5437261__1_
Πολιτική

Βουλή - Εξεταστική: Κατατέθηκαν οι λίστες των μαρτύρων - Πρώην υπουργοί, καναλάρχες, δημοσιογράφοι (Ονόματα)

Για λίστα Πέτσα χωρίς Πέτσα κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Πάρτι ονομάτων περιλαμβάνουν οι λίστες των μαρτύρων κατέθεσαν τα κόμματα τις αντιπολίτευσης, με πρώην και εν ενεργεία υπουργούς, καναλάρχες, δημοσιογράφους και φυσικά πρόσωπα που διοικούν εταιρίες δημοσκοπήσεων και επικοινωνίας, αλλά και ονόματα έκπληξη, κατά την σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της Εξεταστικής επιτροπής για τα κονδύλια στα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις.

Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση της πλειοψηφίας της εξεταστικής να μην περιλάβει στον τελικό κατάλογο μαρτύρων πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς καθώς απέρριψε την πρόταση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να κληθεί τόσο ο Στέλιος Πέτσας, ως υπεύθυνος υπουργός για την καμπάνια ενημέρωσης για τον κορονοϊό, όσο και άλλοι υπουργοί που σχετίζονται με την ίδια καμπάνια για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ευθέως για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, όπως ο Βασίλης Κικίλιας αλλά και ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Έντονα αντέδρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση ότι «η ΝΔ ήρθε με σκοπό να μην επιτρέψει να προσέλθουν οι υπουργό που είναι απολύτως αρμόδιοι, τονίζοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να νοθεύσει το αντικείμενο της έρευνας».

«Αδιανόητο να μην προσκληθούν πολιτικά πρόσωπα, θα ευνουχιστεί η επιτροπή» ανέφερε από το ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Καμίνης ενώ και η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, τόνισε «ότι η επιτροπή είναι πολιτικό όργανο που εξετάζει πολιτικές ευθύνες, δεν μπορούμε να ελέγχουμε ουδέτερα τα πράγματα χωρίς να εξετάζουμε τον υπεύθυνο».

Από πλευράς της η ΝΔ ανταπαντά ότι «ο κ Πέτσας έχει απαντήσει πολλές φορές για το θέμα αυτό στη Βουλή και αντιπρότεινε, να έρθει κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου που ήταν υπεύθυνος για καμπάνια».

Πόλεμος ανακοινώσεων


Τα μέλη της πλειοψηφίας της Εξεταστικής απαντώντας στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στα όσα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν:

«Προσηλωμένη στην ουσιαστική διερεύνηση του αντικειμένου της εντολής που εξέδωσε η Ολομέλεια της Βουλής, η Εξεταστική Επιτροπή ακολουθεί πιστά την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος.

Με στόχο να προστατεύσει τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποπροσανατολιστικές προθέσεις που τελικά βλάπτουν την αναζήτηση της αλήθειας, η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες που με την ιδιότητά τους μπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές που διερευνά η επιτροπή.

Ο κατάλογος των μαρτύρων εγκρίθηκε με πλειοψηφία, σε μια ανοιχτή διαδικασία που υπηρετεί με σεβασμό τα δικαιώματα της μειοψηφίας».

ΣΥΡΙΖΑ - Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με εντολή Μητσοτάκη

«Η Ν.Δ. έδειξε σήμερα το έντρομο πρόσωπο της σε ότι αφορά τις αποκαλύψεις για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Με εντολή Μητσοτάκη η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε σύσσωμη η Αντιπολίτευση, αποκλείοντας έτσι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην διαβόητη λίστα Πέτσα, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργικός ανιψιός, Γρ. Δημητριάδης.

Εξεταστική για την λίστα Πέτσα χωρίς τον…Πέτσα, σε μια καταφανή προσπάθεια της Ν.Δ. να μετατρέψει την εξεταστική σε παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας. Θέλουν να κρύψουν τους υπουργούς που εμπλέκονται με εντολή Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει κάτι πολύ επιβλαβές για την Δημοκρατία»

ΚΚΕ – Απαράδεκτη μεθόδευση για αποκρυφτούν οι πολιτικές ευθύνες

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα σε δήλωση της αναφέρει πως «Η απόφαση της ΝΔ να αποκλείσει από τη λίστα των μαρτύρων της εξεταστικής επιτροπής όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, αποτελεί απαράδεκτη μεθόδευση προκειμένου να αποκρυφτούν οι πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.

Επιβεβαιώνουν, όμως, και την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι δυνατότητες αυτού του είδους των επιτροπών είναι περιορισμένες, γιατί καθορίζονται από τον εκάστοτε πολιτικό συσχετισμό και όχι με κριτήριο τη διερεύνηση της αλήθειας.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ κατέθεσε νομοθετική πρωτοβουλία -ενάμισι χρόνο πριν- στην οποία προέβλεπε: Πρώτον, όλα τα μηνύματα που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας να μεταδίδονται και καταχωρούνται από όλα τα ΜΜΕ υποχρεωτικά και δωρεάν. Δεύτερον, κάθε είδους διαφημιστική καμπάνια, που πραγματοποιείται από όλους τους φορείς του δημοσίου και τις ΔΕΚΟ, να γίνεται με αυστηρούς κανόνες διαφάνειας, με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, προβλέποντας ποινικές ευθύνες σε περίπτωση παραβίασή τους.

Όπως είναι γνωστό αυτή την τροπολογία του ΚΚΕ την απέρριψε η ΝΔ, την απέρριψαν όμως και όλα τα άλλα κόμματα, που σήμερα διαμαρτύρονται».


Τα πρόσωπα που αποφάσισε η επιτροπή κατά πλειοψηφία να καταθέσουν 

1. Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κα Μαρία Αντωνιάδου

2. Πρόεδρος του ΔΣ της ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου κ. Αλ. Σκαναβής

3. Εκπρόσωπος Περιφερειακών Εβδομαδιαίων Εφημερίδων κ. Αντώνης Μουντάκης

4. Εκπρόσωπος ΕΣΡ κ. Κουτρομάνος Αθανάσιος

5. Διευθύνων Σύμβουλος INITIATIVE MEDIA κ. Μιχάλης Γκάλγκος

6. Eκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης , υπεύθυνου για την παραλαβή του έργου,

7. Νόμιμοι Εκπρόσωποι των Εταιρειών TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION ( OMD) κ. Νικόλαο Σάββα και WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ ΑΕ κα Αγγελική Βούλγαρη

8. Eκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας υπεύθυνος για την παραλαβή του Έργου.

9. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Α.Ε. (ΕNTERPRISE GREECE)

10. Νόμιμος Εκπρόσωπος του κοινοπρακτικού σχήματος Εταιριών EDELMAN

11. Πρόεδρος ΣΕΔΕΑ κα Βαλέρια Τσάμη

12. Πρόεδρος Ελεγκτικής Εταιρίας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών κοινής γνώμης.

13. Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΥΤΕ κ. Αριστείδης Σωτηρόπουλος

14. Εκπρόσωπος Opinion Poll και ΄΄ REPOSITION STRATEGY΄΄κ. Ζούπης

15. Εκπρόσωπος Vox Popular

16. Εκπρόσωπος Bridging Europe

17. Εκπρόσωπος Common View

18. Eκπρόσωπος Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο κατάλογος των μαρτύρων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στυλιανός Πέτσας: αν. Υπουργός Εσωτερικών, τ. Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας & Ενημέρωσης

Θεόδωρος Σκυλακάκης: αν. Υπουργός Οικονομικών

Βασίλειος Κικίλιας: Υπουργός Τουρισμού, τ. Υπουργός Υγείας

Γρηγόριος Δημητριάδης: Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού

Ιωάννης Μαστρογεωργίου: Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης

Νικόλαος Κουλοχέρης: Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής (στο Υπουργείο Οικονομικών)

Παναγιώτης Πρεζεράκος: Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας (στο Υπουργείο Υγείας)

Άγγελος Μπίνης: Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Μιχαήλ Γκάλγκος: Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «INITIATIVE MEDIA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Αναστάσιος Πράσινος: Πρόεδρος της εταιρείας «MEDIA DIRECTION ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»

Στυλιανός Σπυρίδης: Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «MEDIA DIRECTION ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»

Εμμανουήλ Παπαπολύζος: Πρόεδρος της εταιρείας «TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION HELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»

Χαράλαμπος Μπιζούμης - Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ»

Αλεξάνδρα Δρόσου - Προϊσταμένη Μονάδας Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Προεδρίας της Κυβέρνησης

Μιχαήλ Διαμαντής: Μέλος και Διαχειριστής της εταιρείας «OPINION POLL ΕΡΕΥΝΕΣ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»

Αριστείδης Σωτηρόπουλος: Διευθύνων Σύμβουλος του «ΕΔΥΤΕ Α.Ε.»

Δημήτριος Μαύρος: Αντιπρόεδρος του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣ (ΣΕΔΕΑ)»

Ιωάννης Σμυρλής: Πρόεδρος του «Εnterprise Greece - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.»

Γεώργιος Φιλιόπουλος: Διευθύνων Σύμβουλος του «Εnterprise Greece - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.»

Βασιλική Κύρκου: Γενική Διευθύντρια του «Εnterprise Greece - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.»

• Νόμιμος εκπρόσωπος της Εταιρίας ή του Κοινοπρακτικού Σχήματος Εταιριών EDELMAN comprising of Edelman Public Relations Worldwide NV and Daniel J Edelman Limited, η οποία συνυπέγραψε με την «Εnterprise Greece», την από 5/10/2021 σύμβαση με ΑΔΑΜ: 21SYMV009332865

Xαϊκάλης Ευστάθιος: Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «COMMUNICATION EFFECT ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», μέλος στην Ελλάδα του Κοινοπρακτικού Σχήματος Εταιριών «EDELMAN».

Νικόλαος Λεοντόπουλος και Χριστόφορος Κάσδαγλης: Δημοσιογράφοι - Ιδιοκτήτες της εταιρείας «REPORTERS UNITED ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (www.reportersunited.gr)

Αθανάσιος Κουτρομάνος : Πρόεδρος Ολομέλειας ΕΣΡ

Νικόλαος Κιάος: Μέλος Ολομέλειας ΕΣΡ

Γεώργιος Πλειός: Μέλος Ολομέλειας ΕΣΡ

Θέμης Μπερεδήμας: Πρόεδρος Δ.Σ. Συντακτών Ένωσης Συντακτών Ημερήσιου Τύπου

Αντωνιάδου Μαρία: Πρόεδρος της «Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.)»

Κατσαϊτης Γεώργιος: Πρόεδρος του «Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.)»

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Πρόεδρος της «Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝ.Ε.Δ.)»

• Νόμιμος εκπρόσωπος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα - Reporters Without Borders (RSF)»: Διεθνής ανεξάρτητη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (www.rsf.org)

• Νόμιμος εκπρόσωπος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου - International Press Institute (IPI)»: Διεθνές δίκτυο για την ελευθερία του Τύπου (www.ipi.media)

Στέφανος Λουκόπουλος: Διευθυντής της ανεξάρτητης, μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας Vouliwatch (www.vouliwatch.gr)

Νικόλαος Βουλέλης: Διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών

Κώστας Βαξεβάνης: Διευθυντής Εφημερίδας Documento

Σταύρος Μαλιχούδης: Δημοσιογράφος – Μέλος Δ.Σ. του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Solomon (www.wearesolomon.com)

Στέργιος Καλόγηρος: Δημοσιογράφος ΒΕΡΓΙΝΑ TV

Βασιλική Παπαλουκά: Δημοσιογράφος www.pointmedia.gr

Τα πρόσωπα που προτείνει να κληθούν το Κίνημα Αλλαγής

- Βασίλειος Κοντοζαμάνης, τ. Αν. Υπουργός Υγείας

- Βαλέρια Τσάμη, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ)

- Μανόλης Παπαπολύζος, Πρόεδρος Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ)

- Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ)

- Αντώνιος Δημητρίου, Πρόεδρος Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΕΤΕΠ) ή Γεώργιος Σιμόπουλος, ΓΓ της ιδίας Ένωσης.

- Αντώνιος Μουντάκης, Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ)

- Μιχαήλ Σαββάκης, Πρόεδρος Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ)

- Αλέξιος Σκαναβής, Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ)

- Γεώργιος Κατσαΐτης: Πρόεδρος Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ)

Οι μάρτυρες που κατέθεσε προς εξέταση το Μερα25

1. Γιώργος Πλειός (μέλος ΕΣΡ).

2. Μαρία Αντωνιάδου (πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ)

3. Matina Stevis (δημοσιογράφος).

4. Βαγγέλης Μαρινάκης (Μεγαλομέτοχος ομίλου Alter Ego - Argos).

5. Γιάννης Αλαφούζος (Μεγαλομέτοχος Ομίλου ΣΚΑΪ).

6. Γιάννης Βαρδινογιάννης (ALPHA - STAR Channel)

7. Αυγουστίνος Ζενάκος (δημοσιογράφος).

8. Νίκος Σμυρναίος (Πανεπιστημιακός)

9. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος (Δημοσκόπος - Νυν Υπουργός ΠροΠο)

10.Ιβάν Σαββίδης (Μεγαλομέτοχος ομίλου OPEN)

11.Κωνσταντίνος Πουλής (Δημοσιογράφος)

12.Γιάννης Μαυρής (Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Public Issue)

13.Θοδωρής Κυριακού (όμιλος Αnt1)

14.Δημήτρης Μελισσανίδης (Ναυτεμπορική)

15.Χριστόφορος Βερναρδάκης (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - πρώην Πρόεδρος VPRC)

16.Μαρία Δεναξά (Δημοσιογράφος)

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα