Συχνά, γίνεται λόγος για την ανάγκη ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της προώθησης των τουριστικών μας προϊόντων. Για την ανάγκη ενίσχυσης της προβολής των ιστορικών μνημείων της χώρας μας.
Μνημείων με τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία.

Πολλές φορές συζητούμε για τον τρόπο που άλλες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Γαλλία, έχουν καταφέρει να αναδείξουν τα ιστορικά τους μνημεία, προσελκύοντας σημαντικό αριθμό τουριστών κάθε χρόνο.

Σε τέτοιες συζητήσεις η χώρα μας οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, οφείλει να έχει το ρόλο που της αξίζει.

Ζούμε στην εποχή των προηγμένων τεχνολογιών. Στην εποχή της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, όπου η τεχνολογία έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Με τις τεχνολογίες αυτές επιτυγχάνεται η ανάδειξη, η αναβίωση, η αναστήλωση και η επανασύσταση των αρχαιολογικών και ιστορικών μας μνημείων. Δημιουργείται μια νέα προοπτική που μπορεί να αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά, την ιστορία μας.

Μια τέτοια καινοτομία εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αρχαία Ολυμπία από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη Microsoft έκανε πραγματικότητα κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε αδύνατο. Η ψηφιακή αναβίωση της Αρχαίας Ολυμπίας είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία όχι μόνο για την Ηλεία αλλά και για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της ανθρωπότητας. Μέσω αυτού του προγράμματος, η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον. Ένα περιβάλλον όπου η Αρχαία Ολυμπία διατηρείται, αποκαθίσταται και αναστηλώνεται ψηφιακά.

Επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη μπορούν να εξερευνήσουν το Ολυμπιακό Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο με ένα απλό κλικ από το τηλέφωνο τους. Έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία, αναβιώνοντας ιστορικές στιγμές.

Η πρωτοπορία αυτή φέρνει τη χώρα μας μπροστά από τις εξελίξεις, πιο μπροστά ακόμα και από πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο συνδυασμός της ιστορίας με την τεχνογνωσία μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για την ανάδειξη, την προβολή, την συντήρηση μιας μακράς παράδοσης.

Ίσως όταν συμβαίνει ένα τέτοιο επίτευγμα δε μπορούμε να αναγνωρίσουμε ή να προσλάβουμε το μέγεθος τους ή τις μελλοντικές τους επιδράσεις. Ιδίως όταν αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και καινοτομία και όταν συνδέεται με τη χρήση σύγχρονων και προηγμένων τεχνολογικών μέσων με τα οποία δεν έχει ακόμα εξοικειωθεί το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας.

Η Ολυμπία είναι πάνω από όλα ένας ιερός χώρος, ένας χώρος σύμβολο. Ο τόπος που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες και μετέδωσε την αξία του Ολυμπισμού στον παγκόσμιο χάρτη. Και σε αυτό το γεγονός οφείλουμε να εστιάσουμε και να επενδύσουμε. Μέχρι σήμερα, η Αρχαία Ολυμπία είναι ένας τόπος που όχι μόνο κάθε Ηλείος αλλά και κάθε Έλληνας αισθανόταν ότι δεν είχε την ανάδειξη, την προβολή και την αξιοποίηση που του αξίζει. Ένα ισχυρό brand name για τη χώρα μας που παρέμενε αναξιοποίητο.

Με την αξιοποίηση των νέων προηγμένων τεχνολογιών αναδεικνύονται νέοι τρόποι προβολής και ανάδειξης ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. Διαφημίζουμε τον τόπο μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ταυτόχρονα μεταδίδουμε τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού, τις αρχές και τις αξίες του αρχαιοελληνικού πνεύματος. Ανοίγουμε δρόμους για αντίστοιχες προωθήσεις και άλλων αρχαίων Ελληνικών μνημείων. Δρόμους που αποσκοπούν σε ακόμα μεγαλύτερη προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η αξία και το μέγεθος ενός τέτοιου εγχειρήματος και οι συνέπειες του ίσως να μην γίνονται αντιληπτές στις πραγματικές τους διαστάσεις σήμερα. Είναι βέβαιο όμως ότι στο κοντινό μέλλον η επίδραση θα είναι ανυπολόγιστα θετική, για την οικονομία, τον πολιτισμό, την κοινωνία. Έχουμε πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και έχουμε χρέος να την αναδείξουμε.