Tρεις πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των νοικοκυριών, απέναντι στο κύμα ακρίβειας που πλήττει την Ευρώπη μετά την αύξηση στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και τις πρώτες ύλες, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της της Βουλής, κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την αύξηση των τιμών.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τρία νέα μέτρα στήριξης, ύψους 338,5 εκατ. ευρώ, εκτός από τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα (επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κλπ). 

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε: 

1. Έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς και ΕΚΑΒ

2. Πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος

3. Πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία 250 ευρώ.

Στους υγειονομικούς πρώτης γραμμής

Αναλυτικά, στους υγειονομικούς πρώτης γραμμής, θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι υγειονομικοί των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το βοήθημα αναμένεται να λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Στους ευάλωτους συνταξιούχους

Στους ευάλωτους συνταξιούχους θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους ευάλωτους συνταξιούχους. Δικαιούχοι είναι οι:
-Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
-Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Το ύψος ενίσχυσης θα είναι το εξής: 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη. Αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Κόστος: 205 εκατ. ευρώ.

Στα ΑΜΕΑ

Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. 

Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.