Τη λογική «Μισό κιλό πρόληψη, δέκα κιλά θεραπεία» υιοθετεί ο υπουργός Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, επιδιώκοντας να κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιµασία για την αντιµετώπιση των φυσικών καταστροφών ενόψει και του δύσκολου χειµώνα αλλά και της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Την ίδια ώρα, αξιοποιώντας τόσο τη διεθνή εµπειρία του όσο και το κύρος του στους ευρωπαϊκούς κύκλους, καθιστά την Ελλάδα κέντρο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα διοργάνωσε για πρώτη φορά, το ετήσιο workshop του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Πολιτικής Προστασίας, µε θέµα «∆ιδάγµατα της αντιπυρικής περιόδου 2021».

Οµιλητές στην έναρξη του workshop ήταν ο υπουργός Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, και ο Ευρωπαίος επίτροπος, Janez Lenarcic, αρµόδιος για τη ∆ιαχείριση Κρίσεων, την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μεταδόθηκε µαγνητοσκοπηµένο µήνυµα της επιτρόπου Elisa Ferreira, αρµόδιας για την Πολιτική Συνοχής και τις Μεταρρυθµίσεις. Αξίζει, µάλιστα, να σηµειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το ετήσιο workshop πραγµατοποιήθηκε εκτός Βρυξελλών, µε την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που το φιλοξενεί. Οπως προαναφέραµε, το Workshop έγινε στο πλαίσιο της ευρύτερης προετοιµασίας για την επόµενη αντιπυρική περίοδο.
Η Ελλάδα διοργάνωσε το ετήσιο Workshop του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με θέμα «Διδάγματα της αντιπυρικής περιόδου 2021»

Αφορµή γι’ αυτό αποτέλεσε η µεγάλη κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU για παροχή συνδροµής προς την Ελλάδα το καλοκαίρι στην αντιµετώπιση των πυρκαγιών. Υπενθυµίζεται ότι 11 κράτη-µέλη της Ε.Ε. απέστειλαν βοήθεια, ενώ συνολικά η Ελλάδα έλαβε συνδροµή από 23 χώρες (µέλη και µη του Μηχανισµού). Και εδώ πρέπει να επισηµανθεί ότι αρχιτέκτονας της διαµόρφωσης του Μηχανισµού ήταν ο Χρήστος Στυλιανίδης µε την ιδιότητα του Ευρωπαίου επιτρόπου ∆ιαχείρισης Κρίσεων, ενώ από πλευράς Ελλάδας σηµαντική ήταν και η συµβολή του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη.

Παρουσίες και σχεδιασμός

Ενδεικτικές της σηµασίας του workshop είναι οι σηµαντικές παρουσίες στην Αθήνα υψηλόβαθµων αξιωµατούχων από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και από την Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Στο workshop παρουσιάστηκαν από τον κ. Στυλιανίδη οι στόχοι του νέου υπουργείου, καθώς και οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού και του rescEU. Αλλωστε, ο κ. Στυλιανίδης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες συζήτησε µε τον κ. Lenarcic τη δυνατότητα υλοποίησης ενός πρωτοποριακού πιλοτικού προγράµµατος ανταλλαγής πυροσβεστών από ευρωπαϊκές χώρες και µάλιστα µε ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση.

Οι πυροσβέστες αυτοί θα φιλοξενούνται στην Ελλάδα το καλοκαίρι και θα είναι σε πλήρη ετοιµότητα για παροχή συνδροµής αν χρειαστεί. Αντίστοιχα, Ελληνες πυροσβέστες θα µπορούν να µεταβούν τον χειµώνα σε ευρωπαϊκές χώρες για να συµβάλουν στην αντιµετώπιση φυσικών καταστροφών. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αναζωογόνησης του Μηχανισµού που προωθεί η χώρα µας, η Ελλάδα θα λειτουργήσει ως κόµβος (hub) του rescEU για την Ανατολική Μεσόγειο. Το πρόγραµµα αυτό ξεκινά µε δύο αεροσκάφη, η αγορά των οποίων χρηµατοδοτείται από το rescEU.