Συνεχίζει δίχως τέλος την επιθετική της ρητορική η Τουρκία προς τη χώρα μας, αλλά και τις ενέργειες που αμφισβητούν την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα.

Όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν ψάχνει τρόπο να εξαγάγει την κρίση στην οποία έχει περιέλθει μετά την ουσιαστική οικονομική κατάρρευση της χώρα του. Κάνοντας το μαύρο – άσπρο, το ανακοινωθέν του συμβουλίου ασφαλείας της Τουρκίας κατηγορεί την Ελλάδα για επιμονή σε επιθετική ρητορική και ενέργειες που θα επηρεάσουν αρνητικά την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais τονίζοντας πως «η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο» και ότι «η Τουρκία ασκεί πολιτική με όρους στρατιωτικής ισχύος».

Τα λεγόμενα του Έλληνα υπουργού έρχονται να επιβεβαιωθούν και από ενέργειες της Τουρκίας σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα η Άγκυρα στο πλαίσιο της Γαλάζιας Πατρίδας πρόκειται να εγκαταστήσει 5 παράκτια πανίσχυρα ραντάρ προκειμένου να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα η Τουρκία αμφισβήτησε για μια ακόμα φορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας όταν η Αθήνα δέσμευσε περιοχή ανατολικά της Ρόδου για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης από τις 30 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, λέγοντας πως αυτή είναι περιοχή δικής της δικαιοδοσίας για επιχειρήσεις και ασκήσεις αυτού του είδους.

Θέλοντας δε να «εκφοβίσει» δέσμευσε για την ίδια χρονική περίοδο με την ελληνική άσκηση 4 περιοχές απέναντι από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο για ασκήσεις με πυρά.