρηση των μέτρων αυτών.

Το πέμπτο «όπλο» παραμένει προς το παρόν στο συρτάρι της κυβέρνησης. Δεν είναι άλλο από ένα νέο «πακέτο» πρόσθετων μέτρων, που θα αφορούν όμως τους ανεμβολίαστους και μόνο, όπως π.χ. η απαγόρευση εισόδου τους και σε άλλους κλειστούς χώρους ή η υποχρέωση διενέργειας και επίδειξης αρνητικού μοριακού τεστ για την είσοδό τους σε άλλους χώρους, πέραν όσων ήδη έχουν θεσμοθετηθεί και εφαρμόζονται ή ακόμα και η αύξηση των υποχρεωτικών rapid tests την εβδομάδα από δύο σε τρία.